Εγκυμοσύνη σε δίδυμα: Τα συμπτώματα του πρώτου τριμήνου

Τα πρώιμα συμπτώματα της δίδυμης κύησης.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Εγκυμοσύνη σε δίδυμα: Τα συμπτώματα του πρώτου τριμήνου
Bigstock

Για κάποιες γυναίκες τα νέα της δίδυμης κύησης από τον γιατρό αποτελούν έκπληξη και σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Για άλλες όχι. Τελικά, υπάρχουν συμπτώματα της δίδυμης κύησης και εάν ναι ποια είναι αυτά;

Εγκυμοσύνη σε δίδυμα

Από την αρχή της εγκυμοσύνης το σώμα αλλάζει και παράγει ορμόνες αναγκαίες για να μπορεί να προσαρμοστεί στη νέα αυτή συνθήκη. Οι αλλαγές που θα παρατηρήσετε στο σώμα σας είναι μία πρώτη ένδειξη εγκυμοσύνης και εάν περιμένετε δίδυμα οι αλλαγές αυτές ίσως διαφέρουν.

Πρωινές ναυτίες

Για κάποιες γυναίκες οι πρωινές ναυτίες ξεκινούν ήδη από την 4η εβδομάδα εγκυμοσύνης. Τα αίτια παραμένουν άγνωστα, ωστόσο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η αύξηση της ορμόνης γοναδοτροπίνης πιθανά να παίζει κάποιον ρόλο. Στις δίδυμες κυήσεις έχει παρατηρθεί ότι τα συμπτώματα ναυτίας είναι πιο έντονα, αναφέρει το Healthline, κάτι που πιθανά να σχετίζεται με τα ακόμα πιο αυξημένα επίπεδα γοναδοτροπίνης.

Έντονη κόπωση

Η έντονη κούραση συγκαταλέγεται επίσης στα πρώιμα συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Τα αίτια ποικίλουν. Από τη μία οι ορμόνες της εγκυμοσύνης, από την άλλη οι διαταραχές του ύπνου και η συχνοουρία έχουν σαν αποτέλεσμα να κοιμάστε λιγότερο από όσο έχετε ανάγκη. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι το σώμα δουλεύει σκληρά για να φιλοξενήσει και να μεγαλώσει το αναπτυσσόμενο έμβρυο, είναι λογικό συνεπώς οι αντοχές σας ήδη από αυτό το διάστημα να είναι μειωμένες.

Υψηλά επίπεδα γοναδοτροπίνης (hCG)

Η ορμόνη γοναδοτροπίνη παράγεται την περίοδο της εγκυμοσύνης. Οι εξετάσεις αίματος δείχνουν τα ακριβή επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης ανά εβδομάδα κύησης, τα οποία και αποτελούν ένδειξη της ομαλής εξέλιξης της εγκυμοσύνης. Έρευνα του 2018 έδειξε ότι τα αυξημένα επίπεδα της ορμόνης γοναδοτροπίνη μπορούν μεταξύ άλλων να αποτελούν ένδειξη πολύδυμης κύησης.

Αύξηση βάρους

Η εγκυμοσύνη σπάνια φαίνεται από το πρώτο τρίμηνο και οι περισσότερες γυναίκες το διάστημα αυτό διατηρούν το βάρος τους σταθερό. Η κάθε περίπτωση είναι φυσικά διαφορετική, ωστόσο, πολλές γυναίκες ίσως παρατηρήσουν διαφορά στο νούμερο της ζυγαριάς ήδη από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Οι πιθανότητες είναι αυξημένες για τις γυναίκες που κυοφορούν δίδυμα, σε κάθε περίπτωση εάν παρατηρήσετε απότομη ή μεγάλη αύξηση βάρους τους πρώτους τρεις μήνες, καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Οι πιθανότητες για δίδυμη κύηση

Σύμφωνα με το Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) το ποσοστό των διδύμων ήταν 32,6 δίδυμα ανά 1.000 συνολικές γεννήσεις το 2018. Oι παράγοντες που καθορίζουν αυτό το ποσοστό ποικίλουν. Η ηλικία, η γενετική και οι θεραπείες γονιμότητας μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα να μείνετε έγκυος με δίδυμα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved