Δύσπνοια στην εγκυμοσύνη: Τρόποι για να ανακουφιστείτε

Σε τι μπορεί να οφείλεται η δύσπνοια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Δύσπνοια στην εγκυμοσύνη: Τρόποι για να ανακουφιστείτε
Η δύσπνοια είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στην εγκυμοσύνη και δεν θεωρείται επικίνδυνη για το έμβρυο. Bigstock

Η δύσπνοια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ συχνή ειδικά κατά το τρίτο τρίμηνο.

Τους πρώτους μήνες θα αισθάνεστε πιο έντονη την ανάγκη να αναπνεύσετε βαθιά ενώ καθώς η αναπτυσσόμενη μήτρα θα ασκεί πίεση στο διάφραγμά σας θα δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε με ευκολία.

Οι αυξανόμενες ορμόνες, ιδιαίτερα η προγεστερόνη, επηρεάζουν άμεσα τους πνεύμονές σας και διεγείρουν το αναπνευστικό κέντρο στον εγκέφαλό σας. Και παρόλο που ο αριθμός των αναπνοών που παίρνετε ανά λεπτό αλλάζει ελάχιστα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η ποσότητα αέρα που εισπνέετε και εκπνέετε με κάθε αναπνοή αυξάνεται σημαντικά.

Τι μπορείτε να κάνετε αν έχετε δύσπνοια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

  • Μην πιέζετε τον εαυτό σας και προσπαθήστε να χαλαρώσετε
  • Κρατήστε τους ώμους σας προς τα πίσω (ειδικά όταν κάθεστε) για να δώσετε στους πνεύμονές σας όσο το δυνατόν περισσότερο χώρο.
  • Τοποθετήστε επιπλέον μαξιλάρια όταν είστε στο κρεβάτι.
  • Σηκώστε τα χέρια σας πάνω από το κεφάλι σας. Αυτό θα αφαιρέσει την πίεση από το θώρακα, ώστε να εισπνέετε περισσότερο οξυγόνο.
naftia-stin-egimosini.jpg

Μπορεί η δύσπνοια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να οδηγήσει σε επιπλοκές;

Εάν έχετε έντονη δύσπνοια - ειδικά στο τρίτο τρίμηνο όταν το αναπτυσσόμενο μωρό σας πιέζει προς τα πάνω - δεν πρέπει να ανησυχείτε. Αλλά είναι πιθανό να επιδεινωθεί εάν έχετε άλλο αναπνευστικό πρόβλημα, όπως άσθμα ή γρίπη.

Έως και το 45 % των γυναικών με άσθμα εμφανίζουν επιδείνωση των συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και οι σοβαρές κρίσεις μπορεί να είναι επιβλαβείς τόσο για τις ίδιες όσο και για το μωρό τους.

Οι έγκυες γυναίκες με αναπνευστικές ασθένειες όπως η γρίπη και ο COVID συχνά έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα και είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν επιπλοκές, όπως πνευμονία και πρόωρο τοκετό.

Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Εάν έχετε ξαφνική δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή ή αισθάνεστε ότι δεν έχετε καθόλου οξυγόνο τότε να ζητήσετε άμεσα βοήθεια. Το ίδιο ισχύει αν νιώσετε τυχόν πόνο ή σφίξιμο στο στήθος, εάν παρατηρήσετε αίμα όταν βήχετε, ή αισθάνεστε έντονη ζάλη.

Με πληροφορίες από το babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved