Ανδρική υπογονιμότητα: Αίτια και βαζεκτομή

Τρόποι διάγνωσης, γενετικά αίτια αλλά και γονιμότητα ύστερα από βαζεκτομή

Ανδρική υπογονιμότητα: Αίτια και βαζεκτομή
Bigstock

Υπάρχει η παρανόηση, η οποία είναι και κοινώς αποδεκτή, ότι η υπογονιμότητα αποτελεί κυρίως πρόβλημα των γυναικών . Στην πραγματικότητα, η ανδρική υπογονιμότητα επηρεάζει τον ίδιο αριθμό ζευγαριών όσο και η γυναικεία υπογονιμότητα. Το 25%, μάλιστα, των ζευγαριών που αναζητούν θεραπεία έχουν περισσότερους από έναν παράγοντες ή οι οποίοι επηρεάζουν τα επίπεδα γονιμότητας.

Αίτια και τρόποι διάγνωσης

Μεταξύ των παραγόντων που επηρεάζουν τα επίπεδα γονιμότητας είναι η ηλικία, η διατροφή, ο τρόπος ζωής, άλλα γενικής φύσεως ιατρικά προβλήματα.

Το σπερμοδιάγραμμα ή καλλιέργεια σπέρματος είναι δύο ενδεικτικές εξετάσεις ζωτικής σημασίας όσον αφορά στην ανδρική υπογονιμότητα .

Γενετικά αίτια

Η υπογονιμότητα του χρωμοσώματος Υ προκαλείται από αλλαγές στο ίδιο το χρωμόσωμα. Τα γονίδια είναι υπεύθυνα για την παραγωγή και την ποιότητα του σπέρματος.

Γονιμότητα και βαζεκτομή

Περίπου το 3% των ανδρών που έχουν υποβληθεί σε βαζεκτομή εξετάζουν αργότερα το ενδεχόμενο να κάνουν και άλλο παιδί.

Οι άνδρες που έχουν υποβληθεί σε βαζεκτομή μπορούν να συλλάβουν είτε με αντιστροφή της βαζεκτομής είτε με την βοήθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Η αντιστροφή βαζεκτομής γίνεται με την βοήθεια ουρολόγου και περιλαμβάνει την επανασύνδεση των κομμένων άκρων του αγγείου συνήθως με μικροχειρουργική επέμβαση, χρησιμοποιώντας δηλαδή χειρουργικό μικροσκόπιο. Η επέμβαση είναι πιο περίπλοκη από την αρχική βαζεκτομή και συνήθως γίνεται με γενική αναισθησία . Τέλος, μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες.

Πηγή: womenshealthmelbourne.com.au

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved