Πώς αναπτύσσονται οι πνεύμονες του μωρού στη μήτρα; Οι ειδικοί εξηγούν

Η ανάπτυξη των πνευμόνων ξεκινά ήδη από τις πρώτες εβδομάδες κύησης.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Πώς αναπτύσσονται οι πνεύμονες του μωρού στη μήτρα; Οι ειδικοί εξηγούν
Bigstock

«Τα μωρά εξασκούνται στην αναπνοή ήδη από το περιβάλλον της μήτρας» αναφέρει η γιατρός και ειδική στην εμβρυϊκή ανάπτυξη, Meghana Linaye, στο Parents και πράγματι, παρότι τα μωρά βρίσκονται μέσα στον αμνιακό σάκο και τη μήτρα, η ανάπτυξη των πνευμόνων τους ξεκινά ήδη από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης.

Η ανάπτυξη των πνευμόνων στη μήτρα

Η ανάπτυξη των πνευμόνων ξεκινά ήδη από την 4η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Σύμφωνα με έρευνες, οι πνεύμονες του εμβρύου ξεκινούν να σχηματίζονται στην 4η εβδομάδα κύησης. Στην 10η ή 11η εβδομάδα το έμβρυο ξεκινά να καταπίνει αμνιακό υγρό. Το υγρό αυτό εισέρχεται στον πνεύμονα και ξεκινά η ανάπτυξή τους, για αυτό στο υπερηχογράφημα στο τέλος του πρώτου τριμήνου, μπορείτε να δείτε τον θώρακα του μωρού να ανεβοκατεβαίνει.

«Το έμβρυο δεν αναπνέει όπως μπορεί να έχουμε στο μυαλό μας» εξηγεί στο Parents ο γυναικολόγος dr G. Thomas Ruiz. «Το έμβρυο λαμβάνει οξυγόνο μέσω του πλακούντα. Το μανιακό υγρό είναι για την ανάπτυξη και την ωρίμανση των πνευμόνων.»

v-xoriaki-egkymosyni.jpg

Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο

«Το πιο κρίσιμο στάδιο για την ανάπτυξη των πνευμόνων του εμβρύου είναι μεταξύ 17 και 26 εβδομάδων κύησης» αναφέρει ο dr Eric Bergh, επίκουρος καθηγητής μαιευτικής στο UTHealth Houston. «Στο στάδιο αυτό αναπτύσσεται η κύρια αναπνευστική επιφάνεια των πνευμόνων, επιτρέποντας την οξυγόνωση μετά τον τοκετό».

Μετά την 26η εβδομάδα ολοκληρώνεται ο σχηματισμός των πρώτων κυψελίδων. Παράλληλα, γύρω από τις κυψελίδες αναπτύσσεται και η απαραίτητη αγγείωση. Σε αυτή φάση ολοκληρώνεται και ο βασικός σχηματισμός του τραχειοβρογχικού δέντρου, για αυτό και αυτή η εμβρυϊκή ηλικία θεωρείται διαχωριστική για το πρόωρο από το πολύ πρόωρο μωρό.

Η ανάπτυξη συνεχίζεται και μετά τον τοκετό

Όσο περισσότερο μείνει το μωρό στη μήτρα, τόσο το καλύτερο για την ανάπτυξη των πνευμόνων του. «Οι πιθανότητες ένα μωρό που έχει γεννηθεί την 37η ή την 38η εβδομάδα εγκυμοσύνης να χρειάζεται αναπνευστική βοήθεια, είναι λίγες, αλλά περισσότερες σε σχέση με ένα μωρό που έχει γεννηθεί την 39η ή την 40η εβδομάδα» αναφέρει ο ειδικός.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved