Πόνοι στην πλάτη κατά την εγκυμοσύνη: Πώς θα ανακουφιστείτε

Οι πόνοι στην πλάτη όπως και στη μέση είναι ένα κοινό και συχνό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης.

Νίκη Παπανικολάου
Πόνοι στην πλάτη κατά την εγκυμοσύνη: Πώς θα ανακουφιστείτε
Bigstock

Αν αναρωτιέστε πότε μπορεί να ξεκινήσει ο πόνος στην πλάτη την περίοδο της εγκυμοσύνης, η απάντηση είναι: εξαρτάται.

«Δεν υπάρχει καθορισμένος χρόνος που θα νιώσετε πόνο στην πλάτη. Από έγκυο σε έγκυο διαφέρει όχι μόνο η ένταση του πόνου αλλά και η διάρκεια», εξηγεί η Christine Greves, MD, μαιευτήρας στο Νοσοκομείο Γυναικών & Μωρών Winnie Palmer στο Ορλάντο.

Ωστόσο, ο πόνος στην πλάτη κατά την εγκυμοσύνη είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί όταν η κοιλιά αρχίζει να μεγαλώνει και ασκείται μεγαλύτερη πίεση στους μύες της πλάτης. Με άλλα λόγια, μπορεί να τον νιώσετε στο δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο της κύησης.

Εκτός από τον πόνο στην πλάτη μπορεί επίσης να νιώσετε πόνο και στο πόδι (ισχιαλγία). «Συνήθως, ξεκινά από τους γλουτούς (ή το κάτω μέρος της πλάτης) και φτάνει κάτω στο πόδι», εξηγεί η Julie Lamppa , APRN, CNM, πιστοποιημένη νοσοκόμα-μαία στη Mayo Clinic.

Σύμφωνα με έρευνα του University of Utah School of Medicine, το 94% των γυναικών νιώθουν πόνο στην πλάτη την περίοδο της εγκυμοσύνης, ενώ το 75% εξακολουθεί να έχει σχετικά συμπτώματα έως και τρεις μήνες μετά τον τοκετό.

ponos-sti-mesi-egkymosyni.jpg

Πώς θα ανακουφιστείτε από τους πόνους στην πλάτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Κατάλληλα παπούτσια

Επενδύστε σε παπούτσια με χαμηλό τακούνι που παρέχουνκαλή στήριξη της καμάρας του ποδιού. Επίσης, αποφύγετε τα τελείως ίσια παπούτσια καθώς επιδεινώνουν τον πόνο στη μέση.

Σωστή στάση σώματος

Να προσέχετε τον τρόπο που στέκεστε και περπατάτε και να ρυθμίσετε σωστά το κέντρο βάρος σας. Το να ακουμπάτε το πόδι σας σε ένα σκαμνάκι όταν κάθεστε ή σε ένα πεζούλι όταν είστε όρθια, βοηθά στο να μη πονάτε στην πλάτη σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG).

Κομπρέσες

Χρησιμοποιήστε κομπρέσες, ζεστές ή κρύες καθώς μπορεί να σας βοηθήσουν να απαλύνετε τους πόνους των μυών σας.

1681376226022-863153124-osfiopielikos-ponos-stin-egimosini.jpg

Σωστή στάση ύπνου

Η ιδανική στάση σώματος για τον ύπνο σας είναι στα πλάγια. Χρησιμοποιήστε μαξιλάρια για στήριξη έτσι ώστε να μειώσετε το βάρος από την πλάτη σας όταν κοιμάστε.

Γυμναστική

Η γυμναστική έχει πολλά οφέλη για τη μέλλουσα μαμά. Το περπάτημα, το κολύμπι και άλλες μορφές άσκησης θα διατηρήσουν τους μύες σας σε καλή κατάσταση και θα μειώσουν τους πόνους στην πλάτη, αναφέρει η ειδικός Joanna Helcke. "Οι αρθρώσεις υποστηρίζονται από συνδέσμους και μύες και έτσι όσο πιο δυνατοί και γυμνασμένοι είναι, τόσο λιγότερο θα πονάει η πλάτη σας".

Μασάζ εγκυμοσύνης

Το μασάζ στην πλάτη μπορεί να μαλακώσει τους πιασμένους μύες και να σας ανακουφίσει από τον πόνο στην πλάτη και τη μέση.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved