Το παιδί μου έχει πονοκέφαλο - Αίτια, διάγνωση, αντιμετώπιση

Έχουν τα παιδιά πονοκεφάλους; Πότε να ανησυχούν οι γονείς;

Μαριαλένα Κυριακάκου
Το παιδί μου έχει πονοκέφαλο - Αίτια, διάγνωση, αντιμετώπιση
Bigstock

Αρκετά συχνά οι γονείς ακούν το παιδί να παραπονιέται για εκδήλωση πονοκεφάλου και είτε θεωρούν ότι είναι απλώς μια δικαιολογία αποφυγής των υποχρεώσεών του, είτε σκέφτονται το χειρότερο σενάριο και πανικοβάλλονται. Με το παρόν άρθρο γίνεται μία προσπάθεια κατανόησης των αιτιών εκδήλωσης ενός πονοκεφάλου στο παιδί, ώστε οι γονείς να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι για την αντιμετώπισή του και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν.

Πότε είναι ανησυχητικός ο παιδικός πονοκέφαλος;

Σε γενικές γραμμές ένας πονοκέφαλος που υποχωρεί με τη χορήγηση παυσίπονου δεν είναι ανησυχητικός.

Αιτίες πονοκεφάλου

Οι αιτίες για την εκδήλωση πονοκεφάλων στα παιδιά ποικίλουν και μπορεί να οφείλονται σε ημικρανίες, στην παρουσία κάποιας λοίμωξης και σε κεφαλαλγίες τάσεως.

Οι ημικρανίες εμφανίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, με τη διάρκειά τους να αντιστοιχεί σε λίγες ώρες, ενώ ο πονοκέφαλος λόγω λοίμωξης μπορεί να είναι σύμπτωμα ιγμορίτιδας, αμυγδαλίτιδας, ακόμη και του κοινού κρυολογήματος.

Οι κεφαλαλγίες τάσεως παρουσιάζονται κυρίως σε κορίτσια ηλικίας 8-12 ετών, με χαρακτηριστικό το αίσθημα «σφιξίματος» του κεφαλιού, ενώ κάποιες φορές μπορεί να συνοδεύονται και με εμέτους. Σπανιότερα ένας πονοκέφαλος ο οποίος επιδεινώνεται, σχετίζεται με την παρουσία κάποιου όγκου στον εγκέφαλο.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς;

Οι γονείς καλό είναι να συμβουλεύονται τον παιδίατρο, χωρίς πανικό και άγχος. Παρόλο αυτά υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες πρέπει να απευθύνονται άμεσα σε αυτόν, ιδιαίτερα όταν ο πονοκέφαλος επιμένει και μετά τη χορήγηση παυσίπονου και συνοδεύεται με:

  • πυρετό ή εμέτους
  • οδηγεί σε διαταραχές της όρασης
  • είναι έντονος κατά τη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα να ξυπνά το παιδί

Ο παιδίατρος γνωρίζοντας το ιστορικό του παιδιού είναι σε θέση να διακρίνει το είδος του πονοκέφαλου και την αιτιολογία του, συστήνοντας την απαραίτητη θεραπεία και αντιμετώπιση.

Δρ. Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved