Φυστικοβούτυρο: «Σύμμαχος» στην απώλεια βάρους ή όχι;

  • Τα οφέλη του φυστικοβούτυρου
  • Φυστικοβούτυρο και απώλεια βάρους
Φυστικοβούτυρο: «Σύμμαχος» στην απώλεια βάρους ή όχι;

Το φυστικοβούτυρο είναι ένα πολτός φυστικιών που έχουν ψηθεί, ξεφλουδιστεί και αλεστεί. Θεωρείται ένα από τα πιο πρωτεϊνικά τρόφιμα, σύμφωνα με το Consumer Reports, καθώς περιέχει 2 γραμμάρια φυτικών ινών ανά δύο κουταλιές της σούπας, ενώ πλούσιο είναι και σε βιταμίνη Β, σίδηρο, φολικό οξύ και μονοακόρεστα λιπαρά που θεωρούνται ωφέλιμα για την καρδιά.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε λιπαρά, το φυστικοβούτυρο έχει πολλές θερμίδες για αυτό και πολλοί το θεωρούν απαγορευτικό σε περιόδους δίαιτας. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν επιβεβαιώνεται από μελέτες, μάλιστα η με μέτρο κατανάλωση του φυστικοβούτυρου φαίνεται να ενισχύει την απώλεια βάρους, έχει δηλαδή τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

Λιπαρά και απώλεια βάρους

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά έχουν και περισσότερες θερμίδες και το αυτό ισχύει και για το φυστικοβούτυρο.

Πιο συγκεκριμένα, δύο κουταλιές της σούπας (32 γραμμάρια) φυστικοβούτυρο περιέχουν:

  • Θερμίδες: 191 kcal
  • Συνολικά λιπαρά: 16 γραμμάρια
  • Κορεσμένα λιπαρά: 3 γραμμάρια
  • Μονοακόρεστα λιπαρά: 8 γραμμάρια
  • Πολυακόρεστα λιπαρά: 4 γραμμάρια

Δεν είναι όμως όλες οι τροφές πλούσιες σε λιπαρά και ανθυγιεινές. Το φυστικοβούτυρο θεωρείται πολύ θρεπτικό και αυτό γιατί εκτός από την υψηλή περιεκτικότητά του σε μέταλλα, βιταμίνες και άλλα θρεπτικά μικροσυστατικά, το 75% των λιπαρών του είναι ακόρεστα. Έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση ακόρεστων λιπαρών αντί για κορεσμένων, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της LDL (κακής) χοληστερόλης και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

fistikovoutiro xriseis

Φυστικοβούτυρο και απώλεια βάρους

Η αύξηση βάρους συμβαίνει όταν λαμβάνετε περισσότερες θερμίδες από αυτές που καίτε. Έτσι, η με μέτρο κατανάλωση δεν θα σαμποτάρει την προσπάθειά σας. Στην πραγματικότητα, πολλές έρευνες συνδέουν την κατανάλωση φυστικοβούτυρου, φυστικιών και γενικά ξηρών καρπών με το χαμηλότερο σωματικό βάρος.

Για παράδειγμα, μελέτη στην οποία συμμετείχαν 370.000 ενήλικες έδειξε ότι η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών συσχετίστηκε με μικρότερη αύξηση βάρους. Οι συμμετέχοντες είχαν επίσης 5% χαμηλότερο κίνδυνο να αποκτήσουν υπερβολικό βάρος ή να γίνουν παχύσαρκοι κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 5 ετών.

Σημαντικό είναι να βεβαιωθείτε ότι το φυστικοβούτυρο που καταναλώνετε δεν έχει προσθήκη ζάχαρης. Στο εμπόριο υπάρχουν αλείμματα από 99% ή 100% φυστίκι, αλλά και άλλα που έχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών.

Με πληροφορίες από healhtline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved