Ακμή στην εγκυμοσύνη: Γιατί συμβαίνει και πώς να απαλλαγείτε

«Γιατί συμβαίνει», «Πότε υποχωρεί», «Ποια φάρμακα είναι ασφαλή και ποια όχι;» και πολλά ακόμη ερωτήματα...

Ακμή στην εγκυμοσύνη: Γιατί συμβαίνει και πώς να απαλλαγείτε
Bigstock

Η εγκυμοσύνη συνοδεύεται από κάθε είδους άβολες σωματικές αλλαγές. Υπάρχει φυσικά η αύξηση βάρους, αλλά υπάρχει επίσης η ναυτία, η καούρα, οι λιγούρες για φαγητό, η ισχιαλγία και τα πρησμένα πόδια. Όλα αυτά αποτελούν μέρος μιας πλήρους λίστας με το τι να περιμένεις όταν το περιμένεις.

Μια γρήγορη αναζήτηση στο Google και μπορεί να σκοντάψετε στη δεισιδαιμονική ιδέα ότι η εμφάνιση ακμής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένα σημάδι ότι έχετε κορίτσι.

Ας ξεκαθαρίσουμε πως η ακμή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν μπορεί να προβλέψει το φύλο του μωρού σας.

Όταν πρόκειται για αυτή την ενοχλητική αναζωπύρωση εξανθημάτων που μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πιθανότατα ανησυχείτε περισσότερο για το πόσο καιρό θα πρέπει να περιμένετε να το αντιμετωπίσετε και, ίσως το πιο σημαντικό, πώς θα καθαρίσετε χωρίς να βλάψετε την υγεία του μωρού σας.

Η Δρ Traci DeSplinter, OB-GYN στο Houston Methodistέχει τις απαντήσεις.

Γιατί συμβαίνει

Δεν είναι πολλοί οι άνθρωποι που μπορούν να πουν ότι ξέφυγαν από την εφηβεία τους χωρίς ενοχλητικές εξάρσεις σπυριών. Οι εξάρσεις αυτές στην εγκυμοσύνη δεν είναι τόσο συχνές, αλλά σύμφωνα με μια μελέτη του 2014 , περισσότερο από το 40% των μελλοντικών μαμάδων θα αντιμετωπίσουν ακμή.

«Ο ένοχος είναι οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της κύησης», εξηγεί η Δρ DeSplinter, «Αυτές οι αλλαγές μπορούν να προκαλέσουν την ενεργοποίηση των λιπαρών αδένων στο δέρμα, γεγονός που οδηγεί σε έξαρση της ακμής».

Με άλλα λόγια, η ακμή της εγκυμοσύνης δεν διαφέρει και πολύ από εκείνη που αντιμετωπίζατε ως έφηβη, όταν τα επίπεδα των ορμονών σας άλλαζαν λόγω της εφηβείας.

Πότε ξεκινά

Ίσως έχετε ακούσει ότι η ακμή μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι εγκυμοσύνης . Αν και σίγουρα δεν συγκαταλέγεται στους πιο συνηθισμένους δείκτες - αυτοί περιλαμβάνουν κυρίως την απώλεια περιόδου, την κούραση, τη συχνή ούρηση και το πρησμένο στήθος - η ακμή μπορεί να είναι μια από αυτές τις λεπτές ενδείξεις.

Όμως, παρόλο που μπορεί να ξεκινήσει νωρίς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για ορισμένες γυναίκες, η Δρ DeSplinter επισημαίνει ότι τα ξεσπάσματα μπορεί να συμβούν οποιαδήποτε στιγμή. Το πρώτο τρίμηνο δεν είναι η πιο συνηθισμένη χρονική περίοδος.

«Η ακμή της εγκυμοσύνης είναι συχνά πιο έντονη κατά το τρίτο τρίμηνο», λέει η Δρ DeSplinter. «Αυτή είναι όταν η δραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων του δέρματος είναι στο υψηλότερο επίπεδο».

Πότε υποχωρεί

Μερικά καλά νέα: Η ακμή της εγκυμοσύνης δεν είναι για πάντα. «Συνήθως υποχωρεί μερικές εβδομάδες μετά τον τοκετό », επισημαίνει η Δρ DeSplinter.

Θεραπεία: Ποια φάρμακα είναι ασφαλή και ποια όχι

Είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας για τα φάρμακα που παίρνετε ήδη, καθώς και για οποιοδήποτε φάρμακο σκέφτεστε να πάρετε ενώ είστε έγκυος.

Όσον αφορά τις θεραπείες ακμής που είναι ασφαλείς για την εγκυμοσύνη, η Δρ DeSplinter τονίζει πως τα περισσότερα φάρμακα για την ακμή χωρίς ιατρική συνταγή είναι ασφαλή, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που περιέχουν υπεροξείδιο του βενζοϋλίου και αδαπαλένιο.

Ωστόσο, είναι πάντα καλύτερο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε ένα νέο φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ορισμένα φάρμακα και από του στόματος αντιβιοτικά που μπορούν να βοηθήσουν με την πιο σοβαρή ακμή είναι επίσης ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αν και αυτά θα πρέπει να συνταγογραφηθούν από το γιατρό σας.

Οι θεραπείες ακμής που δεν είναι ασφαλείς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγονται περιλαμβάνουν:

  • Τρετινοΐνη
  • Σαλικυλικό οξύ
  • Δοξυκυκλίνη

«Αυτά τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο έμβρυο», λέει η Δρ DeSplinter. «Εάν παλεύετε με την ακμή, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Αυτός ή αυτή μπορεί να συστήσει τις επιλογές θεραπείας που είναι ασφαλείς για το μωρό σας.»

Πηγή: houstonmethodist.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved