Υπάρχει η νεράιδα των δοντιών; Γράμμα, νεραϊδόσκονη και ένα μικρό κέρμα για δώρο

Γράμμα από τη νεράιδα των δοντιών, το δώρο που φέρνει + ελληνικά έθιμα για τα δόντια που πέφτουν.

Υπάρχει η νεράιδα των δοντιών; Γράμμα, νεραϊδόσκονη και ένα μικρό κέρμα για δώρο
Bigstock

Πάει ο καιρός που πετούσαμε το νεογιλό δοντάκι στη σκεπή και φωνάζαμε «Πάρ'το κοκαλένιο και δώσ'το σιδερένιο». Πλέον οι γονείς κρατούν τα δοντάκια των παιδιών τους και φέρνουν την νεράιδα των δοντιών.

Είναι γνωστό πια ότι όταν ένα παιδί χάνει ένα από τα νεογιλά του δοντάκια, οι γονείς θα του πουν ότι η νεράιδα των δοντιών θα έρθει, θα πάρει το δοντάκι και στη θέση του θα αφήσει κάποιο νόμισμα, χαρτονόμισμα ή κάποιο μικρό δωράκι ως αντάλλαγμα.

Πώς όμως δημιουργήθηκε η ιστορία της νεράιδας των δοντιών; Ποια πραγματική ιστορία κρύβεται από πίσω; Ήταν πάντα μια ιστορία με μαγική νεράιδα ή μήπως όχι;

Η ιστορία της νεράιδας των δοντιών

Υπάρχουν αρκετές παραδόσεις γύρω από την απώλεια των νεογιλών δοντιών και χρονολογούνται από πολλούς αιώνες πίσω και είναι τόσο διαφορετικές όσο και οι πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα σε ορισμένα μέρη, συνηθίζεται να φυτεύουν τα βρεφικά δόντια στο έδαφος μόλις χαθούν.

Στο Θιβέτ έσπαγαν το δόντι ανάμεσα σε μερικές πέτρες και μετά πετούσαν τα υπολείμματα στον άνεμο. Σε άλλα μέρη, μερικοί άνθρωποι έραβαν τα νεογιλά δοντάκια μέσα από τα ρούχα τους.

Στην Ευρώπη, για αιώνες, οι άνθρωποι έθαβαν τα βρεφικά δόντια για να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των μόνιμων δοντιών. Το έκαναν επίσης για να προστατεύσουν τα νεογιλά δόντια από το να πέσουν στα χέρια μιας κακιάς μάγισσας!

Στην Αμερική, το έθιμο του δοντιού και το χρηματικό δώρο έρχεται από την Ευρώπη και τις παραδόσεις.

Οι παραδόσεις στην Ελλάδα

Στην χώρα μας υπάρχουν δύο έθιμα που συνήθιζαν οι γιαγιάδες να κάνουν όταν ένα νεογιλό δόντι έπεφτε. Ένα από αυτά ήταν το να πετάμε τα δόντια στα κεραμίδια. «Πάρ'το κοκαλένιο και δώσ'το σιδερένιο», ήταν η φράση που έπρεπε να πούμε ως παιδιά πριν πετάξουμε το δόντι επάνω στα κεραμίδια ή την ταράτσα του σπιτιού.

Ένα ακόμη έθιμο ήταν το βράσιμο σιταριού. Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, όταν ένα παιδί βγάζει το πρώτο του δόντι, η μαμά πρέπει να βράσει σιτάρι μέχρι να αρχίσει να «σκάει». Αυτό γίνεται για να «σκάσουν» εύκολα και τα άλλα δόντια του παιδιού. Όταν βράσει το σιτάρι, θα πρέπει να προσθέσουν ζάχαρη και σταφίδες και να το μοιράζουν στη γειτονιά, για το καλό!

Πώς μοιάζει η νεράιδα των δοντιών;

Πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν τη νεράιδα των δοντιών να μοιάζει με ποντίκι. Τα ποντίκια έχουν μεγάλα και ανθεκτικά δόντια και αυτός ήταν και ο λόγος που τα συσχέτισαν με την νεράιδα των δοντιών.

Οι άνθρωποι τα παλαιότερα χρόνια άφηναν τα νεογιλά δόντια έξω από το σπίτι, προσφέροντάς τα στα ποντίκια, ελπίζοντας να τους φέρουν καινούρια και γερά δόντια σαν τα δικά τους.

Από πού ξεκίνησε η ιστορία της νεράιδας των δοντιών;

Κανείς δεν ξέρει πώς προέκυψε, αλλά οι ιστορικοί πιστεύουν ότι η παράδοση της «ανταλλαγής» των βρεφικών δοντιών με χρήματα ή λιχουδιές θα μπορούσε να συνδεθεί με μια ιστορία του 18ου αιώνα στη Γαλλία, το La Bonne Petite Souris (Το ποντικάκι).

Μερικά παιδιά τοποθετούσαν ένα χαμένο δόντι στα παπούτσια τους κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το πρωί, ξυπνούσαν και έβλεπαν ότι κάποιος τους είχε πάρει το δόντι και τους είχε αφήσει ένα νόμισμα. Με τα χρόνια τα παιδιά συνέχισαν να αφήνουν τα δόντια τους κάτω από το μαξιλάρι περιμένοντας μια νεράιδα να τα πάρει.

Η σημερινή νεράιδα των δοντιών άρχισε να εμφανίζεται στη λαϊκή κουλτούρα στις αρχές του 1900.

Σε αντίθεση με τον Άγιο Βασίλη ή το λαγουδάκι του Πάσχα, η ιστορία της δεν προέρχεται απευθείας από θρησκευτικές ρίζες ή μια ακριβή πηγή. Αντίθετα, είναι ένας συνδυασμός πολλών διαφορετικών παραδόσεων και πολιτισμών.

Tips για να γίνετε η καλύτερη νεράιδα των δοντιών

Ο ρόλος της νεράιδας των δοντιών είναι μεγάλη υπόθεση για τους γονείς. Χρειάζεται μόνο μια φορά να ξεχάσει κανείς να πάρει το δοντάκι κάτω από το μαξιλάρι του παιδιού του για να καταλάβει την αξία που έχει για το παιδί η νεράιδα των δοντιών και το μικρό της δωράκι.

Σίγουρα και το παιδί σας θα θέλει να ζήσει τη μαγεία της νεράιδας των δοντιών. Δεν χρειάζεται να αγοράσετε κάποιο ακριβό δώρο, ένα κέρμα ή ένα χαρτονόμισμα των 5 ευρώ αρκεί για να τα κάνει χαρούμενα. Αν θέλετε τη δική μας γνώμη, διαλέξτε καλύτερα το νόμισμα ή το χαρτονόμισμα και αυτό γιατί αν το παιδί σας χάσει ξαφνικά και αναπάντεχα το δοντάκι του μέσα στη νύχτα δεν θα χρειάζεται να τρέξετε για να βρείτε κάποιο δώρο για να του αφήσετε κάτω από το μαξιλάρι.

Η μαγεία της νεράιδας των δοντιών

  1. Αφήστε σημάδια - Λίγο γκλίτερ στο παράθυρο ή στην άκρη από το μαξιλάρι και τα σεντόνια αρκεί για να πείσει τα παιδιά ότι η νεράιδα των δοντιών τα επισκέφθηκε (επιλέξτε χάρτινο και γυαλιστερό κονφετί για να μπορείτε να το μαζέψετε με ευκολία).
  2. Αφήστε γράμμα από τη νεράιδα - Μην γράψετε κάποιο μεγάλο γράμμα. Ένα μικρό σημείωμα στο μέγεθος της νεράιδας και με μικροσκοπικά γραμματάκια αρκεί.
  3. Κάντε το γιορτινό - Εκεί που θα αφήσετε το κέρμα, το δώρο ή το χαρτονόμισμα αφήστε λίγο γυαλιστερό κονφετί επίσης.
  4. Αν σας πιάσει στα πράσα ΑΡΝΗΘΕΙΤΕ ΤΟ - Αμέσως αρνηθείτε ότι είστε η νεράιδα και πείτε ότι ακούσατε απλά έναν θόρυβο και πήγατε να δείτε τι συμβαίνει. Όσο για τη νεράιδα; Την τρομάξατε και πέταξε μακριά.
  5. Βάλτε τα παιδιά να γράψουν γράμμα στη νεράιδα - Ζητήστε από το παιδί σας πριν πέσει στο κρεβάτι να αφήσει ένα σημείωμα στη νεράιδα, λέγοντάς της πού έχει το δοντάκι του για να μην ψάχνει.

Πάντα να θυμάστε: Τα παιδιά χρειάζονται μαγεία στη ζωή τους και αυτή τη μαγεία μόνο εσείς μπορείτε να τους την προσφέρετε. Γιατί; Γιατί φυσικά εσείς είστε η μαγεία του.

Πάρτε ιδέες από την Kim Kardashian

Ο γιος της Kim Kardashian έχασε ένα από τα νεογιλά του δόντια και η διάσημη τηλεπερσόνα δημοσίευσε φωτογραφίες από την επίσκεψη της νεράιδας των δοντιών.

Όπως θα δείτε ετοίμασε ένα γράμμα εκ μέρους της νεράιδας, άφησε στοιχεία (γυαλιστερό κονφετί) ότι η νεράιδα των δοντιών τους επισκέφθηκε και άφησε ένα χαρτονόμισμα και ένα μικρό δώρο για το Roblox στον μικρό της.

με πληροφορίες από kidshealthyteeth.com / soistmanfamilydentistry.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved