Καθαριστικά και αποσμητικά χώρου στην εγκυμοσύνη: Πόσο ασφαλής είναι η χρήση τους;

Προστατέψτε την υγεία σας αλλά και την υγεία του μωρού σας  κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποφεύγοντας τη χρήση τακτικών αποσμητικών χώρου και καθαριστικών χώρου

Καθαριστικά και αποσμητικά χώρου στην εγκυμοσύνη: Πόσο ασφαλής είναι η χρήση τους;
Bigstock

Ίσως είναι καλό να μην χρησιμοποιείτε τακτικά αποσμητικά χώρου και καθαριστικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Προϊόντα όπως αποσμητικά χώρου και αεροζόλ περιέχουν συνήθως πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs) και τεχνητά αρώματα, τα οποία μπορεί να μην είναι καλά τόσο για εσάς όσο και για το έμβρυο που κυοφορείτε.

Ωστόσο, ο κίνδυνος να αναπτύξει το μωρό προβλήματα από αποσμητικά χώρου ή καθαριστικά είναι πολύ χαμηλός. Εφόσον πάντα λαμβάνετε τις κατάλληλες προφυλάξεις καθώς χρησιμοποιείτε τέτοια προϊόντα καθαρισμού.

Όταν, όμως, χρησιμοποιούνται σε εσωτερικό χώρο χωρίς καλό αερισμό αποσμητικά χώρου μπορεί να προκαλέσουν συσσώρευση πτητικών οργανικών ενώσεων. Τα υψηλά επίπεδα VOCs πιστεύεται ότι προκαλούν πονοκεφάλους , διάρροια , πόνους στα αυτιά ακόμα και έμετο .

Οι πτητικές οργανικές ενώσεις (Volatile organic compounds ή VOCs) είναι οργανικές ενώσεις που έχουν υψηλή τάση ατμών σε συνηθισμένη θερμοκρασία δωματίου.

Μάλιστα, η τακτική χρήση καθαριστικών προϊόντων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένων αεροζόλ και αποσμητικά χώρου, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες το μωρό σας να αναπτύξει συριγμό μετά τη γέννησή του.

Αυτό είναι πιθανό να συμβεί επειδή εάν οι χημικές ουσίες εισέλθουν στο σώμα και επηρεάσουν τους αναπτυσσόμενους πνεύμονες και άλλα όργανα του μωρού. Επομένως, είναι καλό να μάθετε να προφυλάσσεστε όταν χρησιμοποιείτε προϊόντα καθαρισμού ενώ είστε έγκυος:

  • Αποφύγετε τη χρήση προϊόντων αεροζόλ ή τα έντονα αποσμητικά χώρου.
  • Φοράτε γάντια και μακρυμάνικα ρούχα όταν χρησιμοποιείτε, για να προστατεύετε το δέρμα σας.
  • Βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιο στο οποίο βρίσκεστε αερίζεται πολύ καλά με τα παράθυρα και τις πόρτες να παραμένουν ανοιχτά.
  • Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε φυσικά, αντί χημικά, προϊόντα καθαρισμού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε τα χημικά αποσμητικά χώρου με ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις.

Δοκιμάστε να αναμίξετε μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα με νερό και μεταφέρετε το μείγμα σε ένα άδειο μπουκάλι ψεκασμού. Συμπληρώστε με νερό, ανακινήστε καλά και χρησιμοποιήστε το για να ανανεώσετε τις περίεργες μυρωδιές σε χαλιά και καναπέδες.

Οι άσχημες μυρωδιές προκαλούνται συνήθως από ενώσεις ισχυρών οξέων και η μαγειρική σόδα αφαιρεί τις μυρωδιές και παράλληλα εξουδετερώνει το οξύ.

Φυτά από καουτσούκ , γυνέριο ( το φυτό με τα πουπουλένια φτερά) ή φυτό «αράχνη» καθαρίζουν τον αέρα και βοηθούν στην απορρόφηση χημικών ουσιών και δυσάρεστων οσμών.

DIY καθαριστικό για όλες τις χρήσεις

Αναμεύξτε ½ φλιτζάνι ξύδι, ¼ φλιτζάνι μαγειρική σόδα και 4-8 φλιτζάνια ζεστό νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Προσθέστε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο όπως από tea tree, από γεράνι, από λεμονόχορτο ή από πορτοκάλι και ανακινήστε καλά. Είναι έτοιμο!

Πηγή: babycentre.co.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved