Μπαμπάδες εν δράσει – Τρόποι να αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο μέσα στο σπίτι

Οι μπαμπάδες αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στην ανατροφή των παιδιών τους.

Μαρίνα Μόσχα
Μπαμπάδες εν δράσει – Τρόποι να αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο μέσα στο σπίτι
Bigstock

Έχει περάσει πολύς καιρός όπου το μεγάλωμα των παιδιών ήταν καθαρά γυναικεία υπόθεση. Σήμερα, βλέπουμε όλο και περισσότερους μπαμπάδες να αναλαμβάνουν δράση, όχι μόνο γύρω από το μεγάλωμα των παιδιών αλλά και γύρω από τις δουλειές του σπιτιού. Οι μπαμπάδες σήμερα είναι όλο και περισσότερο συμμετοχικοί κάτι που έχει θετικό αντίκτυπο στη σύντροφο βέβαια αλλά και στα παιδιά. Μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά μιμούνται τους γονείς, άρα βλέποντας έναν μπαμπά να βοηθάει στο μεγάλωμά τους και γενικότερα να συμμετέχει στην σπιτική καθημερινότητα, αυτό το πρότυπο είναι πιθανό να αναπαράγουν αύριο στη δική τους σχέση, στη δική τους οικογένεια.

Με αυτό τον τρόπο ο μπαμπάς καταφέρνει να έρθει πολύ πιο κοντά με τα μικρά του, καθώς τους αφιερώνει χρόνο, ποιοτικό χρόνο, παίζει μαζί τους, γελάνε, συζητούν ακόμα και το να καυγαδίσουν έχει σημαντικό ρόλο στη διαπαιδαγώγηση, φτάνει βέβαια να μην γίνεται συνέχεια. Τα παιδιά νιώθουν ότι «είναι εκεί» και οι δυο γονείς.

Ας δούμε μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορούν οι μπαμπάδες να αναλάβουν δράση στο σπίτι

mpampas-thilasmos.jpg

Επικοινωνία και συζήτηση για τις ανάγκες του σπιτιού

Πρώτα από όλα, μία καλή συζήτηση γύρω από τις ανάγκες του σπιτιού και πώς μπορούν να διαμοιραστούν οι δουλειές και οι ευθύνες είναι απαραίτητη. Συζητήστε για το τι μπορεί να κάνει ο καθένας και τις ώρες που είναι διαθέσιμος.

Επικοινωνία και συζήτηση για τις ανάγκες των παιδιών

Αντίστοιχα, χρειάζεται να δείτε μαζί και με τα παιδιά σας τις ανάγκες τους, τι και πού σας χρειάζονται, τι θέλουν να κάνετε μαζί. Και εδώ επίσης, αν τα παιδιά σας είναι σε ηλικία που έχουν σχολείο και εξωσχολικές δραστηριότητες, συνεννοηθείτε για το ποιες θα αναλάβετε και πότε.

Πλάνο

Μπορεί να ανήκετε στην κατηγορία μπαμπάδων που δεν έχει ασχοληθεί μέχρι σήμερα με «τα του σπιτιού και των παιδιών». Όπως λέει όμως η γνωστή παροιμία, ποτέ δεν είναι αργά. Φτιάξτε μαζί με την οικογένειά σας ένα πλάνο με εκείνα που σιγά σιγά θα ξεκινήσετε και μην διστάζετε να ζητήσετε βοήθεια γύρω από τον τρόπο ή το πώς θα το κάνετε. Βάλτε μικρούς στόχους και στην πορεία αναθεωρείτε, βλέπετε τι σας αρέσει και που βρίσκετε δυσκολίες. Βέβαια, «τα του σπιτιού και τα των παιδιών» υπάρχουν κάθε μέρα, για αυτό μην ξεχνιέστε.

Γίνετε το καλό παράδειγμα στα παιδιά σας

Είναι σημαντικό να καταλάβουν ότι η φροντίδα του σπιτιού και η ανατροφή των παιδιών μπορεί να είναι ευθύνη της μαμάς, όμως και οι μπαμπάδες μπορούν να αναλάβουν δράση. Έτσι θα δείξουν στα παιδιά τους πώς να σταθούν στα πόδια τους και να γίνουν πιο ανεξάρτητα.

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved