Κρυοσυντήρηση ωαρίων: Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες

Ένα από τα σπουδαιότερα δώρα της Επιστήμης για τις μελλοντικές μητέρες - Κρυοσυντήρηση Ωαρίων!

Κρυοσυντήρηση ωαρίων: Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες

Κατάψυξη ωαρίων: Τι πρέπει να ξέρουν οι γυναίκες

Μέσα από κοινωνικούς αγώνες, οι γυναίκες έχουν καταφέρει να ανατρέψουν παλιούς ρόλους διατηρήρώντας ταυτόχρονα τον ιδιαίτερα σημαντικό πολυδιάστατο ρόλο τους ,στη διατήρηση του θεμέλιου της κοινωνίας, την οικογένεια.

Το θέμα της μητρότητας είναι ένα ζήτημα που πάντα απασχολούσε και πάντα θα απασχολεί έντονα τις γυναίκες, ειδικά στην εποχή μας, καθώς προσπαθούν να ενσωματώσουν τον παράγοντα «χρόνο» στον προβληματισμό τους. Πολυάριθμοι και διαφορετικής φύσεως μπορούν να είναι οι λόγοι (π.χ. επαγγελματικοί, ιατρικοί, προσωπικοί, κοινωνικοί κλπ. ) για τους οποίους μια γυναίκα επιθυμεί να μεταθέσει τη δημιουργία οικογένειας στο μέλλον. Γνωρίζει όμως, πως η ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στη γονιμότητα όσο και την επίτευξη μιας υγιούς εγκυμοσύνης.

Με αφορμή τον Ιούνιο, μήνα αφιερωμένο στη ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ, θέλουμε να κάνουμε ένα δώρο στις γυναίκες .Θέλουμε να τις ενημέρώσουμε!

Οποια και αν είναι η απόφαση για τη ζωή τους, ένα μόνο δε θέλουμε… Κάποια στιγμή να πουν ...”Δε γνώριζα..”

kriosintirisi oarion 1

Η μητρότητα δεν είναι πια υποχρέωση αλλά αποτελεί επιλογή!

Επιλογή η οποία μπορεί πλεόν να πραγματοποιηθεί την κατάλληλη στιγμή στη ζωή της με την αξιοποίηση σύγχρονων μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Η επιστήμη έχει προνοήσει για αυτό. Τα τελευταία χρόνια οι μελλοντικές μητέρες έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν τη γονιμότητα τους και να καταψύξουν τα ωάρια τους, μεταθέτοντας τη δημιουργία οικογένειας για αργότερα.

Αξίζει μια γυναίκα να χαρίσει αυτή τη δυνατότητα στον εαυτό της, καθώς θα απαλλαχθεί από το «άγχος της μητρότητας» και θα αναδείξει την ελευθερία των επιλογών της.

Τι εννοούμε με τον όρο «κρυοσυντήρηση ωαρίων»;

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι μια σύγχρονη τεχνική εξωσωματικής γονιμοποίησης με την οποία συλλέγονται ώριμα, καλής ποιότητας ωάρια και καταψύχονται με τη μέθοδο της υαλοποίησης, διατηρώντας τα σε άριστη κατάσταση για μελλοντική στιγμή.

Έρευνες μάλιστα επιβεβαιώνουν ότι στην εξωσωματική γονιμοποίηση, τα κατεψυγμένα ωάρια έχουν την ίδια πιθανότητα επίτευξης εγκυμοσύνης με τα «φρέσκα» ωάρια.

kriosintirisi oarion ti na gnorizete

Κρυοσυντήρηση ωαρίων και υαλοποίηση: Τι είναι η υαλοποίηση;

Είναι η διαδικασία υπερταχείας κρυοσυντήρησης ωαρίων που εμποδίζει τη δημιουργία ενδοκυτταρικών κρυστάλλων με τη χρήση σύγχρονων κρυοπροστατευτικών. Χάρη στην ταχεία κρυοσυντήρηση και στα υψηλών συγκεντρώσεων κρυοπροστατευτικών, τα ωάρια οδηγούνται στην υαλώδη φάση και προστατεύονται από πιθανές βλάβες κυρίως κατά τη διαδικασία απόψυξής τους.

Ποια η διαδικασία της κρυοσυντήρησης; Πόσος χρόνος απαιτήται;

Η όλη διαδικασία της κρυοσυντήρησης δεν χρειάζεται παρά ελάχιστο χρόνο. Σε μία πρώτη επίσκεψη ξεκινάμε με μία αιματολογικη εξέταση από τον έλεγχο για λοιμώδη νοσήματα (π.χ. HIV, ηπατίτιδα Β και C). Ακολουθεί η διέγερση ωοθηκών με την έναρξη της περιόδου για την ανάπτυξη ωοθηλακίων κάνοντας λήψη φαρμάκων γονιμότητας για περίπου 8-10 ημέρες. Στη συνέχεια και αφού ωριμάσουν τα ωάρια, με τη χρήση ήπιων αναισθητικών, η γυναίκα υποβάλλεται σε υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη ωοληψία, μία σύντομη διαδικασία η οποία διαρκεί μόλις λίγα λεπτά. Ακολούθως, τα ωάρια καταψύχονται με τη μέθοδο της ταχείας κατάψυξης (vitrification) και αποθηκεύονται στους -196°C σε υγρό άζωτο.

Eίναι ασφαλής μέθοδος η κρυοσυντήρηση;

Η κρυοσυντήρηση είναι ένα δώρο της γυναίκας στον εαυτό της! Οι εξελίξεις στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, η οποία έχει βοηθήσει χιλιάδες ζευγάρια να γίνουν γονεις, πλέον προσθέτουν στο αναφαίρετο δικαίωμα κάθε γυναίκας να αποκτήσει παιδί τη στιγμή που το επιθυμέι . Η ασφάλεια των τεχνικών που χρησιμοποιούνται και τα επιτυχή αποτελέσματα που έχει αποδείξει ότι φέρει η μέθοδος αυτή, είναι ικανά να χαρίσουν την απαραίτητη εμπιστοσύνη στις γυναίκες που σκέφτονται να δημιουργήσουν οικογένεια μελλοντικά, όποτε εκείνες το επιλέξουν και όποτε οι συνθήκες της ζωής τους το επιτρέψουν.

Κωνσταντίνος Κωσταράς
Μαιευτήρας γυναικολόγος
Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών
Ιατρός Αναπαραγωγής
Ιδρυτικό μέλος της Institute of Life-ΙΑΣΩ
Τηλέφωνο: +30 210 6425 949
Κινητό: +30 6944 366 967
http://www.kostaras.gr/

konstantinos kostaras

Λίγα λόγια για τον Μαιευτήρα γυναικολόγο Κωνσταντίνο Κωσταρά

Ο Κωνσταντίνος Κωσταράς είναι μαιευτήρας γυναικολόγος, ειδικευμένος στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και στην ενδοσκοπική χειρουργική. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και ιδρυτικό μέλος της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of LIFE -ΙΑΣΩ. Τα θέματα εξωσωματικής γονιμοποίησης, γυναικολογίας, ενδοσκοπικής χειρουργικής όπως επίσης και της παθολογίας της κυήσεως, είναι τα περιστατικά που συνήθως αντιμετωπίζει.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved