Εγκυμοσύνη χωρίς συμπτώματα: Τι αναφέρουν οι ειδικοί

Αποτελεί η απουσία συμπτωμάτων ένδειξη για την εξέλιξη της εγκυμοσύνης; Δύο γυναικολόγοι απαντούν.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Εγκυμοσύνη χωρίς συμπτώματα: Τι αναφέρουν οι ειδικοί
Bigstock

Το τεστ εγκυμοσύνης έχει βγει θετικό, αλλά πέρα από την καθυστέρηση, δεν έχετε κανένα άλλο σύμπτωμα εγκυμοσύνης. Είναι φυσιολογικό; «Ναι» αναφέρει στο The Bump ο γυναικολόγος Paul Sparkzak: «Κάποιες γυναίκες υποψιάζονται την εγκυμοσύνη τους μόνο επειδή έχουν καθυστέρηση και κάνουν τεστ εγκυμοσύνης χωρίς να έχουν κανένα άλλο σύμπτωμα».

Τα περισσότερα συμπτώματα εγκυμοσύνης ξεκινούν την 4η με 6η εβδομάδα εγκυμοσύνης και ποικίλουν ως προς την έντασή τους και πότε εμφανίζονται, αναφέρει στο The Bump η γυναικολόγος dr Maris K. Toland. Η καθυστέρηση, η ευαισθησία στο στήθος και οι πρωινές ναυτίες είναι τα πιο συνηθισμένα πρώιμα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, προσθέτει, ενώ είναι πιθανό η έγκυος να νιώσει ακόμα έντονη κούραση, συχνοουρία, λιγούρες για συγκεκριμένα φαγητά και απότομες εναλλαγές στη διάθεσή σας.

«Η κάθε γυναίκα βιώνει την εγκυμοσύνη διαφορετικά. Κάποιες γυναίκες ταλαιπωρούνται από ναυτίες και άλλες δεν έχουν καθόλου συμπτώματα το πρώτο τρίμηνο» εξηγεί η Toland. «Είναι δύσκολο να το ξέρεις από πριν. Οι περισσότεροι ασθενείς μου πάντως παρατηρούν κάποιες μικρές αλλαγές στο πώς νιώθουν, αλλά κάποιες φορές δεν είναι τόσο εμφανείς».

Σε σπάνιες περιπτώσεις κάποιες γυναίκες δεν έχουν καθόλου συμπτώματα καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και δεν γνωρίζουν ότι είναι έγκυες μέχρι και τον τοκετό. Αυτή η εγκυμοσύνη λέγεται κρυπτική και τα ποσοστά σύμφωνα με έρευνες είναι 1 στις 2.500 κυήσεις.

Αυξάνεται ο κίνδυνος αποβολής εάν δεν έχετε συμπτώματα εγκυμοσύνης;

«Δεν θα έλεγα ότι μία γυναίκα που δεν έχει συμπτώματα είναι πιο πιθανό να αποβάλει» αναφέρει η Toland. Συμπληρώνει, μάλιστα, πως πολλές αποβολές συμβαίνουν πριν καν γίνει αντιληπτή η εγκυμοσύνη. Επιπλέον, κάποιες έρευνες δείχνουν ότι εάν δεν έχετε συμπτώματα εγκυμοσύνης, αλλά κάνετε κανονικό υπερηχογράφημα στην επίσκεψή σας στον γιατρό μεταξύ της 6ης και 11ης εβδομάδα κύησης, ο κίνδυνος αποβολής είναι μικρότερος από 2%, προσθέτει ο dr Sparkzak.

Η Toland σημειώνει επίσης: «Είναι σημαντικό να βλέπετε τη μεγάλη εικόνα. Εάν όλα φαίνονται να πηγαίνουν καλά με την εγκυμοσύνη σας και δεν έχετε ναυτία ή άλλα συμπτώματα δεν υπάρχει λόγος πανικού».

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved