Έλλειψη ιωδίου στις γυναίκες: Ποιες οι επιπτώσεις στη γονιμότητα

Ο ρόλος του ιωδίου στη γυναικεία γονιμότητα είναι σημαντικός.

Νίκη Παπανικολάου
Έλλειψη ιωδίου στις γυναίκες: Ποιες οι επιπτώσεις στη γονιμότητα
Bigstock

Το ιώδιο είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του θυρεοειδούς και τη δημιουργία των θυρεοειδικών ορμονών.

Τα χαμηλά επίπεδα αυτών των ορμονών μπορεί να συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους, σε διακύμανση της διάθεσης αλλά και σε προβλήματα ωορρηξίας.

Ιώδιο και γονιμότητα

Οι γυναίκες που έχουν έλλειψη ιωδίου και προσπαθούν να μείνουν έγκυες μπορεί να έχουν τις μισές πιθανότητες να συλλάβουν σε σύγκριση με γυναίκες με υγιή επίπεδα ιωδίου, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν περίπου 500 γυναίκες που προσπαθούσαν να μείνουν έγκυες για περίπου πέντε χρόνια και διαπίστωσαν ότι, συνολικά, εκείνες με μέτρια έως σοβαρή ανεπάρκεια ιωδίου είχαν 46% εκατό μικρότερες πιθανότητες, ανά κύκλο, να συλλάβουν.

« Η διαπίστωση ότι η μέτρια ανεπάρκεια ιωδίου σχετίζεται με δυσκολία σύλληψης έχει σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ James Mills του Εθνικού Ινστιτούτου Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης του Μέριλαντ.

«Μας εξέπληξε το γεγονός ότι η μέτρια έως σοβαρή ανεπάρκεια ιωδίου ήταν τόσο συχνή και ότι μείωσε την πιθανότητα να μείνει έγκυος μια γυναίκα κατά σχεδόν 50% σε κάθε έμμηνο κύκλο», σχολίασε μιλώντας στο Reuters Health.

Ο Δρ Mills και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δεδομένα από το 2005 έως το 2009 , 501 γυναικών που όταν συμμετείχαν στη μελέτη είχαν πρόσφατα διακόψει την αντισύλληψη για να μείνουν έγκυες. Στην αρχή, οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα ούρων για ανάλυση ιωδίου. Οι γυναίκες κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων και για τους επόμενους 12 μήνες κρατούσαν καθημερινά ημερολόγια και χρησιμοποιούσαν συσκευές παρακολούθησης γονιμότητας για να χρονομετρήσουν τη σεξουαλική επαφή και την ωορρηξία.

proino-kai-gonimotita.jpg

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι το 44% των δειγμάτων ούρων ήταν στο εύρος έλλειψης ιωδίου ενώ σχεδόν το ένα τέταρτο όλων των δειγμάτων παρουσίασε μέτρια έως σοβαρή ανεπάρκεια.

Στους 12 μήνες μετά την εγγραφή, 332 γυναίκες (71 %) είχαν μείνει έγκυες, 42 (10%) δεν τα κατάφεραν και οι υπόλοιπες εγκατέλειψαν τη μελέτη για διάφορους λόγους.

Η μελέτη δεν εξέτασε την επίδραση των συμπληρωμάτων ιωδίου στη σύλληψη, αλλά μόνο τη σύγκριση μεταξύ μιας ομάδας γυναικών με ανεπάρκεια ιωδίου έναντι μιας ομάδας με επαρκές ιώδιο.

Πηγές ιωδίου

Η διατροφή είναι ο βασικός τρόπος πρόσληψης ιωδίου.Τα επίπεδα ιωδίου στα τρόφιμα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα και τον τύπο του φαγητού.Σύμφωνα με την διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά οι τροφές που περιέχουν ιώδιο είναι:

  • Μύδια: 160 μg
  • Σολωμός: 60 μg
  • Ψωμί: 45 μg
  • Τυρί τσένταρ: 23 μg
  • Αυγά: 22 μg
  • Παγωτό: 21 μg
  • Γιαούρτι: 16 μg
  • Γάλα: 13 μg

Με πληροφορίες από reuters.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved