Γονιμότητα: Τι να τρώτε πριν και μετά την ωορρηξία

Ενισχύστε τις πιθανότητες να συλλάβετε όταν έχετε ωορρηξία καταναλώνοντας συγκεκριμένες τροφές.

Γονιμότητα: Τι να τρώτε πριν και μετά την ωορρηξία
Κατά γενική ομολογία, η βελτίωση της συνολικής υγείας και του τρόπου ζωής έχει θετική επίδραση στη γονιμότητα. Bigstock

Μια από τις πιο συχνές απορίες των ζευγαριών που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί είναι αν πρέπει να αλλάξουν τη διατροφή τους ή να προσθέσουν συμπληρώματα για να βελτιώσουν τις πιθανότητές τους να συλλάβουν.

Κατά γενική ομολογία, η βελτίωση της συνολικής υγείας και του τρόπου ζωής έχει θετική επίδραση στη γονιμότητα. Ωστόσο, εάν έχετε ήδη μια καλή διατροφή, ασκείστε τακτικά και δεν είστε υπέρβαροι, οι όποιες μικρές αλλαγές είναι πιθανό να έχουν περιορισμένο αντίκτυπο.

Τι να τρώτε όταν προσπαθείτε να συλλάβετε

Ως ένας πολύ γενικός κανόνας είναι να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά (η ποικιλία είναι εξίσου σημαντική με τον όγκο για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε) και να αποφεύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Συνιστάται επίσης να αποφεύγετε το αλκοόλ και τις μεγάλες ποσότητες καφεΐνης. Πέρα από αυτό, οι απαιτήσεις σας αλλάζουν κατά τη διάρκεια του μήνα ανάλογα με τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο.

gonimotita-kai-diatrofi.jpg

Τροφές κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως

Η όρεξη αυξάνεται κατά τη διάρκεια της περιόδου ( συνήθως και πριν). Το κόλπο για να αισθάνεστε λιγότερο κουρασμένες ή φουσκωμένες κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι να αυξήσετε την ποσότητα των τροφών πλούσιων σε σίδηρο ( η απώλεια αίματος έχει αντίκτυπο στα επίπεδα σιδήρου σε πολλές γυναίκες). Αντί να εστιάσετε σε πρόχειρο φαγητό ή έτοιμα μπιφτέκια, προσπαθήστε να καταναλώνετε κρέας, φασόλια, ψάρια, φυλλώδη λαχανικά και σπόρους. Μερικά από αυτές τις τροφές έχουν επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες θα βοηθήσουν τόσο με το φούσκωμα όσο και με τις κράμπες ενώ παράλληλα θα σας δώσουν ενέργεια.

Η βιταμίνη C είναι επίσης σημαντική κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οπότε προσπαθήστε να ενσωματώσετε περισσότερες πιπεριές, ντομάτες, μπρόκολο, ακτινίδιο και εσπεριδοειδή στη διατροφή σας. Οι συγκεκριμένες τροφές βοηθούν επίσης στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.

Είναι σημαντικό να μην αποθαρρύνεστε από έναν αποτυχημένο κύκλο και να μην διαταράσσετε τη διατροφή σας κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως – προσπαθήστε να δείτε αυτή την περίοδο ως προετοιμασία του σώματός σας για την επόμενη προσπάθεια σύλληψης.

Ιδανικό δείπνο: Μπριζόλα με ψητές πιπεριές, κρεμμύδια και ντομάτες και φρουτοσαλάτα για επιδόρπιο.

gonimotita-kai-diatrofi.jpg

Οι διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν τόσο την ανδρική όσο και τη γυναικεία γονιμότητα.

Bigstock

Προ-ωορρηξία

Μεταξύ της περιόδου και της ωορρηξίας, το σώμα σας εργάζεται για να αναπτύξει ένα ωοθυλάκιο και τα επίπεδα οιστρογόνων αυξάνονται. Εάν έχετε ινομυώματα ή ενδομητρίωση, μπορεί να δυσκολευτείτε αυτή την εβδομάδα λόγω υπερβολικών οιστρογόνων – η κατανάλωση λαχανικών όπως το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι θα ενισχύσουν τα επίπεδα δι-ινδολυλομεθανίου (DIM) και θα σας βοηθήσουν να μεταβολίσετε την περίσσεια οιστρογόνων.

Προσπαθήστε να καταναλώνετε περισσότερο ελαιόλαδο, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, σπόρους και φυλλώδη λαχανικά στη διατροφή σας και επίσης αυξήστε την πρόσληψη βιταμίνης Ε.

Ιδανικό δείπνο: ψητό στήθος κοτόπουλου με αβοκάντο και πράσινη σαλάτα.

Ωορρηξία

Όταν πλησιάζετε στην ωορρηξία, θα χρειαστεί να τρώτε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες B και C και ψευδάργυρου που βοηθούν στην απελευθέρωση του ωαρίου. Iδανικές τροφές είναι τα λιπαρά ψάρια (προσοχή με τον τόνο) τα φυλλώδη λαχανικά, τα αυγά, τα όσπρια, το κρέας. Επίσης είναι σημαντικό να παραμένετε καλά ενυδατωμένες καθώς το νερό αραιώνει την τραχηλική βλέννα διευκολύνοντας το σπέρμα να φτάσει στο ωάριο.

Ιδανικό δείπνο: σολομός στη σχάρα με αυγό, καστανό ρύζι και χόρτα σοταρισμένα με ελαιόλαδο.

Με πληροφορίες από το conceptfertility.co.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved