Τρεις στάσεις για εύκολο και ανώδυνο τοκετό

Η εναλλαγή των στάσεων είναι κομβική για την εξέλιξη του τοκετού

Τρεις στάσεις για εύκολο και ανώδυνο τοκετό

Η κίνηση και η αλλαγή στάσεων και θέσεων κατά τη διάρκεια του τοκετού βοηθούν τόσο στην εξέλιξή του όσο και στην ανακούφιση της μέλλουσας μαμάς από τον πόνο. Με βάση αυτό, θεωρείται ότι η επίτοκος δεν πρέπει να περιορίζεται στην ύπτια θέση, κατά την οποία δεν αξιοποιείται η πολύτιμη βοήθεια της βαρύτητας. Αντίθετα, θα πρέπει να ενθαρρύνεται να αλλάζει συχνά θέσεις και στάσεις κατά τον τοκετό, διότι αυτό βοηθά στην πιο γρήγορη εξέλιξη του τοκετού και η ίδια ανακουφίζεται από τους πόνους, αισθάνεται ότι συμμετέχει ενεργά στη γέννηση του παιδιού της αφήνοντας ελεύθερο το σώμα της να ακολουθήσει την πορεία που η ίδια η φύση έχει επιλέξει.

  1. Ξαπλωμένη στο πλάι

Αν και ουδέτερη ως προς το την επίδραση της βαρύτητας, η ξαπλωμένη θέση στο πλάι είναι μια αναπαυτική στάση για την μητέρα δεδομένου ότι βοηθά να μειωθεί η υψηλή αρτηριακή πίεση, να ξεκουραστεί η επίτοκος ανάμεσα στις συστολές ενώ είναι ασφαλής αν έχει γίνει επισκληρίδιος αφού επιτρέπει την κίνηση του ιερού οστού προς τα πίσω κατά την εξώθηση και διευκολύνει την έξοδο του μωρού.

layingside
  1. Όρθια

Σε όλο τον κόσμο και για χιλιάδες χρόνια οι γυναίκες γεννούσαν σε διάφορες στάσεις, όρθιες ή καθιστές – συνήθως με κάποια στήριξη. Για τις πρωτόγονες γυναίκες, αυτές οι στάσεις ήταν αυθόρμητες και φυσικές. Οι ιστορικοί επιβεβαιώνουν τις μαρτυρίες των εθνολόγων, που θεωρούν την όρθια στάση ως την επικρατέστερη μέσα στο πέρασμα του χρόνου.

Σε αυτή τη στάση, η μητέρα εκμεταλλεύεται το πλεονέκτημα της δράσης της βαρύτητας στη διάρκεια των συστολών της μήτρας και ενδιάμεσα, ενώ οι συστολές πονάνε λιγότερο και αποδίδουν περισσότερο. Παράλληλα, επιταχύνει τον τοκετό εάν η γυναίκα ήταν προηγουμένως ξαπλωμένη.

  1. Βαθύ κάθισμα

Το βαθύ κάθισμα είναι μια στάση που βοηθά κατά την εξώθηση όταν το μωρό έχει κατέβει χαμηλά διότι με τη βοήθεια της βαρύτητας, ανοίγει η λεκάνη και δεν χρειάζεται η επίτοκος να προσπαθήσει πολύ ακόμη και αν δεν αισθάνεται την επιθυμία λόγω επισκληριδίου ενώ παράλληλα ανακουφίζεται από τον πόνο στη μέση. Σε περίπτωση που το μωρό βρίσκεται σε οπισθία θέση μπορεί να βοηθήσει στη στροφή και να διευκολύνει τη γέννησή του.

Παράλληλα, η στάση βαθύ κάθισμα κατά τη συστολή με την πλάτη της επιτόκου υποστηριζόμενη από τον σύντροφο, ο οποίος σηκώνει το βάρος της, βοηθά το έμβρυο να τοποθετηθεί στη λεκάνη σωστά και πάλι με την βοήθεια της βαρύτητας. Η λεκάνη είναι ελεύθερη και δεν πιέζεται από πουθενά και έτσι ανοίγουν οι αρθρώσεις. Βέβαια, για τη συγκεκριμένη στάση χρειάζεται ένας δυνατός σύντροφος ενώ σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να καθίσει σε μια καρέκλα και να στηρίζει έτσι την επίτοκο σε βαθύ κάθισμα.

Διαβάστε ακόμα:

Πόσο αλλάζει η ψυχολογία της γυναίκας στην εγκυμοσύνη;

Πόνοι τοκετού: Τι τους προκαλούν;

Πόνοι γέννας: Μαμάδες περιγράφουν πως είναι οι πόνοι τοκετού

Πόνοι γέννας: Μύθοι και αλήθειες

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved