Ο ρόλος του καλίου στην ενίσχυση της γονιμότητας

Ποια η σχέση του καλίου με την γονιμότητα.   

Ο ρόλος του καλίου στην ενίσχυση της γονιμότητας
Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε κάλιο. Bigstock

Το κάλιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Συμβάλει στη σωστή λειτουργία του νευρικού και καρδιαγγειακού συστήματος, αυξάνει τον και ενισχύει τη γονιμότητα.

Τι προκαλεί η έλλειψη καλίου

Η ανεπάρκεια καλίου, γνωστή ως υποκαλιαιμία μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη γονιμότητα τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών. Ειδικότερα, η πτώση των επιπέδων καλίου επιδρά στην υγεία των σπερματικών υγρών ενός άνδρα.

Επιπλέον, η σχέση μεταξύ νατρίου και καλίου ενδέχεται να δυσκολέψει τη σωστή ισορροπία των θρεπτικών συστατικών. Όσο περισσότερο νάτριο καταναλώνει κανείς, τόσο περισσότερο κάλιο θα εκκρίνει το σώμα. Έτσι, οι άνθρωποι που ιδρώνουν πολύ ή ασκούνται συχνά, διατρέχουν κίνδυνο μείωσης του καλίου και κατ΄επέκταση της γονιμότητας. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορεί να παρατηρήσουν λόγω της έλλειψης καλίου, αίσθημα κούρασης και ατονίας, πονοκεφάλους, μυϊκές κράμπες ακόμα και καρδιακή αρρυθμία.

kalio.jpg

Τροφές που περιέχουν κάλιο

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε κάλιο είναι οι εξής:

  • γλυκοπατάτες
  • αβοκάντο
  • μπανάνες
  • σπανάκι
  • γιαούρτι
  • μπρόκολο
  • κοτόπουλο

Κατανάλωση καλίου και νατρίου

Εξίσου αναγκαίο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού δεν είναι μόνο το κάλιο αλλά και το νάτριο.

Το νάτριο στο σώμα παίζει καθοριστικό ρόλο στη σωστή λειτουργία των ενζύμων, στην παραγωγή ορμονών και ενέργειας και στη διευκόλυνση της μεταφοράς μορίων μέσω των κυτταρικών μεμβρανών.

Τα έμβρυα χρειάζονται επίσης νάτριο, καθώς η ανάπτυξή τους εξαρτάται από τα κατάλληλα επίπεδά του για το σχηματισμό των κυττάρων. Επιπλέον, η ποσότητα νατρίου στο σώμα βοηθά στο μεταβολισμό και στην υποστήριξη ενός υγιούς βάρους γέννησης καθώς και στην προώθηση της υγιούς ανάπτυξης του αναπνευστικού, του νευρικού και του καρδιαγγειακού συστήματος του εμβρύου.

Ωστόσο, θα πρέπει οι διατηρείτε τις ισορροπίες στην κατανάλωση καλίου και νατρίου καθώς σε άλλη περίπτωση θα έχετε τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Συμπερασματικά

Αν και η γονιμότητα δεν εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τη διατροφή, ωστόσο οι τροφές που καταναλώνει το ζευγάρι μπορεί να συμβάλει στη γονιμότητα. Αν προσπαθείτε να αποκτήσετε παιδί μιλήστε με τον γιατρό σας για τις αλλαγές που ίσως χρειαστεί να κάνετε στη διατροφή σας, εντάσσοντας θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για τη βελτίωση της γονιμότητάς σας.

Με πληροφορίες από το fertilitytips.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved