Αυξημένη πρωτεΐνη στα ούρα την περίοδο της εγκυμοσύνης: Τι σημαίνει;

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα αυξημένα επίπεδα πρωτεΐνης στα ούρα ανά τρίμηνο εγκυμοσύνης.

Αυξημένη πρωτεΐνη στα ούρα την περίοδο της εγκυμοσύνης: Τι σημαίνει;

Η παρουσία μεγάλης ποσότητας πρωτεΐνης στα ούρα της εγκύου έχει συνδεθεί με την εκδήλωση προεκλαμψίας

Bigstock

Πρωτεΐνη στα ούρα την περίοδο της εγκυμοσύνης υπάρχει έτσι και αλλιώς. Ωστόσο, τα ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα πρωτεΐνης πιθανά να αποτελούν ένδειξη για κάποιο πρόβλημα υγείας. Παρακάτω όσα πρεπει να γνωρίζετε ανά τρίμηνο.

Πρωτεϊνουρία στην εγκυμοσύνη

Τα φυσιολογικά επίπεδα της πρωτεΐνης είναι περίπου 150 mg/ημέρα. Στην εγκυμοσύνη, η αντίστοιχη ποσότητα είναι 300 mg/ημέρα. «Στην εγκυμοσύνη το σώμα υφίστανται διάφορες αλλαγές» αναφέρει στο Very Well Family η γυναικολόγος Jee Shim, η οποία επίσης λέει: «Μία από τις φυσιολογικές αλλαγές είναι τα αυξημένα επίπεδα της πρωτεΐνης στα ούρα».

Εάν ξεπεράσουν τα 300 mg/ημέρα, θα χρειαστεί αξιολόγηση από τον γυναικολόγο σας. Το εάν είναι επικίνδυνα τα αυξημένα επίπεδα της πρωτεΐνης στα ούρα εξαρτάται και από το τρίμηνο εγκυμοσύνης που βρίσκεστε. Στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης πιθανά να σχετίζονται με κάποια λοίμωξη του ουροποιητικού και δεν είναι τόσο επίφοβα. Στο τρίτο τρίμηνο πιθανά να αποτελούν ένδειξη για κάποιο πιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Πιο συγκεκριμένα, μετά την 20η εβδομάδα εγκυμοσύνης αυξάνεται ο κίνδυνος για προεκλαμψία.

Pregnant Woman Holding Her Hands On Her Belly

Τι προκαλεί τα αυξημένα επίπεδα της πρωτεΐνης στα ούρα

Τα αίτια για τα αυξημένα επίπεδα της πρωτεΐνης στα ούρα ποικίλουν ανάλογα με το αίτιο της εγκυμοσύνης.

Το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Τα αυξημένα επίπεδα της πρωτεΐνης τις πρώτες 20 εβδομάδες πιθανά να υποδεικνύουν κάποιο πρόβλημα με το συκώτι. Πολλές γυναίκες έχουν χωρίς να το γνωρίζουν υπέρταση, διαβήτη , λύκο κ.α. τα οποία έχουν ως σύμπτωμα την αυξημένη πρωτεΐνη στα ούρα.

Μετά την 20η εβδομάδα κύησης

«Μετά τις 20 εβδομάδες εγκυμοσύνης, η πρωτεΐνη στα ούρα πρέπει να αξιολογηθεί για την πιθανότητα προεκλαμψίας» αναφέρει η ειδικός. «Δεν έχουν όλες οι έγκυες με πρωτεϊνουρία προεκλαμψία ούτε σημαίνει ότι θα εμφανίσουν σε μετέπειτα στάδιο της εγκυμοσύνης τους. Ωστόσο, αυτή η κατάσταση είναι η πιο σημαντική για τη διάγνωση της προεκλαμψίας η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβρές συνέπειες για τη μητέρα και το μωρό».

Συμπτώματα πρωτεϊνουρίας

Η αυξημένη πρωτεΐνη στα ούρα πιθανά να μην συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα. Ωστόσο, εάν έχετε προεκλαμψία πιθανά να έχετε και άλλα συμπτώματα όπως:

  • Απότομη αύξηση βάρους
  • Πρήξιμο
  • Πονοκέφαλοι
  • Θολή όραση
  • Δύσπνοια
  • Σκούρες κηλίδες στην όραση
  • Πόνος στη δεξιά πλευρά του στομάχους

Με πληροφορίες από verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved