Tα πλεονεκτήματα της κατάψυξης ωαρίων: Η τάση που διαμορφώνει τις επιλογές των γυναικών

Η επιλογή της κατάψυξης ωαρίων κερδίζει όλο και περισσότερο  έδαφος κυρίως μεταξύ των γυναικών που επιλέγουν να καθυστερήσουν τη μητρότητα.

Tα πλεονεκτήματα της κατάψυξης ωαρίων: Η τάση που διαμορφώνει τις επιλογές των γυναικών
Bigstock

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να καταψύξουν τα ωάριά τους. Έτσι, η επιλογή της κατάψυξης ωαρίων κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος κυρίως μεταξύ των γυναικών που επιλέγουν να καθυστερήσουν τη μητρότητα, για κοινωνικούς λόγους. Η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι γυναίκες στη διαδικασία ενδυναμώνεται καθημερινά τόσο από τα επιστημονικά δεδομένα που προκύπτουν από διάφορες μελέτες ανά τον κόσμο, όσο και από τις διάσημες προσωπικότητες που δημοσιοποιούν την επιλογή τους, να καταψύξουν τα ωάριά τους.

Η Olivia Munn, η Whitney Cummings και η Sofia Vergara έχουν δημοσίως μοιραστεί τις εμπειρίες τους, επισημαίνοντας τα πολλαπλά οφέλη που σχετίζονται με αυτή τη διαδικασία.

Οι πιο συχνοί κοινωνικοί λόγοι που καταγράφονται είναι:

Επικέντρωση σε προσωπικούς στόχους

Πολλές γυναίκες επιλέγουν να καταψύξουν τα ωάριά τους τους για να επικεντρωθούν στην επίτευξη προσωπικών στόχων, μια απόφαση που επιβεβαιώνει και η Αμερικανίδα ηθοποιός, Olivia Munn. Είτε πρόκειται για την ανάπτυξη μιας καριέρας είτε για τον απλό λόγο ότι δεν αισθάνονται έτοιμες για τη μητρότητα, η επιλογή της κρυοσυντήρησης ωαρίων, παρέχει στις γυναίκες την ελευθερία να ευθυγραμμίσουν τις ζωές τους με τις ατομικές τους φιλοδοξίες.

Δεν έχουν συναντήσει ακόμη τον κατάλληλο σύντροφο

Ένα από τα κυρίαρχα αίτια που οι γυναίκες επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων, σύμφωνα με μελέτες, είναι η αναζήτηση του κατάλληλου συντρόφου. Διατηρώντας τη γονιμότητά τους, οι γυναίκες εξαλείφουν την πίεση και το άγχος που αισθάνονται όταν δεν έχουν ακόμη τον κατάλληλο σύντροφο και κερδίζουν χρόνο για να κάνουν τις σωστές επιλογές στη ζωή τους.

Τα οφέλη από την επιλογή της κατάψυξης ωαρίων είναι πολλαπλά:

Διατήρηση της ποιότητας των ωαρίων

Ο χρόνος επηρεάζει την ποιότητα των ωαρίων. Καταψύχοντας τα ωάρια, επιτυγχάνεται η διατήρηση της ποιότητάς τους, ενώ μειώνεται ο κίνδυνος ανωμαλιών στα μελλοντικά έμβρυα που θα προκύψουν.

Περιορισμένος αριθμός ωαρίων

Oι γυναίκες γεννιούνται με πεπερασμένο αριθμό ωαρίων που μειώνεται σημαντικά με την πάροδο του χρόνου. Η κατάψυξη των ωαρίων σε νεαρότερη ηλικία είναι μια επιλογή που παρέχει στις γυναίκες την ευελιξία να πάρουν τον χρόνο τους χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη γονιμότητά τους.

Ανακούφιση από το άγχος γονιμότητας και το Panic Parenting

H ψυχολογική πίεση και το άγχος της γονιμότητας που μειώνεται, έχουν οδηγήσει πολλές γυναίκες σε επιλογές πανικού και σε συμβιβασμούς ζωής για τη δημιουργία οικογένειας. Διατηρώντας τη γονιμότητά τους, οι γυναίκες μπορούν να επικεντρωθούν στο παρόν και να κάνουν τις επιλογές τους, έχοντας ως γνώμονα την πραγματική τους επιθυμία κι όχι αυτή που τους επιβάλλει το βιολογικό τους ρολόι.

psathas.jpg

Παναγιώτης Ψαθάς MD, PhD – Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος – Ιατρός Αναπαραγωγής – Ιδρυτικό Μέλος της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life – ΙΑΣΩ https://ppsathas.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved