Τεστ Εγκυμοσύνης: 4 σημάδια ότι το χρειάζεσαι

«Κόλπο για να δω αν είμαι έγκυος» - Ερώτηση που κάνουν συχνά γυναίκες στη μηχανή αναζήτησης της Google.

Μαργαρίτα Νικολάου
Τεστ Εγκυμοσύνης: 4 σημάδια ότι το χρειάζεσαι
Bigstock

Είτε έχετε καθυστέρηση, είτε ξεχάσατε να πάρετε το χάπι σας ή ελπίζετε να είστε έγκυος, ίσως να θέλετε να μάθετε πότε μπορείτε να κάνετε το τεστ εγκυμοσύνης. Τα τεστ εγκυμοσύνης συνήθως δείχνουν αν μια γυναίκα είναι έγκυος από την πρώτη μέρα καθυστέρησης.

Κάποια τεστ εγκυμοσύνης μπορούν να ανιχνεύσουν μια εγκυμοσύνη πριν την πιθανή ημερομηνία πρώτης μέρας περιόδου, αλλά το σώμα χρειάζεται χρόνο για να αυξήσει τα επίπεδα της ορμόνης hCG (ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη). Η ορμόνη αυτή παράγεται από τα κύτταρα της τροφοβλάστης που περιβάλλουν ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο. Το τεστ εγκυμοσύνης πριν την καθυστέρηση μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες το αποτέλεσμα να είναι λανθασμένο ή μη έγκυρο.

Πόσο γρήγορα μπορεί μια γυναίκα να κάνει τεστ εγκυμοσύνης;

Κάποια τεστ εγκυμοσύνης είναι αρκετά ευαίσθητα και μπορούν να δείξουν αν μια γυναίκα είναι έγκυος ή όχι, ακόμη και αν δεν περιμένει μέχρι να δει αν έχει καθυστέρηση περιόδου ή όχι.

Ωστόσο, είναι καλύτερο μια γυναίκα να περιμένει τουλάχιστον να έχει έστω και μια μέρα καθυστέρηση για να κάνει οποιοδήποτε τεστ. Για ένα πιο ακριβές αποτέλεσμα, το τεστ είναι καλό να γίνεται μετά από μια εβδομάδα καθυστερημένης περιόδου.

Τα τεστ εγκυμοσύνης αναγνωρίζουν την ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (HCG), της ορμόνης που όπως αναφέραμε και πιο πάνω, παράγεται μόνο αν μια γυναίκα είναι έγκυος.

Το σώμα απελευθερώνει HCG μόνο εάν ένα γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στη μήτρα. Η εμφύτευση συνήθως συμβαίνει περίπου 10 ημέρες μετά τη σύλληψη, όταν το σπέρμα γονιμοποιεί το ωάριο.

Ίχνη ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης υπάρχουν στο σώμα μια γυναίκας 6 ημέρες μετά την εμφύτευση, αλλά συνήθως χρειάζονται 7-10 ημέρες μετά την εμφύτευση για να εμφανιστεί σε μια εξέταση.

Εάν έχετε ακανόνιστο κύκλο και δεν γνωρίζετε πότε ήταν η τελευταία μέρα της περιόδου σας τον προηγούμενο μήνα, είναι καλύτερο να κάνετε το τεστ τουλάχιστον 21 ημέρες μετά την ημέρα που ήρθατε σε επαφή με τον σύντροφό σας. Αν κάνετε νωρίτερα ένα τεστ εγκυμοσύνης, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι λανθασμένο.

Πώς λειτουργούν τα τεστ εγκυμοσύνης;

Είτε προσπαθείτε να κάνετε παιδί, είτε ανησυχείτε ότι κάτι πήγε λάθος στη μέθοδο αντισύλληψης που χρησιμοποιείτε, ένα τεστ εγκυμοσύνη μπορεί να επιβεβαιώσει αν είστε έγκυος ή όχι. Αλλά αν το κάνετε πολύ νωρίς, μπορεί το αποτέλεσμα να μην είναι έγκυρο.

Τα OTC (μη συνταγογραφούμενα φαρμάκα - σκευάσματα που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις από πλευράς ασφάλειας, αποτελεσματικότητας και θεραπευτικού δείκτη ) τεστ εγκυμοσύνης συνήθως ανιχνεύουν την hCG (ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη).

Το πώς θα κάνετε το τεστ εξαρτάται από τα βήματα που αναγράφονται στη συσκευασία που επιλέξατε.

Μπορεί για παράδειγμα να χρειάζεται να:

  • συλλέξετε ούρα σε ένα κυπελάκι και να βουτήξετε ένα stick (σαν στυλό) μέσα στο υγρό
  • συλλέξετε ούρα σε ένα κυπελάκι και να χρησιμοποιήσετε αμπούλα ώστε να μεταφέρετε μια μικρή ποσότητα σε ένα ειδικό δοχείο
  • τοποθετήσετε το stick σε περιοχή που μπορείτε να ουρήσετε απευθείας επάνω σε αυτό

Σύμφωνα με τον FDA τα τεστ εγκυμοσύνης είναι 99% έγκυρα και αποτελεσματικά αν χρησιμοποιηθούν σωστά.

Τα τεστ μπορούν να γίνουν στο σπίτι ή σε οποιοδήποτε ιδιωτικό χώρο. Απλά ανοίξτε τη συσκευασία και ακολουθήστε τις οδηγίες που δίνονται.

Αφού ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες και ο αναγραφόμενος χρόνος αναμονής περάσει, θα δείτε την ένδειξη (θετικό ή αρνητικό) να εμφανίζεται με τους εξής τρόπους:

  • θα αλλάξει χρώμα
  • θα εμφανιστεί μια επιπλέον γραμμή
  • θα εμφανιστεί ένα (+) ή ένα (-)
  • θα εμφανιστεί μια φράση όπως «έγκυος» ή «όχι έγκυος»

Τα περισσότερα τεστ εμφανίζουν το αποτέλεσμα μέσα σε λίγα λεπτά.

Τεστ εγκυμοσύνης: 4 σημάδια ότι το χρειάζεσαι

Καθυστέρηση περιόδου: Ένα από τα πιο γνωστά σημάδια μιας εγκυμοσύνης είναι η καθυστέρηση.

Έχετε κράμπες: Η εμφύτευση μπορεί να προκαλέσει μια αίσθηση παρόμοια με τις κράμπες της περιόδου. Στην αρχή της εγκυμοσύνης, μπορεί να νιώσετε αυτή την ενόχληση και να νομίζετε ότι η περίοδός σας είναι προ των πυλών, αλλά μετά δεν έρχεται ποτέ.

Το στήθος πονάει: Καθώς η εγκυμοσύνη προχωρά, το σώμα σας θα παράγει όλο και περισσότερα οιστρογόνα και προγεστερόνη. Μπορεί να νιώθετε το στήθος σας τρυφερό ή να σας φαίνεται μεγαλύτερο λόγω της αυξημένης ροής του αίματος. Οι θηλές σας μπορεί να πονούν και οι φλέβες μπορεί να φαίνονται πιο σκούρες κάτω από το δέρμα.

Νιώθετε διαφορετικά: Μαζί με τις κράμπες και το πρησμένο στήθος ίσως να νιώθετε:

  • ναυτία
  • ανορεξία
  • εξάντληση
  • συχνοουρία

Τέλος να θυμάστε: Ο πιο εύκολος και αξιόπιστος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι είστε έγκυος είναι το τεστ εγκυμοσύνης και όχι τα τεστ που γίνονται στο σπίτι με διάφορα υλικά όπως οδοντόκρεμα, λάδι, σαμπούαν ή ζάχαρη.

πηγή: healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved