Μαμά και διατροφή: Πόσο υγιεινά είναι τα pretzel;

Ποια η διατροφική αξία των pretzel;

Μαμά και διατροφή: Πόσο υγιεινά είναι τα pretzel;

Ποια η διατροφική αξία των pretzel;

Bigstock

Τα pretzel είναι πλέον πολύ δημοφιλή και στην Ελλάδα και πολλοί τα επιλέγουν για να συνοδεύσουν τον πρωινό τους καφέ. Σίγουρα είναι πεντανόστιμα. Είναι, όμως, και υγιεινά;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Για όσους δεν τα γνωρίζουν, τα pretzel είναι ένα αλμυρά, λεπτά κουλούρια σε σχήμα χαλαρού κόμπου. Είναι παραδοσιακό σνακ της Γερμανίας και σύμφωνα με την αυθεντική συνταγή παρασκευάζονται από νερό, αλεύρι, μαγιά, σταχτόνερο και αλάτι.

Την ιδιαίτερη γεύση τους σε μεγάλο βαθμό την οφείλουν στην καφετί κρούστα τους. Οι συνταγές γενικά ποικίλουν. Υπάρχουν pretzel γλυκά, αλμυρά, σκληρά ή πιο αφράτα. Ακόμα και η επικάλυψη μπορεί να διαφέρει. Τα κλασικά pretzel είναι καρικευμένα με αλάτι, αλλά πλέον υπάρχουν στην αγορά και pretzel με επικάλυψη σπόρων, ζάχαρης, κανέλας, σοκολάτας κ.α..

https://www.instagram.com/p/Ct1rmpaI5zl/

Η διατροφική αξία των pretzel

H διατροφική αξία των pretzel εξαρτάται από την εκάστοτε συνταγή. Το eatingwell.com αναλύει τη διατροφική αξία τριών διαφορετικών.

pinakas-diatrofiki-aksia-pretzel.jpg

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι τα pretzels με αλάτι έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο, αλλά μικρότερη σε λιπαρά και σάκχαρα. Από την άλλη τα pretzels με σοκολάτα έχουν πολλά σάκχαρα αλλά χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.

Είναι τα pretzel υγιεινά;

Όπως τα περισσότερα τρόφιμα και σνακ, έτσι και τα pretzel έχουν θετικά και αρνητικά.

Πλεονεκτήματα

  • Είναι καλή πηγή υδατανθράκων. Εάν αναζητάτε ενέργεια, τα pretzel είναι καλή πηγή υδατανθράκων και θα σας δώσουν το boost που χρειάζεστε.
  • Είναι ένα βολικό σνακ. Μπορείτε να το έχετε στην τσάντα σας ανά πάσα στιγμή. Είναι οικονομικό, δεν χρειάζεται ψυγείο ή ζέσταμα, δε λερώνει και μπορείτε να το φάτε εύκολα όπου είστε.
  • Μπορεί να συνδυαστεί με καλές πηγές πρωτεΐνης. Το pretzel δεν έχει ιδιαίτερη διατροφική αξία για αυτό και το ιδανικό είναι να το συνδυάσετε με ένα αυγό που είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη ή με λίγο τυρί.

Μειονεκτήματα

  • Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση το πολύ 2.300 mg νατρίου την ημέρα, αν και οι περισσότεροι καταναλώνουν πολύ παραπάνω.
  • Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Τα περισσότερα είδη pretzel έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, συστατικό το οποίο είναι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.
  • Μπορεί να έχει πρόσθετη ζάχαρη και λιπαρά. Αν και η αυθεντική συνταγή για pretzel δεν περιλαμβάνει τη ζάχαρη στα βασικά συστατικά, υπάρχουν νέες συνταγές για παραλλαγές του κλασικού pretzel με αυξημένη θερμική αξία. Για παράδειγμα τα pretzel με σοκολάτα έχουν σίγουρα περισσότερη ζάχαρη από τα κλασικά. Το ίδιο ισχύει και για τα pretzel με το βούτυρο ή την επικάλυψη με ζάχαρη και κανέλα.

Στο ερώτημα, λοιπόν, «Είναι τα pretzel υγιεινά;», η σωστή απάντηση είναι «εξαρτάται». Σίγουρα η αυθεντική συνταγή είναι πολύ πιο υγιεινή και ειδικά όταν το σνακ συνδυάζεται με πηγές πρωτεΐνης. Περισσότερες θερμίδες, λιπαρά και μικρότερη διατροφική αξία έχουν τα pretzel με γέμιση, με επικάλυψη σοκολάτας και γενικά οι πιο γλυκές παραλλαγές της κλασικής συνταγής..

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved