Βοηθά η χορήγηση κορτιζόλης στην αντιμετώπιση των καθ’ έξιν αποβολών; (vid)

Ποιος ο ρόλος της κορτιζόλης με τις αποβολές;

Μενέλαος Λυγνός
Βοηθά η χορήγηση κορτιζόλης στην αντιμετώπιση των καθ’ έξιν αποβολών; (vid)
Τι σχέση μπορεί να έχει η κορτιζόλη με τις αποβολές; Bigstock

Η κορτιζόλη είναι μία ορμόνη, η οποία παράγεται από δύο μικρούς αδένες, που ονομάζονται επινεφρίδια και εντοπίζονται στην κορυφή εκάστου νεφρού.

Το βασικό ερέθισμα για την παραγωγή κορτιζόλης από τα επινεφρίδια είναι η υποβολή του οργανισμού σε κάποιου είδους πίεση (stress).

Η κορτιζόλη έχει πλήθος λειτουργιών, αλλά στα πλαίσια παρόντος πονήματος θα ξεχωρίσουμε τη ρυθμιστική δράση, που ασκεί επί του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος. Ανοσοποιητικό ονομάζεται το σύστημα, που είναι «επιφορτισμένο» με την άμυνα του οργανισμού έναντι παθογόνων μικροβίων, ιών αλλά και του καρκίνου.

Η έκκριση τις κορτιζόλης έχει – όπως λέμε – ανοσοκατασταλτική δράση, αφού «καταστέλλει» (ελαττώνει) τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επομένως, η φαρμακευτική χορήγηση της κορτιζόλης είτε υπό τη μορφή δισκίων, είτε σε ενέσιμη μορφή, είτε τοπικά με τη μορφή λοσιόν ή κρεμών, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της δραστηριότητας του ανοσοποιητικού και συχνά συστήνεται σε περιπτώσεις «υπερδραστηριότητάς» του. Τέτοιες περιπτώσεις είναι επί παραδείγματι διάφορες αλλεργικές αντιδράσεις ή έντονες φλεγμονές.

Δείτε κατά πόσο βοηθά η χορήγηση κορτιζόλης στην αντιμετώπιση των καθ’ έξιν αποβολών στο video, που δημιουργήσαμε αποκλειστικά για τις αναγνώστριες του mothersblog.gr!

Δείτε τα υπόλοιπα videos με τις συμβουλές μου ΕΔΩ

Δείτε περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved