Τι πρέπει να περιλαμβάνει η καθημερινή σας διατροφή αν προσπαθείτε να συλλάβετε

Η σωστή διατροφή βελτιώνει τη γονιμότητα του ζευγαριού.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει η καθημερινή σας διατροφή αν προσπαθείτε να συλλάβετε
Η σωστή διατροφή τονώνει τη γονιμότητα. Bigstock

Οι πιθανότητες να συλλάβετε και να έχετε μια υγιή εγκυμοσύνη είναι μεγαλύτερες εάν είστε κοντά στο ιδανικό σας βάρος.

Και αυτό προϋποθέτει μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αποφύγετε αυστηρές δίαιτες ή προγράμματα διατροφής που αποκλείουν ορισμένες τροφές ή ομάδες τροφίμων (όπως οι υδατάνθρακες).

Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων λειτουργούν για πολλούς ανθρώπους αλλά εκείνες που αποκλείουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να στερήσουν από το σώμα σας πολλές σημαντικές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για να έχετε μια υγιή εγκυμοσύνη.

agavi-meli-mama-kai-diatrofi.jpg

Σωστή διατροφή

Μια ενδεδειγμένη διατροφή είναι αυτή που επικεντρώνεται στους «καλούς» υδατάνθρακες όπως το ψωμί ολικής αλέσεως, τα ζυμαρικά (επίσης ολική άλεσης) και το καστανό ρύζι. Μπορείτε να συμπεριλάβετε επίσης άφθονη άπαχη πρωτεΐνη (όπως ψάρι, κοτόπουλο και άπαχα κομμάτια κρέατος) καθώς φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, όπως γάλα, γιαούρτι ή τυρί. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως στη διατροφή σας αυξάνουν το αίσθημα της πληρότητας ενώ θα πρέπει να πίνετε άφθονα υγρά.

Ακολουθούν μερικές οδηγίες που πρέπει να έχετε κατά νου καθώς προσπαθείτε να επιτύχετε ένα υγιές σωματικό βάρος πριν μείνετε έγκυος.

Δώστε προσοχή στο τι τρώτε

Η καθημερινή σας διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει:

  • πέντε ή περισσότερες μερίδες δημητριακών/άμυλων (συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον τριών δημητριακών ολικής αλέσεως),
  • 2 φλιτζάνια φρούτα και 2 - 3 φλιτζάνια λαχανικά (φροντίστε να περιλαμβάνει μια ποικιλία, όπως σκούρα πράσινα και αμυλούχα λαχανικά , φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C καθώς φασόλια και όσπρια)
  • 150 γραμ. πρωτεΐνη από διάφορες πηγές (ψάρι, φασόλια, πουλερικά, κρέας, χοιρινό, αυγά, ξηροί καρποί),
  • τρεις ή περισσότερες μερίδες γαλακτοκομικών ή πλούσιες σε ασβέστιο τρόφιμα (γάλα, τυρί, γιαούρτι),
  • 6 κουταλάκια του γλυκού πρόσθετο φυτικό λίπος από λάδι canola ή ελαιόλαδο ή προϊόντα που παρασκευάζονται με αυτά τα έλαια. (Προσπαθήστε να αποφύγετε τα τρανς λιπαρά, τα «κακά» λιπαρά που βρίσκονται σε πολλά τηγανητά και γρήγορα φαγητά.)
gonimotita-kai-varos.jpg

Υπερβολικό βάρος

Το υπερβολικό βάρος μπορεί να προκαλέσει μη φυσιολογικούς εμμηνορροϊκούς κύκλους, επηρεάζοντας σημαντικά τη γονιμότητά σας. Οι υπέρβαρες γυναίκες είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν επιπλοκές εγκυμοσύνης όπως υπέρταση και διαβήτη κύησης και πιο δύσκολους τοκετούς.

Με πληροφορίες από το babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved