Εγκυμοσύνη: Τι να φάτε στις ναυτίες, στις καούρες και στη δυσκοιλιότητα

Χρήσιμες συμβουλές για τη διατροφή στην εγκυμοσύνη.

Εγκυμοσύνη: Τι να φάτε στις ναυτίες, στις καούρες και στη δυσκοιλιότητα

Τα ενοχλητικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσουν την όρεξή σας για φαγητό

Bigstock

Η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη του εμβρύου. Καθημερινά θα πρέπει να καταναλώνετε 300 περίπου παραπάνω θερμίδες για να καλύψετε τις ανάγκες του μωρού και τις δικές σας και το διαιτολόγιό σας για αυτήν την περίοδο θα πρέπει να περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά.

Συμπτώματα της εγκυμοσύνης όπως οι πρωινές ναυτίες, η δυσκοιλιότητα και οι καούρες, δυσκολεύουν την κατανάλωση φαγητού, είναι όμως σημαντικό να επιμείνετε στις υγιεινές διατροφικές συνήθειες και να μην μειώσετε την ποσότητα φαγητού που καταναλώνετε.

Ισορροπημένη διατροφή στην εγκυμοσύνη

Στο Webmed.com διαβάζουμε μερικές συμβουλές για να αποκτήσετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες στην εγκυμοσύνη:

  • Εντάξτε στη διατροφή σας τροφές από όλες τις κατηγορίες τροφίμων: φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, πηγές πρωτεΐνης, προϊόντα από δημητριακά.
  • Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Θα σας βοηθήσουν στη διαδικασία της πέψης και στην πρόληψη και αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και του φουσκώματος.
  • Μην ξεχνάτε την πρωτεΐνη. Στην εγκυμοσύνη αυξάνεται ο όγκος του αίματος και η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης και σιδήρου είναι αναγκαία.
  • Φροντίστε για την επαρκή πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων και φολικού οξέος. Εάν ο γιατρός σας το κρίνει απαραίτητο για να εξασφαλίσετε την επαρκή πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών που έχετε ανάγκη θα σας δώσει συμπλήρωματα βιταμινών.
  • Αποφύγετε την υπερκατανάλωση καφεΐνης, την υπερκατανάλωση ζάχαρης και «κακών» λιπαρών.
diatrofi-stin-egkymosyni.jpg

Τι να φάτε στις ναυτίες, στις καούρες και στη δυσκοιλιότητα

Τα ενοχλητικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσουν την όρεξή σας για φαγητό. Τι να κάνετε σε αυτήν την περίπτωση.

Στις πρωινές ναυτίες

Εάν έχετε πρωινές ναυτίες δοκιμάστε τα εξής:

  • Κράκερς
  • Δημητριακά
  • Pretzels

Φάτε κάτι από τα παραπάνω πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι το πρωί και κατά τη διάρκεια της ημέρας στοχεύστε στα μικρά και συχνά γεύματα.

Στη δυσκοιλιότητα

Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν θα αυξήσουν την κινητικότητα του εντέρου, αντιμετωπίζοντας έτσι τη δυσκοιλιότητα. Επίσης, πίνετε τουλάχιστον 6-8 ποτήρια νερό την ημέρα.

Στη διάρροια

Εντάξτε στη διατροφή σας τροφές που περιέχουν πηκτίνη και γενικά φυτικέ ίνες για να βοηθήσουν στην απορρόφηση των υγρών του οργανισμού.

Στην καούρα

Στοχεύστε στα μικρά και συχνά γεύματα. Επίσης, λίγο γάλα πριν το φαγητό πιθανά να σας βοηθήσει. Περιορίστε τα ροφήματα με καφεΐνη και τα πικάντικα τρόφιμα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved