Τι γίνεται το ωάριο μετά την ωορρηξία;

Πόσο καιρό είναι βιώσιμο ένα ωάριο μετά την ωορρηξία;

 

Νίκη Παπανικολάου
Τι γίνεται το ωάριο μετά την ωορρηξία;
Bigstock

Σε έναν κύκλο 28 ημερών, η ωορρηξία συνήθως συμβαίνει τη 13η ή τη 14η μέρα και το ωάριο μπορεί να γονιμοποιηθεί μόνο 12-24 μέρες μετά τη ελευθέρωσή του.
Αν δεν έχετε μηνιαίο κύκλο 28 ημερών μπορείτε να υπολογίσετε πότε περίπου θα γίνει η ωορρηξία, μετρώντας προς τα πίσω, 14 μέρες από την ημέρα που περιμένετε την επόμενη περίοδό σας.

Τι συμβαίνει στο ωάριο μετά την ωορρηξία;

Το τι συμβαίνει στο ωάριο μετά την ωορρηξία εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το σπέρμα. Εφόσον το ωάριο συναντηθεί με το σπέρμα, η γονιμοποίηση συμβαίνει συνήθως στη σάλπιγγα. Το γονιμοποιημένο ωάριο συνεχίζει την πορεία του προς τη μήτρα όπου και θα εμφυτευτεί. Εάν δεν υπάρχει σπέρμα κατά τη διάρκεια του περιορισμένου χρόνου που παραμένει βιώσιμο το ωάριο, αποσυντίθεται και αποβάλλεται κατά τη διάρκεια της περιόδου σας.

oorixia-simptomata.jpg

Τι μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τις πιθανότητες σύλληψης

Παρόλο που το ωάριο σας παραμένει βιώσιμο για σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα μετά την ωορρηξία, τα σπερματοζωάρια είναι πιο ανθεκτικά. Το σπέρμα μπορεί να επιβιώσει και να γονιμοποιήσει ένα ωάριο για έως και πέντε ημέρες. Εάν έχετε σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια των λίγων ημερών πριν από την ωορρηξία ή την ίδια την ημέρα, εξακολουθείτε να έχετε καλές πιθανότητες να μείνετε έγκυος.

Συμβουλές για να αυξήσετε τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος

Το να γνωρίζετε πότε πρόκειται να έχετε ωορρηξία είναι πολύ για την επίτευξη εγκυμοσύνης. Πώς μπορείτε να το πετύχετε;

Κρατήστε ημερολόγιο

Σημειώστε κάθε μήνα πότε ξεκινά η περίοδός σας. Αν ο κύκλος σας είναι τακτικός, μπορείτε να υπολογίσετε τη διάρκειά του. Γνωρίζοντας πότε θα ξεκινήσει η επόμενη περίοδος έχετε τη δυνατότητα να υπολογίσετε την ημερομηνία ωορρηξίας σας αφαιρώντας 14 ημέρες.

oorixsia-diarkeia.jpg

Αγοράστε τεστ ωορρηξίας

Τα τεστ ωορρηξίας ανιχνεύουν την αύξηση της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH) που εμφανίζεται λίγο πριν την ωορρηξία και είναι διαθέσιμα στα περισσότερα φαρμακεία. Πρέπει να κάνετε το τεστ για μερικές συνεχόμενες ημέρες για να δείτε την αύξηση. Μόλις συμβεί αυτό, καλό είναι να κάνετε σεξ καθημερινά για τις επόμενες μέρες.

Παρατηρήστε την τραχηλική βλέννη

Τις πρώτες μέρες μετά την περίοδο η τραχηλική βλέννη είναι λίγη ενώ όσο προχωράτε προς τις γόνιμες μέρες η σύστασή της αλλάζει και γίνεται υδαρή και πυκνή σαν ασπράδι.

Μετρήστε τη θερμοκρασία σας

Αυτή η μέθοδος απαιτεί κάποιο προγραμματισμό. Μετά την ωορρηξία, η αύξηση της προγεστερόνης προκαλεί ελαφρά αύξηση της βασικής θερμοκρασίας του σώματός σας βοηθώντας σας να εντοπίσετε πότε έχετε ωορρηξία. Κάθε πρωί, μόλις ξυπνήσετε και πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι μετρήστε την θερμοκρασία του σώματός σας και σημειώστε τη σε ένα διάγραμμα, στο οποίο θα καταγράφετε και την ημερομηνία και την ημέρα του κύκλου σας. Η μέτρηση της θερμοκρασίας θα πρέπει να γίνεται την ίδια ώρα κάθε ημέρα. Μία απόκλιση 30 λεπτών είναι ανεκτή.Παρατηρώντας το διάγραμμα, που θα προκύψει, προσπαθήστε να εντοπίσετε άνοδο της βασικής σας θερμοκρασίας, η οποία διαρκεί για 48 ώρες. Αν τα επίπεδα αυτά παραμείνουν υψηλότερα για 3 ή περισσότερες ημέρες, είναι ένδειξη ωοθυλακιορρηξίας.

Με πληροφορίες από το ivi.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved