Εγκυμοσύνη μετά τον τοκετό: Πόσο γρήγορα μπορεί να συμβεί;

Πότε μπορείτε να μείνετε έγκυος μετά τον τοκετό;

Άλκηστις Κοϊνάκη
Εγκυμοσύνη μετά τον τοκετό: Πόσο γρήγορα μπορεί να συμβεί;
Bigstock

Το πόσο γρήγορα μπορείτε να συλλάβετε μετά τον τοκετό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και σίγουρα έχετε ακούσει και διαβάσει πολλά. Για παράδειγμα παίζει πράγματι ρόλο εάν θηλάζετε αποκλειστικά; Πριν την πρώτη περίοδο μετά τον τοκετό θα έχετε ωορρηξία ή όχι;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η πρώτη περίοδος μετά τον τοκετό

Μετά τον τοκετό το σώμα χρειάζεται χρόνο για να αναρρώσει και να επανέλθει. Η πρώτη περίοδος έρχεται από 4 μέχρι 24 εβδομάδες μετά τη γέννα, αυτό ωστόσο δε σημαίνει ότι μέχρι τότε δεν θα έχετε ωορρηξία κατά τον αρχικό σας κύκλο. Σε κάποιες περιπτώσεις η ωορρηξία συμβαίνει πριν έρθει η πρώτη περίοδος μετά τον τοκετό, είναι επομένως, εφικτό να μείνετε έγκυος πριν ακόμα δείτε αίμα στο εσώρουχό σας.

Ο θηλασμός

Για την παραγωγή του μητρικού γάλακτος ο οργανισμός παράγει ορμόνες, οι οποίες αναστέλλουν την παραγωγή ορμονών που προκαλούν την ωορρηξία. Ο αποκλειστικός θηλασμός, συνεπώς, συχνά καθυστερεί την ωορρηξία μετά τον τοκετό ακόμα περισσότερο. Άλλοι παράγοντες οι οποίοι επίσης μπορούν να επηρεάσουν την ωορρηξία μετά τον τοκετό είναι:

  • Οι διαταραχές ύπνου μετά τον τοκετό
  • Ασθένειες
  • Άγχος

Σε κάθε περίπτωση δεν σημαίνει ότι οι μαμάδες που θηλάζουν αποκλειστικά δεν μπορούν να συλλάβουν μετά τον τοκετό. Σε άλλες η πρώτη περίοδος μπορεί να έρθει τρεις ή τέσσερις εβδομάδες μετά τον τοκετό, σε άλλες έξι ή οκτώ. Ο αποκλειστικός θηλασμός δεν είναι μέθοδος αντισύλληψης αν και οι πιθανότητες για εγκυμοσύνη είναι μειωμένες στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Το μωρό είναι μικρότερο από 6 μηνών
  • Ο θηλασμός είναι αποκλειστικός και δεν γίνεται χρήση πιπίλας ή μπιμπερό
  • Θηλάζετε κατόπιν ζήτησης και κατά τη διάρκεια της νύχτας
  • Θηλάζετε τουλάχιστον έξι φορές την ημέρα
  • Ο θηλασμός διαρκεί τουλάχιστον 60 λεπτά συνολικά όλη την ημέρα
thilasmos-iodio.jpg

Γονιμότητα μετά τον τοκετό – Τι δείχνει έρευνα

Οι γυναίκες που δεν θηλάζουν μετά τον τοκετό έχουν ωορρηξία κατά μέσο όρο έξι εβδομάδες μετά τη γέννα. Έρευνα του 2011 έδειξε ότι όρο οι γυναίκες που δεν θηλάζουν είχαν ωορρηξία 74 μέρες μετά τον τοκετό κατά μέσο όρο. Ωστόσο, το πότε μπορεί να είχαν την ωορρηξία και το εάν μπορούσε να οδηγήσει σε σύλληψη διέφερε από περίπτωση σε περίπτωση.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved