Η επίδραση της κορτιζόλης στη γονιμότητα

Μπορεί να επηρεάσει η κορτιζόλη την ικανότητά σας να συλλάβετε;

Η επίδραση της κορτιζόλης στη γονιμότητα
Ποιος ο ρόλος της κορτιζόλης στη γονιμότητα Bigstock

Η κορτιζόλη είναι μία ορμόνη, η οποία παράγεται από δύο μικρούς αδένες, που ονομάζονται επινεφρίδια.

Το βασικό ερέθισμα για την παραγωγή κορτιζόλης από τα επινεφρίδια είναι η υποβολή του οργανισμού σε κάποιου είδους πίεση, γι΄αυτό κι είναι γνωστή ως ορμόνη του στρες.

Η έκκριση τις κορτιζόλης έχει ανοσοκατασταλτική δράση, αφού «καταστέλλει» (ελαττώνει) τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος και ρυθμίζει τον μεταβολισμό. Η υπερβολική ή πολύ λίγη κορτιζόλη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά, μεταξύ άλλων, την ωορρηξία και την έμμηνο ρύση με άμεσε επιπτώσεις στη γονιμότητα.

rofimata-gia-katapolemisi-tou-stres.jpg

Πώς δρα η κορτιζόλη στο σώμα

Η κορτιζόλη είναι μια στεροειδής ορμόνη που παράγεται όπως είπαμε στα επινεφρίδια. Συντίθεται από τη χοληστερόλη και απελευθερώνεται από την πρόσθια υπόφυση, που είναι ο αδένας σε σχήμα πεταλούδας στη βάση του λαιμού. Αυξάνει τη γλυκόζη (σάκχαρο) στην κυκλοφορία του αίματος και βοηθά τον εγκέφαλο να τη χρησιμοποιήσει πιο αποτελεσματικά. Δεδομένου ότι οι υποδοχείς γλυκοκορτικοειδών (υποδοχείς που μπορούν να λάβουν την ορμόνη) βρίσκονται σχεδόν σε όλους τους ιστούς του σώματος, γίνεται σαφές ότι η κορτιζόλη μπορεί να επηρεάσει κάθε σύστημα οργάνων.

Στρες και κορτιζόλη

Τα προβλήματα με την κορτιζόλη - ειδικά όταν είναι πολύ υψηλή - ξεκινούν όταν βιώνουμε στρες που δεν υποχωρεί. Όταν βρισκόμαστε κάτω από συνεχές ή σχεδόν σταθερό στρες, η απόκριση της κορτιζόλης δεν σταματά ποτέ να ενεργοποιείται, επηρεάζοντας την ανοσία, την πέψη, ακόμη και τη γονιμότητα.

agxos-2.jpg

Πώς η υψηλή κορτιζόλη επηρεάζει τη γονιμότητα

Ο άξονας υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων (HPA) του εγκεφάλου ρυθμίζει την παραγωγή και την απελευθέρωση της κορτιζόλης. Όταν τα επίπεδα κορτιζόλης είναι αυξημένα καταστέλλεται η ορμόνη απελευθέρωσης γοναδοτροπίνης (GnRH), η οποια ελέγχει τον κύκλο της εμμήνου ρύσης στις γυναίκες και την παραγωγή τεστοστερόνης και σπέρματος στους άνδρες. Είναι πιθανό να προκύψουν ανωμαλίες της εμμήνου ρήσεως, μείωση των σπερματοζωαρίων και χαμηλή τεστοστερόνη επηρεάζοντας τη γονιμότητα του ζευγαριού.

Το άγχος είναι επίσης πιθανό να μειώσει τη λίμπιντο οδηγώντας σε λιγότερο συχνές ευκαιρίες για σεξ όταν προσπαθείτε να συλλάβετε.

Με πληροφορίες από το rescripted.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved