Οι λιγούρες της εγκυμοσύνης και τι σημαίνουν

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις λιγούρες της εγκυμοσύνης. 

Οι λιγούρες της εγκυμοσύνης και τι σημαίνουν

Οι λιγούρες της εγκυμοσύνης ξεκινούν από το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, γίνονται πιο έντονες το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και υποχωρούν το τρίτο τρίμηνο.

Bigstock

Οι λιγούρες την περίοδο την εγκυμοσύνης είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα, όπως και η αποστροφή για φαγητό και οι πρωινές ναυτίες. Σύμφωνα με έρευνες, το 50-90% των εγκύων αναφέρουν ότι έχουν βιώσει λιγούρα για κάποιο φαγητό τουλάχιστον μία φορά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Το Babycenter έκανε μία έρευνα στην οποία συμμετείχαν μέλλουσες μαμάδες και το 40% αυτών ανέφεραν ότι οι λιγούρες τους είχαν για κάτι γλυκό. Ένα μικρότερο ποσοστό, το 33% περίπου ανέφεραν ότι είχαν λιγούρες για αλμυρά φαγητά και σνακ. Το 17% ανέφεραν ότι είχαν λιγούρες για κάτι πικάντικες γεύσεις και το 10% για ξινές και γλυκόξινες.

Τι προκαλεί τις λιγούρες στην εγκυμοσύνη;

Εν μέρει οι ορμονικές αλλαγές, οι οποίες έχουν μεγάλη επίδραση στην γεύση και την όσφρηση της εγκύου. Στην πραγματικότητα, όμως, οι ειδικοί δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τα αίτια για τις λιγούρες.

Επίσης, έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αιθιοπία έδειξε ότι οι γυναίκες που είχαν ναυτίες και αποστροφή για φαγητό είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν λιγούρες την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Πότε ξεκινούν;

Συνήθως οι λιγούρες στην εγκυμοσύνη ξεκινούν το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, γίνονται πιο έντονες το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και υποχωρούν το τρίτο τρίμηνο.

kalio-egkymosyni.jpg

Οι λιγούρες της εγκυμοσύνης και η σημασία τους

Κάποιοι διατροφολόγοι και γιατροί πιστεύουν ότι οι λιγούρες την περίοδο της εγκυμοσύνης δεν είναι τυχαίες. Για παράδειγμα, κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι λιγούρες για πάγο και για μη βρώσιμα προϊόντα συσχετίζονται με την ανεπάρκεια σιδήρου ή ψευδαργύρου αν και δεν υπάρχουν έρευνες που να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο. Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι έλλειψη μαγνησίου μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τη λιγούρα για σοκολάτα, ενώ η έλλειψη πρωτεΐνες τη λιγούρα για κόκκινο κρέας.

Έρευνα την οποία έκανε η Cynthia Belew, βοτανολόγος και μαία, έδειξε ότι οι λιγούρες για ροδάκινο πιθανά να συσχετίζονται με τις αυξημένες ανάγκες του σώματος για βήτα καροτίνη.

Πώς να διαχειριστείτε τις λιγούρες της εγκυμοσύνης

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τις εγκύους να ακούνε το σώμα τους, άρα και τις λιγούρες τους, πάνω από όλα, όμως, είναι σημαντικό να ακολουθούν μία ισορροπημένη διατροφή η οποία περιλαμβάνει τροφές υψηλής διατροφικής αξίας οι οποίες καλύπτουν τις ανάγκες του οργανισμού.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved