Πικάντικα φαγητά στην εγκυμοσύνη: Πιθανά μειονεκτήματα και οφέλη

Τα πικάντικα φαγητά επιτρέπονται στην εγκυμοσύνη και έχουν οφέλη για την υγεία της εγκύου, σύμφωνα με έρευνες. 

Άλκηστις Κοϊνάκη
Πικάντικα φαγητά στην εγκυμοσύνη: Πιθανά μειονεκτήματα και οφέλη
Bigstock

Η διατροφή της εγκύου είναι καθοριστική για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου. Υπάρχουν τροφές απαγορευτικές την περίοδο της εγκυμοσύνης, όπως το ωμό κρέας και το ψάρι και άλλες, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά που θεωρούνται εξαιρετικά ωφέλιμες για τη μαμά και το μωρό. Τα πικάντικα φαγητά είναι μία ιδιαίτερη κατηγορία για την οποία έχουν γραφτεί και ακουστεί πολλά.

Πικάντικα φαγητά στην εγκυμοσύνη: Τι ισχύει

Τα πικάντικά φαγητά επιτρέπονται στην εγκυμοσύνη. Δεν υπάρχει κάποιος ιατρικός λόγος που να απαγορεύει την κατανάλωσή τους, ωστόσο μπορεί να προκαλέσουν δυσπεψία, καούρα και πρήξιμο, ειδικά εάν δεν συνηθίζετε να τα τρώτε συχνά.

Η γυναικολόγος dr Kirtly Paraker Jones, αναφέρει στο Mom.com: «Οι ορμονικές αλλαγές και η μετατόπιση της μήτρας προς τα πάνω, πιο κοντά στο στομάχι, μπορεί να μειώσει την ανεκτικότητα στα πικάντικα φαγητά». Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί προτείνουν η κατανάλωσή τους να γίνεται με μέτρο και συμβουλεύουν τις έγκυες να ακούνε το σώμα τους και να παρατηρούν ενοχλητικά, ήπια ή πιο έντονα συμπτώματα μετά την κατανάλωση του οποιοδήποτε φαγητού.

pikantika-fagita.jpg

Πιθανές παρενέργειες από την κατανάλωση πικάντικων φαγητών

Τα πικάντικα φαγητά μπορεί να προκαλέσουν ενοχλητικά συμπτώματα όπως:

Καούρα. Οι καούρες είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα της εγκυμοσύνης και τα πικάντικα φαγητά μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση, ειδικά στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Όσο το μωρό μεγαλώνει, η μήτρα πιέζει ολοένα και περισσότερο το στομάχι με αποτέλεσμα τα οξέα του στομάχους να ανεβαίνουν προς τον οισοφάγο.

Πρωινές ναυτίες. Τα πικάντικά φαγητά μπορούν να επιδεινώσουν και τις πρωινές ναυτίες που ταλαιπωρούν πολλές έγκυες το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Σύμφωνα με έρευνες, πάνω από το 50% των εγκύων έχουν ναυτίες και εμετούς τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης τους και περίπου το 5% εξακολουθεί να έχει αυτά τα συμπτώματα μέχρι τον τοκετό

Πόνος στην περιοχή της κοιλιάς. Τα πικάντικα φαγητά μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονές στο έντερο σε άτομα που έχουν διαγνωσθεί με νόσο του Crohn ή ελκώδη κολίτιδα.

Οφέλη από την κατανάλωση πικάντικων φαγητών στην εγκυμοσύνη

Σύμφωνα με το Mom.com, υπάρχουν οφέλη από την κατανάλωση πικάντικων φαγητών στην εγκυμοσύνη. Πιο συγκεκριμένα:

Καταπολέμηση της ακμής. Πολλά πικάντικα τρόφιμα και μπαχαρικά έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες οι οποίες καταπολεμούν την ακμή.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα συστατικά που περιέχουν διάφορα πικάντικα τρόφιμα βοηθούν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση κρυολογήματος και βήχα. Επίσης, έρευνες δείχνουν ότι τα πικάντικα φαγητά μειώνουν την «κακή» χοληστερόλη, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και εγκεφαλικού.

Εξουδετερώνει τα καρκινικά κύτταρα. Η καψαϊκίνη που εντοπίζεται στις κόκκινες πιπεριές και τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν πολλά ακόμα πικάντικα τρόφιμα πιστεύεται ότι βοηθούν στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων.

Πικάντικα φαγητά και τοκετός

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση πικάντικων φαγητών μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις της μήτρας και τοκετό, κάτι που , όμως, δεν ισχύει σύμφωνα με τη γυναικολόγο dr Aneesh Chawla. «Η κατανάλωση πικάντικων φαγητών ειδικά σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του γαστρεντερικού συστήματος, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει πόνο στην περιοχή της κοιλιάς, όμοιο με εκείνο που προκαλούν οι συσπάσεις».

Με πληροφορίες από mom.com, parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved