Γυμναστική στην εγκυμοσύνη: Τι επιτρέπεται και τι όχι;

Πότε η γυμναστική πρέπει να αποφεύγεται στην εγκυμοσύνη και ποιες ασκήσεις θεωρούνται πιο επικίνδυνες.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Γυμναστική στην εγκυμοσύνη: Τι επιτρέπεται και τι όχι;
Bigstock

Τα οφέλη της γυμναστικής την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι πολλά και είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα: βελτίωση της στάσης του σώματος, ανακούφιση από πόνους στην πλάτη και τα πόδια, μείωση της αίσθησης της κόπωσης, προετοιμασία του σώματος για τον τοκετό, καταπολέμηση του άγχους. Έρευνες δείχνουν, επίσης, ότι η συστηματική άσκηση από την αρχή ακόμα της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για διαβήτη κύησης.

To Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) προτείνει 30 λεπτά ήπιας γυμναστικής, πέντε μέρες την εβδομάδα, με την προϋπόθεση ότι έχετε την έγκριση του γιατρού σας. Επιπλέον, οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι καρδιακοί παλμοί κατά τη διάρκεια της άσκησης δεν πρέπει να ξεπερνούν τους 140 ανά λεπτό, ενώ κάποια είδη γυμναστικής και ασκήσεις θεωρούνται πιο επικίνδυνα για την έγκυο ή ακόμα και απαγορευτικά.

Πότε η γυμναστική στην εγκυμοσύνη είναι απαγορευτική;

Εάν έχετε άσθμα, διαβήτη τύπου 1, κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα θα πρέπει πριν ξεκινήσετε το οποιοδήποτε είδος γυμναστικής, να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Η συστηματική άσκηση στην εγκυμοσύνη είναι θεωρείται επίσης επικίνδυνη εάν έχετε αιμορραγία ή λεπτό τράχηλο.

Η αερόβια γυμναστική συγκεκριμένα θεωρείται επικίνδυνη στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Καρδιοπάθεια
  • Αποφρακτική πνευμονοπάθεια
  • Προβλήματα με τον τράχηλο
  • Πολύδυμη κύηση με αυξημένη πιθανότητα για πρόωρο τοκετό
  • Επίμονη αιμορραγία στο δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνο εγκυμοσύνης
  • Πρόδρομος πλακούντας μετά την 26η εβδομάδα κύησης
  • Προεκλαμψία
undefined

Ασφαλή είδη γυμναστικής στην εγκυμοσύνη

Τα περισσότερα είδη γυμναστικής την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι ασφαλή αρκεί να μην το παρακάνετε και να γυμνάζεστε με ασφάλεια.

Τα πιο ασφαλή και ταυτόχρονα αποτελεσματικά είδη γυμναστικής θεωρούνται το κολύμπι, το περπάτημα, το ποδήλατο (μηχάνημα), η yoga, το pilates. Τα παραπάνω έχουν μικρό κίνδυνο τραυματισμού και γυμνάζουν όλο το σώμα προετοιμάζοντάς το για τον τοκετό.

Ασκήσεις και είδη γυμναστικής προς αποφυγή

Τα ομαδικά αθλήματα, από την άλλη, ειδικά αυτά που συνεπάγονται σωματική επαφή με τρίτους, αυξάνουν τον κίνδυνο για τραυματισμούς και θα πρέπει να αποφεύγονται την περίοδο της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με τον Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων.

Απαγορευτικό επίσης θεωρείται το έντονο τρέξιμο, ασκήσεις με βαθιά καθίσματα, οι έντονες διατάσεις και οι περιστροφές του κορμού και οι καταδύσεις.

Πότε να σταματήσετε τη γυμναστική στην εγκυμοσύνη

Παρά τα οφέλη της γυμναστικής στην εγκυμοσύνη, το σημαντικότερο είναι να ακούτε πάντα το σώμα σας. Σταματήστε επιτόπου την άσκηση και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν νιώσετε έντονο πόνο, ζάλη ή ταχυκαρδία κατά τη διάρκεια της γυμναστικής, εάν μετά τη γυμναστική παρατηρήσετε αιμορραγία ή συσπάσεις στη μήτρα.

Με πληροφορίες από webmd.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved