Πρωινές ναυτίες και μετά το πρώτο τρίμηνο – Είναι ανησυχητικές;

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις πρωινές ναυτίες που επιμένουν και μετά το τέλος του πρώτου τριμήνου.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Πρωινές ναυτίες και μετά το πρώτο τρίμηνο – Είναι ανησυχητικές;
Bigstock

Οι πρωινές ναυτίες ξεκινούν την 6η εβδομάδα κύησης και διαρκούν συνήθως μέχρι την 14η. Όχι όμως σε όλες τις περιπτώσεις.

Πρωινές ναυτίες στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο

Πολλές γυναίκες έχουν ναυτίες και στο δεύτερο ή ακόμα και στο τρίτο τρίμηνο και ο λόγος είναι απλός. Η κάθε γυναίκα και η κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική, έτσι κάποιες έτσι κάποιες γυναίκες μπορεί να μην έχουν καθόλου ναυτίες την περίοδο της εγκυμοσύνης τους, ενώ σε άλλες το καθόλου ευχάριστο αυτό σύμπτωμα να επιμένει στο δεύτερο και στο τρίτο τρίμηνο.

Έρευνες, πάντως, δείχνουν ότι οι γυναίκες που κυοφορούν δίδυμα ή περισσότερα έμβρυα είναι πιο πιθανό να έχουν πρωινές ναυτίες από εκείνες που περιμένουν ένα μωρό. Τα αίτια των πρωινών ναυτιών είναι μέχρι και σήμερα άγνωστα, αν και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα αυξημένα επίπεδα χοριακής γοναδροτρπίνης, προγεστερόνης και οιστρογόνων πιθανά να παίζουν κάποιον ρόλο. Οι στομαχικές διαταραχές και οι καούρες λόγω εγκυμοσύνης, επίσης μπορεί να προκαλέσουν ναυτία στην προχωρημένη κύηση.

Μπορούν οι πρωινές ναυτίες να βλάψουν το έμβρυο

Οι πρωινές ναυτίες όσο εξαντλητικές και κουραστικές να είναι, ιδιαίτερα εάν είναι σύμπτωμα που επιμένει στο δεύτερο και στο τρίτο τρίμηνο, δεν φαίνεται σύμφωνα με τους ειδικούς να έχουν κάποια αρνητική επίδραση στην υγεία και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Αυτό που θα πρέπει να προσέχετε, ωστόσο, είναι να τρέφεστε σωστά και να ενυδατώνεστε επαρκώς. Μην παραλείπετε γεύμα και ειδικά εάν κάνετε συχνά εμετούς, φροντίστε να αναπληρώνετε τα υγρά που έχετε χάσει.

Συμβουλές για να αντιμετωπίσετε τις πρωινές ναυτίες φυσικά

Δοκιμάστε ένα ρόφημα με τζίντζερ. Έρευνες δείχνουν ότι το τζίντζερ μπορεί να είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση των πρωινών ναυτιών. Δοκιμάστε ένα αφέψημα με τζίντζερ ή ένα smoothie με φρούτα εποχής και τζίντζερ.

Αποφύγετε την έκθεση σε μυρωδιές που επιδεινώνουν τη ναυτία. Αυτές μπορεί να είναι η μυρωδιά του μαγειρεμένου φαγητού ή η μυρωδιά από αρώματα.

Βαθιές αναπνοές. Οι βαθιές διαφραγματικές αναπνοές ενεργοποιούν το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα ώστε να ρυθμιστούν αποτελεσματικότερα τα νευρολογικά σήματα που πυροδοτούν τον εμετό. Οι εισπνοές πρέπει να γίνονται από τη μύτη και οι εκπνοές από το στόμα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved