Υπάρχουν φυσικοί τρόποι διατήρησης της γονιμότητας;

Οι επιλογές του τρόπου ζωής μπορούν να επηρεάσουν θετικά τη γυναικεία γονιμότητα.

Νίκη Παπανικολάου
Υπάρχουν φυσικοί τρόποι διατήρησης της γονιμότητας;
Bigstock

Εάν ελπίζετε να μείνετε έγκυος, μπορεί να αναρωτιέστε για τη γονιμότητά σας και αν μπορείτε να τη βελτιώσετε.

Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που δεν μπορείτε να ελέγξετε όπως είναι ιατρικές παθήσεις που επηρεάζουν την ικανότητα σύλληψης. Όμως, κάποιες αλλαγές του τρόπου ζωής σας ενδέχεται να έχουν θετικό αντίκτυπο στη γονιμότητα σας.

gonimotita-proetoimasia-somatos.jpg

Διατήρηση γονιμότητας

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, επί του παρόντος δεν υπάρχει ιατρική τεχνική που να εγγυάται τη διατήρηση της γονιμότητας με φυσικούς τρόπους.

Αυτό που μπορεί να κάνει ένα ζευγάρι για να αυξήσει τις πιθανότητες να συλλάβει φυσικά είναι τα ακόλουθα:

  • Διατήρηση ενός υγιούς βάρους καθώς το υπερβολικό βάρος ή το σημαντικά λιποβαρές μπορεί να αναστείλει την κανονική ωορρηξία.
  • Αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ. Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαταραχών της ωορρηξίας
  • Μείωση του άγχους.
  • Περιορισμός της καφεΐνης. Η γυναικεία γονιμότητα δεν φαίνεται να επηρεάζεται από την πρόσληψη καφεΐνης κάτω από 200 χιλιοστόγραμμα την ημέρα. Εξετάστε το ενδεχόμενο να περιορίσετε την πρόσληψη καφεΐνης σας σε ένα ή δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα.
  • Προσοχή με την έντονη άσκηση. Η υπερβολική έντονη σωματική δραστηριότητα μπορεί να αναστείλει την ωορρηξία και να μειώσει την παραγωγή της ορμόνης προγεστερόνης. Εάν έχετε υγιές βάρος και σκέφτεστε να μείνετε έγκυος σύντομα, σκεφτείτε να περιορίσετε την έντονη σωματική δραστηριότητα σε λιγότερο από πέντε ώρες την εβδομάδα.
  • Αποφυγή έκθεσης σε τοξίνες. Οι περιβαλλοντικοί ρύποι και οι τοξίνες — όπως τα φυτοφάρμακα, οι διαλύτες στεγνού καθαρισμού και ο μόλυβδος — μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη γονιμότητα.
  • Διατήρηση της στοματικής υγείας. Οι ασθένειες των ούλων αλλά και η περιοδοντίτιδα επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα.

Εάν σκέφτεστε να μείνετε έγκυος και ανησυχείτε για τον αντίκτυπο των επιλογών του τρόπου ζωής σας στη γονιμότητά σας, μιλήστε με τον γιατρό σας. Αυτός θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε τρόπους για να βελτιώσετε τη γονιμότητά σας και να αυξήσετε τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση αλλά και η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι οι επιλογές που έχει ένα ζευγάρι ότι δεν μπορεί να συλλάβει φυσικά ή θέλει να κάνει αργότερα παιδί.

Με πληροφορίες από mayoclinic.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved