Έξι μηνών έγκυος: Συμπτώματα και ανάπτυξη εμβρύου

Τι να περιμένετε στον έκτο μήνα εγκυμοσύνης.

Έξι μηνών έγκυος: Συμπτώματα και ανάπτυξη εμβρύου

Ο έκτος μήνα της εγκυμοσύνης είναι ο τελευταίος του δεύτερου τριμήνου κύησης.

Bigstock

Ο έκτος μήνας της εγκυμοσύνης αφορά το διάστημα από την 23η μέχρι την 27η εβδομάδα κύησης. Πλησιάζετε στο τέλος του δεύτερου τριμήνου, η κοιλιά σας είναι πια αρκετά εμφανής και νέα συμπτώματα κάνουν την εμφάνισή τους.

Τα συμπτώματα τον 6ο μήνα εγκυμοσύνης

Τα πιο κοινά συμπτώματα σε αυτόν τον μήνα κύησης είναι:

Πόνος στην πλάτη. Η κοιλιά είναι πια αρκετά μεγάλη ώστε να επηρεάσει το κέντρο ισορροπίας σας. Αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση βάρους και τη χαλάρωση των συνδέσμων όσο προετοιμάζεται το σώμα για τον τοκετό, έχει σαν αποτέλεσμα τον πόνο στην πλάτη και τη μέση. Επιλέξτε άνετα, flat παπούτσια, αποφύγετε να σηκώνετε βάρη και φροντίστε να ξεκουράζεστε με κάθε ευκαιρία.

Πρησμένα πόδια. Η κατακράτηση υγρών και το αυξημένος όγκος αίματος στην εγκυμοσύνης προκαλεί πρήξιμο στα πόδια και στους αστραγάλους. Για να μειώσετε το πρήξιμο και την ενόχληση, ξαπλώστε έχοντας τα πόδια σας ελαφρώς ανασηκωμένα, αποφύγετε την ορθιστασία και δοκιμάστε το μασάζ στα πόδια για να ενισχύσετε την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή.

Τι προκαλεί τη φαγούρα στα πόδια την περίοδο της εγκυμοσύνης και τι μπορείτε να κάνετε

Bigstock

Λιγούρες εγκυμοσύνης. Η ανάπτυξη του εμβρύου είναι ραγδαία και είναι πιθανό να παρατηρήσετε ότι έχει αυξημένη όρεξη για φαγητό. Προσέξτε μην το παρακάνετε με τις μερίδες και τα τσιμπολογήματα. Μην ξεχνάτε ότι οι ειδικοί συμβουλεύουν την κατανάλωση μόλις 300 παραπάνω θερμίδων την ημέρα.

Ροχαλητό. Μην παραξενευτείτε εάν σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης ξεκινήσετε να ροχαλίζετε, ενώ δεν το κάνατε πιο πριν. Εκτός από την κοιλιά που όσο μεγαλώνει τόσο πιέζει τα γύρω όργανα, σε μεγάλο βαθμό οφείλονται οι ορμονικές αλλαγές και συγκεκριμένα τα ανεβασμένα επίπεδα προγεστερόνης και οιστρογόνων.

Αϋπνία. Μπορεί να νιώθετε έντονη κούραση, αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι τα βράδια κοιμάστε εύκολα ή συνεχόμενα. Η αϋπνία είναι σύνηθες σύμπτωμα της εγκυμοσύνης ειδικά στο τέλος του δεύτερου και στο τρίτο τρίμηνο λόγω της συχνοουρίας και του μεγάλου μεγέθους της κοιλιάς.

Καούρες. Η μήτρα σας μεγαλώνει και μετακινείται προς τα πάνω με αποτέλεσμα να ασκεί πίεση στο στομάχι και εσείς να έχετε καούρες. Προτιμήστε τα μικρά και συχνά γεύματα στο καθημερινό σας διαιτολόγιο και περιορίστε την κατανάλωση λιπαρών και πικάντικων φαγητών.

1656117047446-409961184-kaoures-1.jpg

Εξάψεις. Λόγω του αυξημένου όγκου αίματος είναι πιθανό η θερμοκρασία του σώματός σας να είναι ελαφρώς πάνω από το φυσιολογικό. Οι εξάψεις που νιώθετε δεν έχουν σχέση με την εποχή, αλλά με τις ορμόνες και τις αλλαγές στο σώμα σας. Προτιμήστε να άνετα ρούχα και κάντε συχνά ντουζ που θα σας ανακουφίσουν.

Η ανάπτυξη του μωρού τον 6ο μήνα

  • Τα μάτια του μωρού έχουν αναπτυχθεί αρκετά ώστε να μπορεί να διακρίνει το φως από το σκοτάδι. Σε μερικές εβδομάδες θα είναι τελείως ανοιχτά.
  • Στον έκτο μήνα το μωρό ξεκινά να αποθηκεύει λίπος, το οποίο θα το κρατά ζεστό μετά τη γέννα.
  • Οι βλεφαρίδες και τα φρύδια του μωρού αναπτύσσονται μεταξύ της 23ης και της 26ης εβδομάδας κύησης.
  • Το δέρμα του μωρού έχει μία ελαφρώς κοκκινωπή απόχρωση.
  • Μέχρι το τέλος του έκτου μήνα το έμβρυο ζυγίζει κατά μέσο όρο 650 γραμμάρια.

Με πληροφορίες από motherandbaby.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved