6η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Όλα όσα θέλει να ξέρει μία εγκυμονούσα

Τι είδους αλλαγές συμβαίνουν στο έμβρυο κατά την 6η εβδομάδα εγκυμοσύνης; Πόσο μεγάλο είναι το μωρό, τι μπορεί να δείξει ο υπέρηχος;

6η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Όλα όσα θέλει να ξέρει μία εγκυμονούσα

Αυτά κι άλλα παρόμοια είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτουν οι μέλλουσες μητέρες.

Πόσο μεγάλο είναι το μωρό στη 6η εβδομάδα εγκυμοσύνης;

Η 6η εβδομάδα της εγκυμοσύνης εκτείνεται από τη συμπλήρωση των πέντε εβδομάδων μέχρι και τις πέντε εβδομάδες και έξι ημέρες από την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου, δηλαδή έχουν μεσολαβήσει 36 – 42 ημέρες από την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου. Στο στάδιο αυτό το έμβρυο έχει μήκος περίπου 4 χιλιοστά του μέτρου και έχει αρχίσει να αποκτά μια καμπυλότητα. Έτσι τώρα το σχήμα του μοιάζει με το λατινικό γράμμα "C". Η πιο εντυπωσιακή αλλαγή, που λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας είναι η έναρξη του σχηματισμού της καρδιάς του εμβρύου. Η πρώιμη αυτή καρδιά αρχίζει να πάλλεται ρυθμικά και να προωθεί την κυκλοφορία του αίματος.

first baby

Τι άλλο συμβαίνει στην 6η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Κατά τη διάρκεια της 6ης εβδομάδας της κύησης όμως λαμβάνουν χώρα και άλλες σημαντικές αλλαγές στο έμβρυο. Στη ραχιαία επιφάνεια του εμβρύου βρίσκεται ο λεγόμενος νευρικός σωλήνας, από τον οποίο θα προκύψουν τόσο ο νωτιαίος μυελός, όσο και ο εγκέφαλος. Ο σωλήνας αυτός είναι αρχικά καθ' όλο του το μήκος ανοικτός, αλλά κατά τη διάρκεια του σταδίου αυτού της εγκυμοσύνης σταδιακά κλείνει.

fruits 1024x704

Η 6η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σηματοδοτείται και από την αρχή δημιουργίας των αυτιών και του στόματος, αλλά και διάφορων χαρακτηριστικών του προσώπου και του λαιμού. Οι εξωτερικές αλλαγές δεν περιορίζονται μόνο στο πρόσωπο και το κεφάλι του εμβρύου. Στα πλάγια του σώματός του εμφανίζονται και δύο μικρά εξογκώματα, τα οποία τα ονομάζουμε φύματα, τα οποία θα εξελιχθούν στα άνω άκρα του, ενώ εμφανής είναι και μία ουρά.

Τέλος, οι εσωτερικές αλλαγές, που λαμβάνουν χώρα κατά την περίοδο αυτή, περιλαμβάνουν την αρχή του σχηματισμού των εσωτερικών οργάνων του εμβρύου, όπως είναι οι πνεύμονες, το πάγκρεας, το ήπαρ και ο σπλήνας, αλλά και τα νεφρά.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved