Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για την κρυοσυντήρηση ωαρίων;

Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για την κρυοσυντήρηση ωαρίων.

Νίκη Παπανικολάου
Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για την κρυοσυντήρηση ωαρίων;
Bigstock

Όλο και περισσότερες γυναίκες κάτω των 35 ετών σκέφτονται αν πρέπει να καταψύξουν τα ωάριά τους προκειμένου να αποκτήσουν παιδί σε μεταγενέστερη ηλικία.

Οι λόγοι συνήθως είναι προσωπικοί, κοινωνικοί αλλά και επαγγελματικοί καθώς αρκετές γυναίκες επιθυμούν να αναβάλλουν την τεκνοποίηση σε μεγαλύτερη ηλικία.

Τι πρέπει λοιπόν να γνωρίζουν όσες σκέφτονται να προχωρήσουν στην κρυοσυντήρηση ωαρίων:

gynaikeia-gonimotita-oaria.jpg

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για την κρυοσυντήρηση ωαρίων;

Γενικά ισχύει το όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα. Αν δεν συντρέχει κάποιος σοβαρός ιατρικός λόγος που εξαναγκάζει την γυναίκα να προβεί σε κρυοσυντήρηση ωαρίων πολύ νωρίς στην ζωή της , γενικά οι ηλικίες μεταξύ 25 και 35 είναι ηλικίες που επειδή η γυναίκα έχει καλό απόθεμα ωαρίων αλλά και καλή ποιότητα, ενδείκνυνται για κρυοσυντήρηση.

Φυσικά δεν αποκλείονται και οι μεγαλύτερες ηλικίες από την διαδικασία της κρυοσυντήρησης, αυτό αποτελεί απόφαση της κάθε γυναίκας εφόσον δεν επιβάλλεται από ιατρικούς λόγους, αλλά όσο πιο μεγάλη η ηλικία τόσο λιγότερα τα ωάρια σε αριθμό και τόσο λιγότερα τα ωάρια που θα είναι κατάλληλα για κρυοσυντήρηση.

Πόσα ωάρια πρέπει να κρυοσυντηρηθούν;

Γενικά δεν υπάρχει «πρέπει» στον αριθμό των ωαρίων . Ο αριθμός των κατάλληλων προς κρυοσυντήρηση ωαρίων εξαρτάται από την ηλικία και την δυναμική των ωοθηκών της κάθε γυναίκας.

Πολύχρονες μελέτες έχουν δείξει ότι ο επιθυμητός αριθμός κυμαίνεται μεταξύ 10-15 ωαρίων για να υπάρχουν ρεαλιστικές πιθανότητες για την γέννηση τουλάχιστον ενός παιδιού.

Θα χρειαστούν ειδικές εξετάσεις στη γυναίκα πριν τη διαδικασία;

Απαραίτητες εξετάσεις πριν την διαδικασία είναι ο έλεγχος για HIV, ηπατίτιδα Β και C. Ο ειδικός αναπαραγωγής θα καθορίσει τις υπόλοιπες εξετάσεις που θα πρέπει να κάνει εξατομικευμένα η κάθε γυναίκα.

kaka-oaria.jpg

Χρειάζεται συγκατάθεση;

Χρειάζεται γραπτή συγκατάθεση σχετικά με την αποδοχή της διαδικασίας και των πιθανών κινδύνων αυτής, το χρονικό διάστημα αποθήκευσης των ωαρίων και την τύχη τους εάν δε χρησιμοποιηθούν τελικά.

Πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει η αποθήκευση ωαρίων;

Σύμφωνα με την νομοθεσία, η αποθήκευση ωαρίων ξεκινά αρχικά για 5 χρόνια και στη συνέχεια δύναται να παρατείνεται κατόπιν αιτήματος της γυναίκας, χωρίς να υπάρχει ανώτατο χρονικό όριο.

Βέβαια η ηλικία μέχρι την οποία μπορεί η γυναίκα να χρησιμοποιήσει τα κρυοσυντηρημένα ωάρια είναι μέχρι την ηλικία των 54 ετών και 0 ημερών. Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε μετά από εισήγηση της ΕΑΙΥΑ, το ηλικιακό όριο αυξήθηκε και οι γυναίκες μπορούν πλέον να υποβάλλονται σε μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής άρα και σε χρήση του κρυοσυντηρημένου γενετικού υλικού τους μέχρι την ηλικία των 54 ετών.

Με πληροφορίες από eaiya.gov.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved