Ομφάλιος λώρος - Φύλαξη αίματος ομφαλίου λώρου: Τι συστήνουν οι ειδικοί

Οι τράπεζες ομφαλοπλακουντιακού αίματος, αναλαμβάνουν να συλλέξουν, να αποθηκεύσουν και να φυλάξουν το αίμα από τον ομφάλιο λώρο και τον πλακούντα.

Μαργαρίτα Νικολάου
Ομφάλιος λώρος - Φύλαξη αίματος ομφαλίου λώρου: Τι συστήνουν οι ειδικοί

A mo

Bigstock

Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μια περίοδος μεγάλης χαράς και ενθουσιασμού, αλλά μπορεί επίσης να είναι μια περίοδος αυξημένου άγχους. Όπου κι αν κοιτάξετε, κατακλύζεστε από πληροφορίες σχετικά με το πώς να προετοιμαστείτε καλύτερα τον ερχομό του μωρού σας και για τη δια βίου υγεία και ευτυχία.

Εκτός από τις συμβουλές που σας δίνουν φίλοι και συγγενείς, έχετε μπει στη διαδικασία να ψάχνετε τα ΠΑΝΤΑ στο διαδίκτυο. Αν πάλι ο αλγόριθμος «διαβάσει» ότι είστε έγκυος, τότε οι διαφημίσεις και τα προτεινόμενα άρθρα που θα «σκάνε» το ένα μετά το άλλο μπροστά στην οθόνη σας θα έχουν να κάνουν με αυτή. Ανάμεσα σε αυτές τις διαφημίσεις θα δείτε και την «φύλαξη αίματος ομφάλιου λώρου» .

Οι τράπεζες ομφαλοπλακουντιακού αίματος, αναλαμβάνουν να συλλέξουν, να αποθηκεύσουν και να φυλάξουν το αίμα από τον ομφάλιο λώρο και τον πλακούντα μετά τη γέννηση ενός μωρού. Αυτό το αίμα περιέχει βλαστοκύτταρα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στη θεραπεία ορισμένων παθήσεων που θα μπορούσε να αναπτύξει το μωρό σας κατά την ανάπτυξή του.

Αν και ακούγεται υπέροχο, συνήθως οι τράπεζες ομφαλοπλακουντιακού αίματος είναι ακριβές και ορισμένες από τις θεραπευτικές χρήσεις εξακολουθούν να είναι θεωρητικές. Αξίζει λοιπόν πραγματικά τον κόπο να φυλάξετε το αίμα του ομφάλιου λώρου;

Αυτή είναι μια ερώτηση που πολλοί γονείς κάνουν - ειδικά όταν πλησιάζει η ΠΗΤ (Πιθανή ημερομηνία τοκετού).

Για να σας βοηθήσουμε να αποφασίσετε εάν η τράπεζα αίματος ομφάλιου λώρου είναι κατάλληλη για εσάς και το μωρό σας ή όχι, ακολουθούν συμβουλές και συστάσεις από ειδικούς.

omfalios-lwros.jpg

Ομφαλοπλακουντιακό αίμα: Κάνοντας δωρεά, έχω προτεραιότητα αν νοσήσει το παιδί μου;

Τι είναι το ομφαλοπλακουντιακό αίμα;

Πιθανότατα να γνωρίζετε τι είναι ο ομφάλιος λώρος, ο οποίος συνδέει το μωρό με τον πλακούντα παρέχοντας στο μωρό τροφή, αντισώματα και οξυγόνο. Σύμφωνα με την Joanne Kurtzberg, MD, παιδοαιματολόγο-ογκολόγο στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Duke και εμπειρογνώμονα στις θεραπείες αίματος ομφάλιου λώρου, ο όρος «ομφαλοπλακουντιακό αίμα» αναφέρεται στο αίμα που βρίσκεται στον ομφάλιο λώρο και τον πλακούντα μετά τη γέννηση ενός μωρού.

Αυτό το αίμα είναι «ειδικό» γιατί περιέχει αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα, τα οποία έχουν την ικανότητα να μετατρέπονται σε διάφορους τύπους αιμοσφαιρίων, συμπεριλαμβανομένων των ερυθρών αιμοσφαιρίων, των λευκών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων. Αυτά τα κύτταρα είναι ζωτικής σημασίας για το σχηματισμό του αίματος και το ανοσοποιητικό σύστημα. «Το αίμα του ομφάλιου λώρου περιέχει βλαστοκύτταρα αίματος τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα μοσχεύματα μυελού των οστών για τη θεραπεία διαταραχών αίματος (πχ. στη λευχαιμία - και χρησιμοποιείται μόνο όταν ο ασθενής δεν μπορεί να βρει αντίστοιχο δότη μυελού των οστών)», λέει η Δρ. Kurtzberg.

Τι είναι η τράπεζα αίματος ομφάλιου λώρου;

Η τράπεζα αίματος ομφάλιου λώρου, αναλαμβάνει να φυλάξει, να επεξεργαστεί, καταψύξει και να αποθηκεύσει το αίμα του ομφάλιου λώρου. Μετά τη γέννηση ενός μωρού και την κοπή του λώρου, η Δρ. Kurtzberg λέει ότι το υπόλοιπο αίμα από τον ομφάλιο λώρο και τον πλακούντα μπορεί να συλλεχθεί, να υποβληθεί σε επεξεργασία και να καταψυχθεί για μετέπειτα χρήση στη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων αίματος.

Υπάρχουν δύο τύποι τραπεζών που συλλέγουν και αποθηκεύουν αίμα ομφάλιου λώρου. Οι δημόσιες τράπεζες είναι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί που λαμβάνουν αίμα ομφάλιου λώρου με δωρεά. Το αίμα που δόθηκε στη συνέχεια τοποθετείται σε εθνικό μητρώο και διατίθεται για χρήση από οποιονδήποτε έχει ανάγκη. (Εάν αργότερα θέλετε να χρησιμοποιήσετε ομφαλικό αίμα για το παιδί σας, δεν θα μπορείτε να ζητήσετε το δικό του αίμα ομφάλιου λώρου, εάν είχε δοθεί σε δημόσια τράπεζα»).

Τι ισχύει στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα το Μάρτιο του 2008, έγινε νόμος του Ελληνικού Κράτους (Προεδρικό Διάταγμα 26/2008 - ΦΕΚ 51/Α’/24.3.2008), με τον οποίο υιοθετείται η Ευρωπαϊκή Οδηγία, στην οποία περιγράφονται οι κανόνες που πρέπει να διέπουν τη συλλογή, επεξεργασία και κρυοκατάψυξη ιστών και κυττάρων.

Με βάση τα παραπάνω, στις Τράπεζες με «Δημόσιο» χαρακτήρα είναι πολύ αυστηρή η διαδικασία επιλογής των μονάδων που τελικά θα καταψυχθούν. Έτσι απορρίπτεται το 85-90% των μονάδων ομφαλοπλακουντιακού αίματος που συλλέγονται καθημερινά.

Ο κυριότερος λόγος απόρριψης αφορά στο συνολικό αριθμό των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων που περιέχονται στη μονάδα.

Συχνότερα, οι γονείς ακούνε για ιδιωτικές τράπεζες, οι οποίες πληρώνονται για τη συλλογή ατομικού ομφαλοπλακουντιακού αίματος για πιθανή προσωπική μελλοντική χρήση.

Δεδομένου ότι το αίμα του ομφάλιου λώρου πρέπει να συλλέγεται εντός 10 έως 15 λεπτών από τη γέννηση ενός παιδιού, πρέπει να αποφασιστεί η τραπεζική διαδικασία πριν από τον τοκετό. Ιδανικά, ο γιατρός σας θα πρέπει να γνωρίζει περίπου τρεις μήνες πριν από την ημερομηνία του τοκετού εάν θα φυλάξετε το ομφαλοπλακουντιακό αίμα ή όχι.

Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος- Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Πόσο κοστίζει η φύλαξη ομφαλοπλακουντιακού αίματος;

Η δωρεά σε μία δημόσια τράπεζα βλαστοκυττάρων (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) είναι δωρεάν αλλά θα πρέπει να προηγηθεί επικοινωνία για περαιτέρω οδηγίες.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις Ιδιωτικές τράπεζες φύλαξης βλαστοκυττάρων που υπάρχουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα, κοστίζει περίπου από 800 έως 2000 ευρώ.

Σε ποια προβλήματα υγείας χρησιμοποιείται το αίμα ομφάλιου λώρου;

Όπως αναφέρει και η Δρ Kurtzberg, αυτοί περιλαμβάνουν ορισμένους κακοήθεις καρκίνους, όπως λευχαιμία, λέμφωμα, πλασματοκυτταρικό μυέλωμα στα παιδιά και μια κατάσταση που ονομάζεται νευροβλάστωμα.

Το αίμα του ομφάλιου λώρου μπορεί επίσης να θεραπεύσει ορισμένες μη κακοήθεις καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της απλαστικής αναιμίας (ή μυελικής δυσπλασίας), μιας ασθένειας όπου ο μυελός των οστών σταματά να λειτουργεί, συνήθως σε μωρά και παιδιά που γεννιούνται χωρίς λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα και ορισμένες κληρονομικές μεταβολικές ασθένειες στα παιδιά, όπως το σύνδρομο Hurler, η νόσος Krabbe, η μεταχρωματική λευκοδυστροφία και η αδρενολευκοδυστροφία.

Σε πολλές περιπτώσεις, το αίμα του ίδιου του μωρού σας δεν θα είναι η κατάλληλη πηγή δότη ακόμα κι αν διαγνωστεί με μια θεραπεύσιμη πάθηση.

«Για παράδειγμα, πιθανότατα δεν θα χρησιμοποιούσατε το αίμα του ίδιου του παιδιού σας για τη θεραπεία ενός καρκίνου του αίματος, όπως η λευχαιμία ή κάποιο άλλο αυτοάνοσο νόσημα», λέει η Δρ Kurtzberg. «Αυτό συμβαίνει επειδή το αίμα του ομφάλιου λώρου περιέχει λευχαιμικά κύτταρα στην πρώτη περίπτωση και την ίδια γενετική ασθένεια στη δεύτερη περίπτωση με το αίμα που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο σώμα τους, επομένως εάν χρησιμοποιηθεί για μεταμόσχευση, δεν θα βελτίωνε την ασθένεια για την οποία μεταμοσχεύεται το παιδί!».

Με άλλα λόγια, το ίδιο πρόβλημα που εντοπίζεται αυτή τη στιγμή στο αίμα του παιδιού σας υπήρχε και στο αίμα του ομφάλιου λώρου, γεγονός που το αποκλείει για θεραπευτική χρήση. Αντίθετα, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε αίμα δότη.

Πόσο χρόνο φυλάσσεται το αίμα ομφάλιου λώρου στις τράπεζες;

Προς το παρόν, η Δρ. Kurtzberg λέει ότι οι ειδικοί δεν γνωρίζουν εάν το αίμα του ομφάλιου λώρου που συλλέγεται από ένα μωρό το 2024 θα είναι βιώσιμο για χρήση όταν αυτό το μωρό είναι 70 ετών. Ωστόσο, τα τρέχοντα δεδομένα δείχνουν ότι το αίμα ομφάλιου λώρου που καταψύχεται και αποθηκεύεται σωστά υπό υγρό άζωτο είναι καλό για τουλάχιστον 30 χρόνια. «[...] τα δεδομένα που έχουμε τώρα υποστηρίζουν 30 χρόνια», λέει.

πηγή: popsugar.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved