Πώς θα επιλέξουμε τα σνακ για το ταξίδι των διακοπών;

Τρεις συμβουλές για την επιλογή των σνακ στο ταξίδι σας.

Ευσταθία Παπαδά
Πώς θα επιλέξουμε τα σνακ για το ταξίδι των διακοπών;

Είναι σημαντικό τα σνακ που θα επιλέξουμε να είναι ισορροπημένα και να μην είναι πλούσια σε ζάχαρη, αλάτι και λίπος. 

Η περίοδος των διακοπών έχει φτάσει για τους περισσότερους και ταξιδεύοντας κατά τη διάρκεια των διακοπών είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί να καταναλώσετε κάποιο σνακ μέχρι το επόμενο κυρίως γεύμα. Είναι σημαντικό τα σνακ που θα επιλέξουμε να είναι ισορροπημένα και να μην είναι πλούσια σε ζάχαρη, αλάτι και λίπος. Η ποιότητα των σνακ γίνεται ακόμα πιο σημαντική όταν ταξιδεύουμε μαζί με παιδιά. Ας δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να επιλέξουμε θρεπτικά και γευστικά σνακ που θα μας συνοδεύσουν στα ταξίδια μας.

Ετοιμάστε σπιτικά σνακ αν έχετε χρόνο

Ακόμα κι αν η ιδέα να αυξήσετε τον όγκο των αποσκευών σας με τρόφιμα δε σας ενθουσιάζει, η οργάνωση εκ των προτέρων θα σας ανταμείψει. Αν έχετε διαθέσιμο χρόνο μπορείτε να ετοιμάσετε σπιτικά σνακ για το δρόμο. Μερικές πρακτικές ιδέες είναι τα σπιτικά μπισκότα χωρίς ζάχαρη, σπιτικά κέικ και πίτες, muffins και μπάρες δημητριακών. Αν είστε εφοδιασμένοι και με φορητό ψυγείο τα σπιτικά sandwiches και το γιαούρτι μπορούν να προστεθούν στον κατάλογο των επιλογών σας. Μην ξεχνάτε ότι με αυτό τον τρόπο θα τραφείτε υγιεινά αλλά θα εξοικονομήσετε και χρήματα από την αγορά τροφίμων από τα κυλικεία πλοίων, αεροδρομίων κτλ.

Κάνετε έξυπνες και υγιεινές επιλογές έτοιμων σνακ

Αν δεν έχετε χρόνο να ετοιμάσετε τα σνακ πριν από το ταξίδι μία σύντομη επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τα έτοιμα σνακ (σφολιάτες, πατατάκια, παγωτά κτλ) από τις καντίνες των πλοίων, των αεροδρομίων κτλ που είναι συνήθως πλούσια σε ζάχαρη, λίπος και αλάτι. Τα φρέσκα φρούτα αλλά και τα αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη, οι ανάλατοι ξηροί καρποί, οι μπάρες δημητριακών, το γιαούρτι και τα κράκερς ολικής άλεσης είναι μερικές καλές επιλογές. Αφιερώστε λίγο χρόνο ώστε να διαβάσετε την ετικέτα τροφίμων και να επιλέγετε σνακ με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη.

Μην ξεχνάτε την ενυδάτωση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού

Η ενυδάτωση είναι κάτι που πολλές φορές αμελούμε και το καλοκαίρι μπορεί να γίνει ακόμα πιο επικίνδυνη λόγω της έντονης εφίδρωσης. Είναι σημαντικό τόσο εσείς όσο και τα παιδιά να ενυδατώνεστε τακτικά με νερό καθώς αν διψάσετε αυτό είναι ήδη σημάδι αφυδάτωσης. Έχετε μαζί σας ατομικά ισοθερμικά μπουκάλια που θα μπορείτε να ξαναγεμίζετε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Αποφύγετε τα αναψυκτικά ως μέσο ενυδάτωσης και αν θέλετε κάτι διαφορετικό από το νερό μπορείτε να επιλέξετε κάποιο αρωματισμένο νερό ή παγωμένο τσάι χωρίς ζάχαρη.

Τέλος είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αν το ταξίδι είναι πολύωρο είναι πιθανόν να θέλουμε να καταναλώσουμε κάποιο σνακ λόγω πλήξης και όχι λόγω πραγματικής πείνας. Προσπαθήστε να ανταποκρίνεστε στο αίσθημα της πραγματικής πείνας και έχετε μαζί σας κάποιο βιβλίο ή επιτραπέζιο που θα κρατήσει εσάς και τα παιδιά απασχολημένα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Δρ Ευσταθία Παπαδά, RD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved