Εγκυμοσύνη μετά τα 35: Η επιστήμη λέει ότι είναι εντάξει

Ενώ η εγκυμοσύνη μετά τα 35 μπορεί να έχει υψηλότερο κίνδυνο για επιπλοκές, οι περισσότερες γυναίκες έχουν ομαλή κύηση και υγιή μωρά.

Φωτεινή Οικονομοπούλου
Εγκυμοσύνη μετά τα 35: Η επιστήμη λέει ότι είναι εντάξει
Bigstock

Η Juli Fraga, ψυχολόγος με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, ειδικεύεται στην αναπαραγωγική υγεία. Υποστηρίζει πως είναι λογικό να ανησυχεί κάποια μέλλουσα μητέρα άνω των 35 για το πώς θα εξελιχθεί η εγκυμοσύνη της. Ωστόσο, σημειώνει: «Ακόμη και με δυσκολίες γονιμότητας, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βοηθηθούν οι οικογένειες να κάνουν παιδιά, μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης, δότη ωαρίων ή παρένθετης μητρότητας.»

Το 2023, η Kourtney Kardashian Barker περιέγραψε το «ταξίδι» της στην εξωσωματική γονιμοποίηση και την εγκυμοσύνη της σε ηλικία 44 ετών στο τηλεοπτικό ριάλιτι της οικογένειάς της The Kardashians .

Πολλές. ακόμα, διασημότητες έμειναν έγκυες μετά την ηλικία των 40 συμπεριλαμβανομένων των Michelle Williams, Hilary Swank, Eva Longoria και Christina Ricci.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την παλιομοδίτικη αντίληψη ότι οι γυναίκες άνω των 35 δεν μπορούν πλέον να κάνουν παιδιά. «Αυτό το άγχος είναι περισσότερο στερεοτυπική ανησυχία παρά πραγματικότητα», καθησυχάζει η Δρ Fraga.

Εγκυμοσύνη μετά τα 35: Συχνό φαινόμενο

Οι σελέμπριτι δεν είναι οι μοναδικές που μένουν έγκυες αργότερα στη ζωή τους. Όλο και περισσότερες γυναίκες καθυστερούν την απόκτηση παιδιών.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2018, ο μέσος όρος ηλικίας που κάποιος γίνεται γονιός στις ΗΠΑ ήταν τα 26 έτη, συγκριτικά με το 1994 που ήταν η ηλικία των 23.Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι το 1994, το 53% του πληθυσμού στις αρχές της δεκαετίας του 40 είχαν γίνει γονείς μέχρι την ηλικία των 24 ετών. Το 2014, μόνο το 39% είχε.

Ακόμη πιο πρόσφατα - το 2020 - το 19% όλων των κυήσεων και το 11% των εξωσωματικών γονιμοποιήσεων συνέβησαν σε άτομα άνω των 35 ετών.

Επιπλοκές

Παρόλο που η εγκυμοσύνη μετά τα 35 είναι συνηθισμένη , η αύξηση της ηλικίας συνεπάγεται με κάποιους επιπρόσθετους κινδύνους. Το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG) σημειώνει:

  • Χρωμοσωμικές ανωμαλίες
  • Συγγενείς δυσπλασίες
  • Διαβήτης κύησης
  • Προεκλαμψία
  • Τοκετός με καισαρική τομή
  • Πρόωρος τοκετός
  • Εισαγωγή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών (ΜΕΝΝ)
  • Χαμηλό βάρος γέννησης

Εξαιτίας αυτών των αυξημένων κινδύνων συνιστώνται πρόσθετοι έλεγχοι στην συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα γυναικών. Έτσι, είναι πιο πιθανό οι επιπλοκές να εντοπιστούν έγκαιρα και να αντιμετωπιστούν, εάν προκύψουν.

Προγεννητικός γενετικός έλεγχος

  • Χαμηλή δόση ασπιρίνης για μείωση του κινδύνου προεκλαμψία
  • Υπερηχογράφημα πρώτου τριμήνου
  • Υπερηχογράφημα τρίτου τριμήνου για έλεγχο μεγέθους εμβρύου για γυναίκες άνω των 40 ετών

Επιπλέον, η ισορροπημένη διατροφή , η διατήρηση μιας τακτικής ρουτίνας άσκησης, η αποφυγή του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκόολ είναι σημαντικές λεπτομέρειες που χρειάζεται να προσέχουν όλες οι μέλλουσες μητέρες ανεξαρτήτως ηλικίας.

egkyos-anakoinosi.jpg

Πέρασαν οι εποχές που μια εγκυμοσύνη μετά τα 35 θεωρούταν ανήκουστη.

Αν και το να μείνεις έγκυος αργότερα δεν συνεπάγεται με μία κύηση χωρίς κινδύνους, εξακολουθεί να θεωρείται ασφαλές. Με την κατάλληλη υποστήριξη και ιατρική φροντίδα, οι γυναίκες άνω των 35 έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι μπορούν να έχουν υγιείς εγκυμοσύνες και υγιή μωρά.

Πηγή: parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved