Οκτώ πιθανοί λόγοι που δυσκολεύεστε να συλλάβετε

Αν προσπαθείτε ανεπιτυχώς να μείνετε έγκυος, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι και δεν είναι όλοι προφανείς.

Νίκη Παπανικολάου
Οκτώ πιθανοί λόγοι που δυσκολεύεστε να συλλάβετε
Bigstock

Η υπογονιμότητα μπορεί να έχει συμπτώματα όπως ακανόνιστες περιόδους ή έντονες εμμηνορροϊκές κράμπες, ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις τα αίτια παραμένουν αδιευκρίνιστα ακόμα και σιωπηλά. Η ανδρική υπογονιμότητα, για παράδειγμα, σπάνια έχει συμπτώματα…

Υπάρχουν λοιπόν αρκετοί λόγοι που μπορεί να εμποδίζουν την προσπάθειά σας να συλλάβετε, όπως:

Δεν προσπαθείτε αρκετό καιρό

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξετάσετε είναι πόσο καιρό προσπαθείτε. Περίπου το 80% των ζευγαριών κυοφορούν μετά από έξι μήνες προσπάθειας και το 90% μετά από 12 μήνες προσπάθειας. Αυτά τα ποσοστά προϋποθέτουν ότι έχετε σεξουαλική επαφή κάθε μήνα.

mithoi-gia-gonimotita.jpg

Δεν έχετε ωορρηξία

Οι περισσότεροι γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ωορρηξίας έχουν ακανόνιστη περίοδο. Ωστόσο, οι τακτικοί εμμηνορροϊκοί κύκλοι δεν εγγυώνται ότι η ωορρηξία συμβαίνει κανονικά. Είναι σημαντικό λοιπόν να μιλήσετε με τον γιατρό σας ακόμα κι αν δεν έχετε προσπαθήσει συνολικά έναν χρόνο για να συλλάβετε.

Ο σύντροφός σας αντιμετωπίζει υπογονιμότητα

Η ανδρική υπογονιμότητα σπάνια έχει συμπτώματα. Ένα σπερμοδιάγραμμα θα δείξει αν ένας άνδρας είναι γόνιμος ή όχι.

Έχετε φραγμένες σάλπιγγες

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες απόφραξης των σαλπίγγων. Το υστεροσαλπιγγογράφημα (HSG ) είναι μια εξειδικευμένη εξέταση που χρησιμοποιείται για να προσδιοριστεί εάν οι σάλπιγγες είναι ανοιχτές.

Πιθανή ενδομητρίωση

Περίπου το 10% έως 15% των γυναικών έχουν ενδομητρίωση, αλλά συνήθως διαγιγνώσκεται λανθασμένα ή με μεγάλη καθυστέρηση. Συγκεκριμένα, η σωστή διάγνωση μπορεί να διαρκέσει 4 έως 11 χρόνια από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Υποκείμενα προβλήματα υγείας

Ορισμένα υποκείμενα προβλήματα υγείας μπορεί να οδηγήσουν σε ανδρική και γυναικεία υπογονιμότητα. Για παράδειγμα, μια ανισορροπία του θυρεοειδούς ή ο αδιάγνωστος διαβήτης καθώς καθώς και αυτοάνοσες ασθένειες , όπως ο λύκος, ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα γονιμότητας.

melatonini-kai-gonimotita.jpg

Φάρμακα που επηρεάζουν τη γονιμότητα

Ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα φαίνεται ότι επιδρούν αρνητικά στη γονιμότητα. Για παράδειγμα, έρευνα έχει δείξει ότι η λήψη ορισμένων αντικαταθλιπτικών καθιστά πιο δύσκολη την εγκυμοσύνη. Ωστόσο, μην σταματήσετε ποτέ να παίρνετε ένα φάρμακο χωρίς να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας.

Ανεξήγητη υπογονιμότητα

Μεταξύ 10% και 30% των υπογόνιμων ζευγαριών δεν ανακαλύπτουν ποτέ γιατί δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδί. Ωστόσο, το να μην έχετε απαντήσεις δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να λάβετε θεραπεία κατόπιν σύστασης του γιατρού σας.

Με πληροφορίες από το verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved