Βότανα που πρέπει να αποφεύγετε αν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος

Δεν είναι όλα τα βότανα κατάλληλα για την ενίσχυση της γονιμότητας.

Νίκη Παπανικολάου
Βότανα που πρέπει να αποφεύγετε αν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος
Bigstock

Πολλές γυναίκες στην προσπάθειά τους να συλλάβουν, κάνουν ότι μπορούν για να ενισχύσουν τη γονιμότητά τους.

Τρώνε για παράδειγμα ηλιόσπορους, αυξάνουν την ποσότητα Ω-3 λιπαρών, περιορίζουν το αλκοόλ, παραμένουν ξαπλωμένες μετά την ερωτική επαφή ή παίρνουν σιρόπι για τον βήχα επειδή άκουσαν ότι λεπταίνει την τραχηλική βλέννα (ειδικά για το τελευταίο δεν υπάρχει καμιά έρευνα που να το επιβεβαιώνει, οπότε απλά το αγνοείτε).

Αν κι εσείς μπείτε στον πειρασμό να δοκιμάσετε διάφορα βότανα ή ροφήματα που ακούσατε ότι θα μπορούσαν απλώς να βοηθήσουν τη γονιμότητά σας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν είναι όλα τα βότανα κατάλληλα.

«Πολλά βότανα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ορμονικών ανισορροπιών που συχνά προκαλούν προβλήματα γονιμότητας», λέει η Anna Bohnengel, MS, RD, LD και ιδρύτρια της Fertility Nutritionist στο expectful.com. «Ωστόσο, ενώ μπορεί, δυνητικά και υπό την προσεκτική επίβλεψη ενός γιατρού, να προσφέρουν κάποια οφέλη, μπορεί επίσης να έχουν πιθανές παρενέργειες», προσθέτει.

Βότανα που πρέπει να αποφεύγετε ενώ προσπαθείτε να συλλάβετε

votana-gia-aupnia-1.jpg

St John's Wort

Το St. John's Wort γνωστό και ως βαλσαμόχορτο, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της κατάθλιψης. Τα οφέλη του σε θέματα ψυχικής υγείας είναι πολλά, ωστόσο σε ότι αφορά τη γονιμότητα υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις. «Αν και η έρευνα είναι ελάχιστη, μερικές μελέτες έχουν βρει ότι τα δραστικά συστατικά του St. John's Wort μπορεί να έχουν τοξικές επιδράσεις . Μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι το βαλσαμόχορτο εμποδίζει τη σύλληψη μειώνοντας την ικανότητα του σπέρματος να διεισδύει στο ωάριο», ανέφερε η Anna Bohnengel.

Goldenseal

Το Goldenseal είναι ένα βότανο της οικογένειας της νεραγκούλας με αντιβακτηριδιακές και τονωτικές ιδιότητες του ανοσοποιητικού. Κι ενώ το συγκεκριμένο βότανο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της γονιμότητας σε γυναίκες με PCOS, δεν θεωρείται ασφαλές μετά τη σύλληψη καθώς μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις της μήτρας αυξάνοντας τον κίνδυνο αποβολής. Εξαιτίας αυτού, συνιστάται να αποφεύγετε την κατανάλωσή του την περίοδο που θέλετε να συλλάβετε όσο και κατά την εγκυμοσύνη.

Black Cohosh

Το Black Cohosh είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται συχνά για τη διατήρηση και θεραπεία της φυσιολογικής ορμονικής ισορροπίας. Μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι το βότανο είναι αποτελεσματικό στη μείωση των εξάψεων, του άγχους και της κολπικής ξηρότητας κατά την εμμηνόπαυση. Ωστόσο, η Anna Bohnengel συνιστά να μην το χρησιμοποιείτε ενώ προσπαθείτε να συλλάβετε.

votana-gia-aupnia-3.jpg

Pennyroyal

Το Pennyroyal γνωστό και ως άγρια φυτική μέντα, βοηθά στη ρύθμιση της εμμηνορροϊκής ροής στις γυναίκες με καθυστερημένη περίοδο. Αλλά όπως και άλλα βότανα, το Pennyroyal μπορεί επίσης να προκαλέσει συσπάσεις της μήτρας οπότε χρειάζεται προσοχή με την κατανάλωσή του.

Εχινάκεια

Μπορεί το βότανο εχινάκεια να χρησιμοποιείται για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, ωστόσο, μια παλαιότερη μελέτη του 1999 έδειξε ότι οι υψηλές συγκεντρώσεις εχινάκειας βλάπτουν τόσο τα ανώριμα ωάρια όσο και το σπέρμα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved