Διαρροή γάλακτος στην εγκυμοσύνη: Πότε και γιατί συμβαίνει

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη διαρροή του μητρικού γάλακτος στην εγκυμοσύνη. 

Άλκηστις Κοϊνάκη
Διαρροή γάλακτος στην εγκυμοσύνη: Πότε και γιατί συμβαίνει
Bigstock

Την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι πιθανό να δείτε σταγόνες μητρικού γάλακτος στο στήθος. Μην αγχωθείτε, η διαρροή γάλακτος είναι φυσιολογική και συμβαίνει γιατί το στήθος προετοιμάζεται για τον θηλασμό.

Διαρροή γάλακτος στην εγκυμοσύνη – Συμβαίνει σε όλες τις έγκυες;

Οι αλλαγές στο στήθος ξεκινούν ήδη από τις πρώτες εβδομάδες κύησης. Μέχρι και τον τοκετό, το στήθος προετοιμάζεται για τον θηλασμό, το οποίο σημαίνει ότι έχει ήδη ξεκινήσει την παραγωγή του μητρικού γάλακτος. Έρευνα του 2021, έδειξε ότι η παραγωγή του μητρικού γάλακτος ξεκινά από τα μέσα περίπου της εγκυμοσύνης. Πιο συγκεκριμένα, τότε παράγεται το πρωτόγαλα, η πρώτη δηλαδή μορφή του μητρικού γάλακτος.

Το πρωτόγαλα είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα, και ανοσοφαιρίνες που βοηθούν στην ανοικοδόμηση του ανοσοποιητικού του μωρού. Η μαία και σύμβουλος θηλασμού, Φανή Ζαχείλα – Δαμαρλάκη, αναφέρει στο Mothersblog.gr:

«Το πρωτόγαλα είναι εξαιρετικά συμπυκνωμένο, μικρό σε ποσότητα αλλά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, πρωτεΐνη και χαμηλό σε λιπαρά και σάκχαρα. Επίσης, είναι γεμάτο με λευκά αιμοσφαίρια που παράγουν αντισώματα, τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού, προστατεύοντάς το από μολύνσεις.»

Η παραγωγή του μητρικού γάλακτος είναι μία διαδικασία που συμβαίνει στα πλαίσια της φυσιολογικής εξέλιξης της εγκυμοσύνης. Η διαρροή του μητρικού γάλακτος, ωστόσο, δε συμβαίνει σε όλες τις γυναίκες. Επίσης, μη νομίζετε ότι η ποσότητα που διαρρέει είναι μεγάλη. Πολλές γυναίκες βρίσκουν απλώς μερικές σταγόνες στις θηλές, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί και να έχουν ξεραθεί, αναφέρει η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων.

Πότε διαρρέει το γάλα στην εγκυμοσύνη

Το πρήξιμο και η ευαισθησία στο στήθος είναι ένα από τα πρώιμα συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Στην 5η με 6η εβδομάδα κύησης θα αισθάνεστε το στήθος ιδιαίτερα βαρύ και οι θηλές σας ίσως είναι πιο σκούρες. Επίσης, το διάστημα αυτό οι αγωγοί του γάλακτος αρχίζουν να σχηματίζονται και να πολλαπλασιάζονται.

Το πρωτόγαλα παράγεται μεταξύ της 12ης και 16ης εβδομάδας εγκυμοσύνης, ωστόσο, έρευνα του 2021 έδειξε ότι η όποια διαρροή συμβαίνει στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Πότε να συμβουλευτείτε τον γιατρό

Η διαρροή γάλακτος από το στήθος στην εγκυμοσύνη είναι φυσιολογική, δεν συμβαίνει, ωστόσο, σε όλες τις γυναίκες. Σε κάποιες γυναίκες, επίσης, η ποσότητα του μητρικού γάλακτος που διαρρέει μπορεί να είναι περισσότερη σε σχέση με άλλες, για αυτό είναι σημαντικό να έχετε στο μυαλό σας ότι η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.

Με τον γιατρό σας θα χρειαστεί να επικοινωνήσετε εάν παρατηρήσετε αίμα στις σταγόνες του γάλακτος που έχει διαρρεύσει.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved