Ποια ώρα της ημέρας είναι η καλύτερη για να μείνετε έγκυος

Αν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, πιθανόν να αναρωτιέστε αν υπάρχει μέρα αλλά και ώρα που αυξάνει τις πιθανότητες.

Νίκη Παπανικολάου
Ποια ώρα της ημέρας είναι η καλύτερη για να μείνετε έγκυος
Bigstock

Για να διασφαλιστεί η επιτυχής σύλληψη, ο σωστός χρόνος είναι ζωτικής σημασίας. Μετά την ωορρηξία, το ωάριο της γυναίκας γονιμοποιείται έως και 24 ώρες, το σπέρμα, ωστόσο, έχει χρόνο επιβίωσης έως και πέντε ημέρες.

Επομένως, η σεξουαλική επαφή πρέπει να πραγματοποιείται δύο ημέρες πριν και μία ημέρα μετά την ωορρηξία.

Ωστόσο, ένας τέλειος κύκλος και η απουσία οποιωνδήποτε ανωμαλιών δεν αποτελούν εγγύηση ότι όλα λειτουργούν όπως επιθυμείτε. Πολλές γυναίκες δεν μπορούν να επιτύχουν αμέσως μια εγκυμοσύνη, επειδή υπάρχουν πάρα πολλοί αρνητικοί παράγοντες που παρεμβαίνουν σε αυτήν την περίπλοκη διαδικασία.

Happy Young Millennial Married Couple Resting And Hugging On Sofa

Παρακολούθηση της ωορρηξίας

«Η παρακολούθηση της ωορρηξίας σας είναι το κλειδί», εξηγεί στο verywellfamily.com η Andrea Chisholm, MD, γυναικολόγος με πάνω από 20 χρόνια κλινικής. «Οι περισσότερες γυναίκες έχουν κύκλο 28 ημερών και ωορρηξία γύρω στην 14η ημέρα, η οποία υπολογίζεται από την πρώτη ημέρα της εμμήνου ρύσεως. Εάν ο κύκλος σας είναι μικρότερος ή μεγαλύτερος από τον μέσο όρο, μπορεί να έχετε ωορρηξία λίγο νωρίτερα ή αργότερα ανάλογα με τη διάρκειά του», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Όσο πιο κοντά στην ωορρηξία κάνετε σεξ, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να συλλάβετε».

therapeia-gonimotitas.jpg

Ποια ώρα της ημέρας είναι η καλύτερη για τη σύλληψη;

Έρευνα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης σε άνδρες που πρόσφεραν το σπέρμα τους για εξετάσεις ή για εξωσωματική γονιμοποίηση, έδειξε ότι τα δείγματα υψηλότερης ποιότητας συλλέχθηκαν πριν από τις 7:30 π.μ.

Αυτό σημαίνει ότι οι πρώτες πρωινές ώρες είναι οι καλύτερες για σύλληψη;

Όχι απαραίτητα. «Δεν υπάρχουν οριστικά δεδομένα που να δείχνουν ότι υπάρχει συγκεκριμένη ώρα της ημέρας για να κάνετε σεξ και να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να συλλάβετε», εξηγεί ο Allen Morgan, MD, αναπαραγωγικός ενδοκρινολόγος και ειδικός σε θέματα υπογονιμότητας (REI). «Αυτό που συνιστούμε στα ζευγάρια είναι να έχουν σεξουαλική επαφή όποια ώρα της ημέρας το επιθυμούν. Ιδανικά όταν έχουν διάθεση και είναι ξεκούραστα», επισημαίνει.

Κοινή παραδοχή των περισσότερων ειδικών πάντως είναι ότι, είτε κάνετε σεξ το πρωί, το απόγευμα ή το βράδυ, έχετε περίπου τις ίδιες πιθανότητες στη σύλληψη.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved