Σκόνη πρωτεΐνης στην εγκυμοσύνη: Επιτρέπεται ή όχι;

Είναι ασφαλής η κατανάλωση σκόνης πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

 

Νίκη Παπανικολάου
Σκόνη πρωτεΐνης στην εγκυμοσύνη: Επιτρέπεται ή όχι;
Bigstock

Η πρωτεΐνη είναι σημαντική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς βοηθά στην ανάπτυξη του εμβρύου.

Καλές πηγές πρωτεΐνης είναι τα αυγά, τα ψάρια, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, η σόγια, οι σπόρους chia, τα μπιζέλια, το άπαχο κρέας.

Είναι η σκόνη πρωτεΐνης ασφαλής στην εγκυμοσύνη;

Αν η έγκυος δεν λαμβάνει μέσα από τη διατροφή της επαρκή ποσότητα πρωτεϊνης, μπορεί να καταναλώνει σκόνη πρωτεϊνης; Η απάντηση είναι ναι αλλά με αστερίσκους. Όπως εξηγεί ο Ryann Kipping, MPH, RDN, CLEC, ιδρυτή του The Prenatal Nutritionist ,«δεν είναι όλες οι σκόνες πρωτεΐνης, ίδιες. Εξαρτάται από τα συστατικά και πρόσθετα που περιέχουν. Γενικά, οι σκόνες πρωτεΐνης δεν πρέπει να αντικαθιστούν τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες γεύματα. Γι΄αυτό και η μεγαλύτερη ποσότητα της πρωτεΐνης που πρέπει να καταναλώνει η έγκυος καθημερινά, πρέπει να προέρχεται τροφές».

Το ίδιο ισχύει και για την πρωτεΐνη ορού γάλακτος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Αν και ο ίδιος ο ορός γάλακτος είναι ασφαλής για την εγκυμοσύνη, σύμφωνα με τον Ryann Kipping, πρέπει να γνωρίζετε όλα τα συστατικά που περιέχει.

proteini-egkymosyni.jpg

Πόση πρωτεΐνη χρειάζεται μια έγκυος;

Οι καθημερινές διατροφικές ανάγκες των εγκύων διαφέρουν και εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες ωστόσο, οι περισσότερες μέλλουσες μαμάδες χρειάζονται τουλάχιστον 80 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και περίπου 100 γραμμάρια τη ημέρα κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο. « Ωστόσο, αν υποφέρετε από ναυτίες, εμετούς και γενικά δεν έχετε διάθεση για φαγητό, η σκόνη πρωτεΐνης που είναι ασφαλής αποτελεί μια λύση για να καλύψετε τις αυξημένες ανάγκες τόσο για εσάς όσο και για το έμβρυο» εξηγεί ο Ryann Kipping.

rofimata-proteinis-egkimosini.jpg

Τι πρέπει να προσέχετε

Από την πλευρά της η Amy Roskin, MD, επικεφαλής ιατρός της Seven Starling, μιας ψηφιακής πλατφόρμας για την υγεία των γυναικών, προειδοποιεί ότι τα συμπληρώματα μπορεί να μην είναι η καλύτερη μέθοδος για την αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης .

«​Αν και οι απαιτήσεις σε πρωτεΐνη αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η κάλυψη της ανάγκης μέσω τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι προτιμότερη από τα συμπληρώματα ή τις σκόνες», εξηγεί, σημειώνοντας ότι επιλέγοντας σκόνη, χάνετε άλλα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στα τρόφιμα. «Οι περισσότερες έγκυες μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σε πρωτεΐνη μέσω της διατροφής και δεν χρειάζονται σκόνη πρωτεΐνης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ συνιστά να συμβουλεύεστε πάντα τον γυναικολόγο σας καθώς οι σκόνες πρωτεΐνης δεν ελέγχονται από τον FDA και ορισμένες μάρκες μπορεί να περιέχουν συστατικά που να είναι επιβλαβή για εσάς και το έμβρυο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved