Τα οφέλη της vegan διατροφής για τη γονιμότητα και οι πιθανοί κίνδυνοι
Vegan διατροφή και γονιμότητα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Η vegan διατροφή βασίζεται σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και τροφές πλούσιες σε καλά λιπαρά και πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, ακριβώς δηλαδή ότι χρειάζεται ο οργανισμός σας την περίοδο που προσπαθείτε να συλλάβετε.
Η γονιμότητα ενός ζευγαριού εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες και ένας από αυτούς είναι και η διατροφή του άνδρα και της γυναίκας αλλά και το σωματικό βάρος.
Ποια συστατικά πρέπει να προσέχουμε σε μία vegan διατροφή;
Vegan διατροφή και γονιμότητα
Σύμφωνα με τον ερευνητή σε θέματα γονιμότητας dr Jaime Mendiola, «Οι άνδρες που τρώνε συχνά και πολύ κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά έχουν χειρότερη ποιότητα σπέρματος σε σχέση με εκείνους που ακολουθούν μία διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα με λίγα λιπαρά».
Επίσης αναφέρει: «Τα άτομα που τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά εφοδιάζουν τον οργανισμό τους με περισσότερα αντιοξειδωτικά και αυτό είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα για τους άνδρες και την επίδρασή τους στην ανδρική γονιμότητα.»
Για τις γυναίκες, η vegan διατροφή εξασφαλίζει την πρόσληψη πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης . Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Harvard School of Public School και στην οποία συμμετείχαν 18.000 γυναίκες έδειξε ότι εκείνες που αντιμετώπιζαν προβλήματα γονιμότητας, ήταν κατά 39% πιο πιθανό να σημείωναν υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης ζωικής προέλευσης λόγω της αυξημένης κατανάλωσης κοτόπουλου και κόκκινου κρέατος, σε σχέση με τις γυναίκες που έτρωγαν περισσότερα φασόλια, φακές και ξηρούς καρπούς.
Επίσης, αυτοί που ακολουθούν μία vegan διατροφή προσλαμβάνουν μεγαλύτερη ποσότητα φυλλικού οξέος το οποίο είναι απαραίτητο για τη γονιμότητα και την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης αργότερα.
Τι να προσέξετε
Η vegan διατροφή σχετίζεται επίσης και με τον αυξημένο κίνδυνο για ανεπάρκειες όπως η ανεπάρκεια σε σίδηρο, σε βιταμίνη Β12 και ιώδιο.
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα οφέλη του σιδήρου στην υγεία
Ανεπάρκεια σε σίδηρο
Η ανεπάρκεια σιδήρου έχει σαν αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παροχή οξυγόνου προς τα όργανα του αναπαραγωγικού συστήματος. Η έλλειψη σιδήρου μεταξύ των γυναικών που δεν καταναλώνουν καθόλου ζωϊκά προϊόντα είναι πολύ συχνή. Γνωρίζουμε επίσης ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της μειωμένης πρόσληψης σιδήρου στις γυναίκες και της ωορρηξιακής υπογονιμότητας (σπάνια ή ακανόνιστη ωορρηξία) και επομένως μειωμένη πιθανότητα σύλληψης. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι έως και το ένα τρίτο των vegan ανδρών έχουν εξαντλήσει τα αποθέματα σιδήρου και αυτή η ανεπάρκεια μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή σπέρματος, συμβάλλοντας σε χαμηλότερη ποιότητα και μικρότερο αριθμό σπερματοζωαρίων που παράγονται.
Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12
Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 είναι πολύ συχνή σε αυτούς που ακολουθούν μία vegan διατροφή. Η Β12 παίζει βασικό ρόλο στη δημιουργία του DNA, συμβάλλοντας στην παραγωγή DNA υψηλής ποιότητας. Η σύλληψη είναι ουσιαστικά ο συνδυασμός DNA από σπέρμα και ωάριο και η ποιότητα αυτού του DNA είναι το κλειδί για την επιτυχία της σύλληψης. Στις γυναίκες η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 έχει βρεθεί ότι σχετίζεται με τη στειρότητα και την αποβολή και μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που είχαν καλύτερα επίπεδα Β12 είχαν καλύτερη ποιότητα εμβρύου κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ομοίως, τα φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης Β12 στους άνδρες είναι γνωστό ότι βελτιώνει τον αριθμό, την κινητικότητα και την ποιότητα του σπέρματος. Επομένως, μια ανεπάρκεια Β12 θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ανδρική γονιμότητα.
Έλλειψη βιταμίνης Β12: Τι πρέπει να προσέχουμε;
Ανεπάρκεια σε ιώδιο
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αντιπροσωπεύουν την κύρια διατροφική πηγή ιωδίου. Το ιώδιο είναι ζωτικής σημασίας για τις γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν λόγω του ρόλου του στην παραγωγή θυρεοειδικής ορμόνης, συνεπώς η ανεπάρκεια ιωδίου μπορεί να προκαλέσει χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών έχοντας κατά συνέπεια αρνητικό αντίκτυπο στις πιθανότητες σύλληψης και την ανάπτυξη του εμβρύου.
Με πληροφορίες από meliohealth.co.uk, plantbasednews.org
πρώτη δημοσίευση 6 /8/2023, ανανεώθηκε