Παχυσαρκία και εγκυμοσύνη: Πόσο επικίνδυνο είναι για το μωρό;

Ενημερωθείτε για τις πιθανές επιπλοκές και μάθετε για συμβουλές διατροφής.

Παχυσαρκία και εγκυμοσύνη: Πόσο επικίνδυνο είναι για το μωρό;
Bigstock

Οι περισσότερες γυναίκες που είναι υπέρβαρες έχουν μια υγιή και πετυχημένη εγκυμοσύνη . Βέβαια, πάντα υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος επιπλοκών, επομένως θα ήταν καλό να γνωρίζετε ποιες είναι αυτές και τι μπορείτε να κάνετε για να τις μειώσετε.

Η μαία σας θα έχει μετρήσει το ύψος και το βάρος σας όταν κλείσατε το ραντεβού σας. Συνεπώς ο ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος) σας είναι καταγεγραμμένος.

Όσο υψηλότερος είναι ο ΔΜΣ σας, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα επιπλοκών . Έτσι, εάν ο ΔΜΣ σας είναι πάνω από 30, μπορεί να δεχτείτε ελαφρώς διαφορετική «διαχείριση» από τον/την γιατρό σας.

Πιθανές επιπλοκές λόγω υψηλού ΔΜΣ

Δυστυχώς, ο υψηλός ΔΜΣ μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα του προώρου τοκετού ή της προεκλαμψίας .

Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε σύμπτωμα, όπως πρήξιμο στα πόδια, στους αστραγάλους, στο πρόσωπο και στα χέρια, πονοκεφάλους, προβλήματα όρασης ή πόνο στα πλευρά, επικοινωνήστε άμεσα με τον/ την γιατρό σας.

Παράλληλα, αυξάνονται οι πιθανότητες της εμβρυικής μακροσωμίας . Η απόκτηση ενός μεγάλου μωρού μπορεί να κάνει τη γέννα πιο δύσκολη καθώς ο ώμος του είναι πιο πιθανό να «κολλήσει» κατά τη διάρκεια του τοκετού (δυστοκία ώμου).

Εάν είστε πολύ υπέρβαρες, πιθανότατα να γεννήσετε ένα παιδί με δυσπλασία του νευρικού (μυελικού) σωλήνα, όπως είναι η δισχιδής ράχη. Στην περίπτωση της δισχιδούς ράχης, ένας ή περισσότεροι σπόνδυλοι της σπονδυλικής στήλης που περικλείουν τον αναπτυσσόμενο νωτιαίο μυελό δεν συγκλίνουν και παραμένουν ανοιχτοί.

Μπορείτε να προστατέψετε το μωρό σας από κάτι τέτοιο λαμβάνοντας φολικό οξύ καθημερινά πριν μείνετε έγκυος και κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Τη δοσολογία θα σας την προτείνει ο γιατρός σας.

Εάν έχετε ΔΜΣ 30 ή μεγαλύτερο, είναι επίσης πιο πιθανό να έχετε χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D . Αν δεν λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας αυξάνεται ο κίνδυνος το μωρό σας να έχει αδύναμα οστά και δόντια ή να γεννηθεί λιποβαρές.

Όλες οι έγκυοι καλούνται να λαμβάνουν καθημερινά συμπληρώματα βιταμίνης D, αλλά εάν ο ΔΜΣ σας είναι 30 ή περισσότερο, μπορεί να σας συστηθεί μεγαλύτερη καθημερινή ποσότητα.

Ισορροπημένη διατροφή

Εάν ανησυχείτε για το βάρος σας και για το πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει το έμβρυο που κουβαλάτε, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε εκτός από το να κάνετε δίαιτα .

Μια ισορροπημένη διατροφή με θρεπτικά συστατικά είναι το κλειδί για να παραμείνετε υγιείς και να διαχειριστείτε το βάρος σας.

Προσπαθήστε να τρώτε ποικιλία από υγιεινές τροφές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, όπως:

  • Αμυλούχα τρόφιμα ολικής αλέσεως όπως ζυμαρικά , ρύζι και ψωμί
  • Άφθονα φρούτα και λαχανικά
  • Άπαχο κρέας, ψάρι και άλλες πρωτεΐνες όπως αυγά και όσπρια
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, όπως γάλα, γιαούρτι και τυρί

Προσπαθήστε επίσης να περπατάτε περίπου 20 λεπτά την μέρα.

Πηγή: babycentre.co.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved