Μαμά και διατροφή: Βοηθά η κανέλα στην απώλεια βάρους;

Τα δύο είδη κανέλας και τα οφέλη τους για τον οργανισμό.

Μαμά και διατροφή: Βοηθά η κανέλα στην απώλεια βάρους;

Η κανέλα έχει πολλά οφέλη για την υγεία και μεταξύ άλλων βοηθά και στη διαχείριση του σωματικού βάρους.

Bigstock

Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που δίνει γεύση και άρωμα στα γλυκά, τα φαγητά, τον καφέ μας.

Υπάρχουν δύο ειδών κανέλας, η Κεϋλάνης και η Κασσία. Πιο συχνή είναι η κανέλα Κασσία, γνωστή και ως «αυθεντική», ενώ η Κεϋλάνης που παράγεται στην Σρι Λάνκα είναι πιο σπάνια.

1656120032272-586650296-kanela-stin-egkymosyni-ofeli-2.jpg

Τα οφέλη

Η κανέλα είναι γνωστή για τις φαρμακευτικές και ιατρικές της ιδιότητες από την αρχαιότητα. Στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε για να για να θεραπεύσει μία σειρά από ιατρικές παθήσεις που σχετίζονται με το αναπνευστικό και πεπτικό σύστημα ή γυναικολογικές παθήσεις.

Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αποδειχθεί και οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της, οι οποίες ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία.

Κανέλα και διαβήτης

Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι η κανέλα επιδρά στα επίπεδα της γλυκόζης σε άτομα που έχουν διαβήτη τύπου 2. Η επίδραση ήταν διαφορετική ανάλογα με το είδος της κανέλας που καταναλώθηκε. Η κανέλα Κασσία είχε πιο υποσχόμενα αποτελέσματα σε σχέση με την Κεϋλάνης η οποία γενικά δεν έχει μελετηθεί τόσο πολύ.

Μία μικρότερη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition Research έδειξε ότι η κανέλα μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης σε ασθενείς που πήραν συμπληρώματα με κανέλα, σε σχέση με εκείνους που τους έδωσαν φάρμακο placebo. Η κανέλα φαίνεται επίσης ότι μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης σε ασθενείς με διαβήτη.

sti-kanelas-xriseis.jpg

Κανέλα και απώλεια βάρους

Η κανέλα φαίνεται να μειώνει τις αρνητικές επιπτώσεις από την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, κάτι που βοηθά γενικά στη διαχείριση του σωματικού βάρους. Η επίδραση που έχει στα επίπεδα της γλυκόζης μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Η κανέλα είναι γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές της ιδιότητες οι οποίες βοηθούν επιπλέον αυτούς που θέλουν να χάσουν βάρος.

Στη σημείο αυτό είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η κανέλα από μόνη της δεν αδυνατίζει, ωστόσο,, φαίνεται να είναι ωφέλιμη στην απώλεια βάρους όταν προστίθεται σε μία ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Επίσης 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα περιέχει 1,6 γραμμάρια φυτικές ίνες, ποσότητα που θα σας βοηθήσει να φτάσετε τον ημερήσιο στόχο και παράλληλα θα παρατείνει την αίσθηση του κορεσμού μεταξύ των γευμάτων.

Κίνδυνοι

Τόσο η κανέλα Κεϋλάνης, όσο και η κανέλα Κασσία περιέχουν κουμαρίνη, η οποία όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Η κανέλα Κεϋλάνης έχει λιγότερη κουμαρίνη σε σχέση με την κανέλα Κασσία για αυτό και πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι πιο ωφέλιμη για τον οργανισμό.

Με πληροφορίες από medicalnewstoday.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved