Φροντίδα ομφάλιου λώρου: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Διαβάστε πώς θα φροντίσετε το κολόβωμα του ομφάλιου λώρου και μάθετε για το ομφαλικό κοκκίωμα αλλά και για την ομφαλοκήλη.

Φροντίδα ομφάλιου λώρου: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε
Bigstock

Λίγο μετά την είσοδο του μωρού σας στον κόσμο, ο ομφάλιος λώρος - ο οποίος συνδέει το μωρό με τον πλακούντα ενώ βρίσκεται στη μήτρα - θα κοπεί από τον σύντροφό σας ή την ιατρική ομάδα.

Μερικές μαμάδες μένουν έκπληκτες όταν μαθαίνουν ότι ένα τμήμα του ομφάλιου κολοβώματος παραμένει προσκολλημένο στον αφαλό του μωρού μέχρι να πέσει μόνο του (συνήθως 1-3 εβδομάδες μετά τη γέννηση).

Φροντίδα κολοβώματος του ομφάλιου λώρου

1. Κρατήστε το στεγνό: Είναι σημαντικό να διατηρείτε το κολόβωμα του ομφάλιου μωρού όσο το δυνατόν πιο στεγνό, δηλαδή να μην κάνετε συχνά μπάνιο μέχρι να πέσει. Ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε μπάνιο το μωρό τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό είναι να χρησιμοποιήσετε ένα απαλό σφουγγαράκι. Βουτήξτε ένα μαλακό πανί σε ζεστό νερό με ένα ήπιο σαπούνι και σκουπίστε το μωρό από το κεφάλι μέχρι τα νύχια. Μπορείτε να καθαρίσετε απαλά τη βάση του κολοβώματος του ομφάλιου λώρου με ένα βρεγμένο βαμβάκι ή με ένα καθαρό πανί.

2. Δεν χρειάζεται καθαρό οινόπνευμα : Παλιότερα, οι νέοι γονείς καθάριζαν την περιοχή του ομφάλιου λώρου με βαμβάκι και οινόπνευμα εντριβής. Αυτό δεν ισχύει πλέον. Οι γιατροί πιστεύουν ότι το οινόπνευμα θα μπορούσε να σκοτώσει ορισμένα βακτήρια που στην πραγματικότητα βοηθούν να στεγνώσει ο ομφάλιος λώρος και συνεπώς να τον βοηθήσει να διαχωριστεί από το σώμα.

3. Κρατήστε την πάνα κάτω από τον κολόβωμα : Μπορεί να παρατηρήσετε ότι πολλές πάνες για νεογέννητο έχουν μια μικρή εγκοπή στο μπροστινό μέρος. Αυτό γίνεται για να κρατηθεί η πάνα (και τα επομένως τα ούρα) μακριά από τον αφαλό του μωρού, ο οποίος ακόμα επουλώνει. Είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι η πάνα δεν καλύπτει ή τρίβεται πάνω στο κολόβωμα του ομφάλιου λώρου. Εάν η πάνας δεν έχει εγκοπή για τον ομφάλιο λώρο, απλώς διπλώστε την προς τα κάτω αφού τη στερεώσετε καλά.

4. Αφήστε το να πέσει μόνο του: Κάτω τα χέρια, μαμά! Ακόμα κι αν κρέμεται μετά βίας, αφήστε το κολόβωμα του ομφάλιου μωρού να πέσει από μόνο του. Μην το τραβήξετε. Όταν πέσει, είναι φυσιολογικό να υπάρχει μια μικρή ποσότητα. Εάν η περιοχή του ομφάλιου λώρου αιμορραγεί πολύ, επικοινωνήστε αμέσως τον παιδίατρό σας.

5. Προσέξτε για τα ακόλουθα συμπτώματα : Ενώ είναι ασυνήθιστο, μπορεί να εμφανιστεί λοίμωξη και άλλες επιπλοκές που αφορούν το κολόβωμα του ομφάλιου λώρου. Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω, καλέστε αμέσως τον γιατρό σας:

  • Το κολόβωμα του ομφάλιου λώρου δεν έχει πέσει μετά από τρεις εβδομάδες . Αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ενός υποκείμενου προβλήματος όπως λοίμωξη ή κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Σημάδια λοίμωξης, συμπεριλαμβανομένων δύσοσμων κίτρινων εκκρίσεων από την περιοχή του λώρου, κόκκινο πρησμένο δέρμα στη βάση του ή έντονο κλάμα όταν αγγίζετε το δέρμα κοντά στο ομφάλιο λώρο.

Ομφαλικό κοκκίωμα:

Αυτή η μικρή μάζα κόκκινου ουλώδους ιστού παραμένει στον αφαλό μετά την πτώση του κολοβώματος. Ένα ομφαλικό κοκκίωμα μπορεί να αποστραγγίσει ένα ελαφρώς κιτρινωπό υγρό και συνήθως υποχωρεί μέσα σε μια εβδομάδα. Εάν όχι, ο παιδίατρος μπορεί να χρειαστεί να καυτηριάσει τον ιστό.

Ομφαλοκήλη

Αν παρατηρήσετε ότι η περιοχή του αφαλού σπρώχνεται προς τα έξω όταν κλαίει, μπορεί να έχει ομφαλοκήλη. Αυτή η μικρή τρύπα στον μυ του κοιλιακού τοιχώματος επιτρέπει στον ιστό να διογκωθεί όταν υπάρχει πίεση στην κοιλιά. Οι ομφαλοκήλες συνήθως επουλώνονται όταν το μικρό σας είναι 18 μηνών χωρίς ιατρική παρέμβαση. Ωστόσο, εάν η κήλη του παιδιού σας δεν έχει θεραπευτεί μέχρι την ηλικία των 3-5 ετών, ο γιατρός μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση.

Πηγή: lancastergeneralhealth.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved