H υπογονιμότητα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των ζευγαριών

Τα προβλήματα γονιμότητας των ζευγαριών συχνά επηρεάζουν και την ψυχική τους υγεία.

 

Νίκη Παπανικολάου
H υπογονιμότητα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των ζευγαριών
Bigstock

Η γονεϊκότητα είναι μια από τις σημαντικότερες μεταβάσεις στην ενήλικη ζωή τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

Το άγχος της μη εκπλήρωσης μιας επιθυμίας για ένα παιδί έχει συσχετιστεί με αρνητικά συναισθήματα όπως θυμός, κατάθλιψη, άγχος, σεξουαλική δυσλειτουργία, κοινωνική απομόνωση. Τα ζευγάρια βιώνουν στίγμα, αίσθηση απώλειας και μειωμένη αυτοεκτίμηση όταν δεν μπορούν να κάνουν παιδί.

Γενικά, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες έχουν μια αίσθηση απώλειας ταυτότητας και έντονα συναισθήματα ανικανότητας.

ipogonimotita-kai-genetika-aitia.jpg

Ψυχική υγεία και υπογονιμότητα

Το άγχος και η κατάθλιψη περιγράφονται ως συχνές συνέπειες της υπογονιμότητας. Ένας σημαντικός αριθμός μελετών έχει βρει ότι η συχνότητα εμφάνισης της κατάθλιψης σε υπογόνιμα ζευγάρια που ξεκινούν θεραπεία γονιμότητας είναι σημαντικά υψηλότερη από ό,τι στα ζευγάρια που δεν αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα. Το άγχος έχει επίσης αποδειχθεί ότι είναι σημαντικά υψηλότερο στα υπογόνιμα ζευγάρια σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό.

Οι μηχανισμοί μέσω των οποίων η κατάθλιψη θα μπορούσε να επηρεάσει άμεσα τη στειρότητα περιλαμβάνουν τη φυσιολογία της καταθλιπτικής κατάστασης, όπως αυξημένα επίπεδα προλακτίνης, διαταραχή του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων και δυσλειτουργία του θυρεοειδούς. Μια μελέτη 10 καταθλιπτικών και 13 φυσιολογικών γυναικών έδειξε ότι η κατάθλιψη σχετίζεται με μη φυσιολογική ρύθμιση της ωχρινοτρόπου ορμόνης, που ρυθμίζει την ωορρηξία (Meller 1997). Οι αλλαγές στη λειτουργία του ανοσοποιητικού που σχετίζονται με το στρες και την κατάθλιψη μπορεί επίσης να επηρεάσουν αρνητικά την αναπαραγωγική λειτουργία (Haimovici 1998). Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για τη διάκριση των άμεσων επιπτώσεων της κατάθλιψης ή του άγχους που μπορεί να επηρεάσουν την αναπαραγωγική επιτυχία.

Psychology, Depression Asian Young Couple, Patient Consulting Problem Mental Health With Psychologis

Ψυχική υγεία και θεραπεία υπογονιμότητας

Ενώ πολλά ζευγάρια που ξεκινούν θεραπεία υπογονιμότητας έχουν υψηλά επίπεδα άγχους, η ίδια η διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής συνδέεται επίσης με στρες και κατάθλιψη. Ένας αυξανόμενος αριθμός ερευνητικών μελετών έχει εξετάσει τον αντίκτυπο της θεραπείας υπογονιμότητας σε διαφορετικά στάδια, με τις περισσότερες να επικεντρώνονται στον αντίκτυπο των αποτυχημένων προσπαθειών εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Από τις συγκρίσεις μεταξύ των γυναικών που υποβάλλονται σε επαναλαμβανόμενους κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης και εκείνων που συμμετέχουν για πρώτη φορά, προέκυψε ότι η συνεχιζόμενη θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των συμπτωμάτων κατάθλιψης. Τα δεδομένα, ωστόσο, εξακολουθούν να είναι αμφιλεγόμενα, καθώς άλλες μελέτες έχουν βρει ότι οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία λόγων των θεραπειών υπογονιμότητας ή της αποτυχίας αυτών, είναι μικρές.

Με πληροφορίες από womensmentalhealth.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved