Η κατανάλωση αναψυκτικών μπορεί να επηρεάσει τη γυναικεία γονιμότητα;

Oι επιπτώσεις από τη συχνή κατανάλωση αναψυκτικών στη γυναικεία γονιμότητα. 

Η κατανάλωση αναψυκτικών μπορεί να επηρεάσει τη γυναικεία γονιμότητα;
Bigstock

Η τακτική κατανάλωση αναψυκτικών σχετίζεται με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως παχυσαρκία, διαβήτη, συσσώρευση λίπους στο ήπαρ, υπέρταση. Ωστόσο, πολλοί λίγοι συνδέουν την κατανάλωση αναψυκτικών με τη γονιμότητα .

Δεδομένου ότι η ικανότητα σύλληψης επηρεάζεται από τόσους πολλούς παράγοντες, συχνά γυναίκες αλλά και άνδρες παραβλέπουν τη διατροφή και άλλους συναφείς παράγοντες που έχουν σημαντική επίδραση στη γονιμότητα.

Αναψυκτικά και γονιμότητα

Μελέτες έχουν δείξει ότι η υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών συνδέεται στενά με την υπογονιμότητα ανδρών και γυναικών. Οι άνδρες που πίνουν τακτικά αναψυκτικά διατρέχουν τετραπλάσιο κίνδυνο μείωσης του αριθμού των σπερματοζωαρίων, της κινητικότητας και άλλων παραμέτρων που επηρεάζουν τη γονιμότητα.

Η ασπαρτάμη είναι ένα τεχνητό γλυκαντικό που χρησιμοποιείται στα περισσότερα αναψυκτικά και μπορεί να αλλάξει τη λειτουργία των ενδοκρινών αδένων και να οδηγήσει σε ορμονικές ανισορροπίες. Η υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών μπορεί επίσης να οδηγήσει στη δημιουργία ελεύθερων ριζών που με τη σειρά τους επιδρούν αρνητικά στα σπερματοζωάρια και τα ωάρια.

Εξάλλου, τα περισσότερα αναψυκτικά είναι πλούσια σε καφεΐνη η οποία μειώνει την εμμηνορροϊκή αιμορραγία καθώς είναι αγγειοσυσταλτικό.

lekes-apo-anapsiktiko.jpg

Άλλες επιβλαβείς επιπτώσεις των αναψυκτικών

  • Τα αναψυκτικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη προκαλώντας αύξηση βάρους, κακή πέψη, παθήσεις δοντιών κ.λπ. κι όλα αυτά επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα.
  • Επίσης, είναι πλούσια σε χημικές ουσίες όπως πρόσθετα, συντηρητικά, χρωστικές που είναι επίσης βλαβερά για τη γονιμότητα.
  • Η υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2, ο οποίος όχι μόνο είναι κακός για τη γονιμότητα αλλά μπορεί επίσης να δημιουργήσει επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Η κατανάλωση αναψυκτικών προκαλεί ορμονικές διαταραχές ( π.χ. οιστρογόνα) με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στο σύστημα αναπαραγωγής της γυναίκας.

Ως εκ τούτου, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η τακτική κατανάλωση αναψυκτικών έχει αρνητική επίδραση στην υγεία και τη γονιμότητα. Προσπαθήστε να αντικαταστήσετε τα αναψυκτικά με υγιεινά ροφήματα όπως τσάι, βότανα, χυμό λάιμ, χυμό φρούτων και το πιο σημαντικό από όλα, με νερό.

Με πληροφορίες από cloudninefertility.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved