Tι κινδύνους προκαλεί η έλλειψη ύπνου στην εγκυμοσύνη

  • Ο ύπνος θρέφει τις εγκύους
  • Πόσες ώρες πρέπει να κοιμάται μια έγκυος;
  • Πώς επηρεάζει ο ύπνος την εγκυμοσύνη;
  • Μπορεί η έλλειψη ύπνου να επηρεάσει την εγκυμοσύνη;
Tι κινδύνους προκαλεί η έλλειψη ύπνου στην εγκυμοσύνη
Photo by Fallon Michael on Unsplash

Ο ποιοτικός ύπνος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σημαντικός τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό. Για τη μητέρα, οι άγρυπνες νύχτες καταλήγουν σε κόπωση και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο ύπνος παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη μνήμη, τη μάθηση, την όρεξη, τη διάθεση και τη λήψη αποφάσεων. Όλα αυτά είναι σημαντικά όταν προετοιμάζεστε να καλωσορίσετε ένα νεογέννητο μωρό στο σπίτι σας.

Η χρόνια στέρηση ύπνου επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να είναι μέρος του λόγου για τον οποίο η έλλειψη ύπνου έχει τόσο σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία της μητέρας και του εμβρύου. Και δεδομένου ότι ο ύπνος βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο κακός ύπνος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης φαίνεται να συνδέεται με τον σακχαρώδη διαβήτη κύησης.

Έρευνες δείχνουν ότι οι έγκυες γυναίκες που κοιμούνται πάρα πολύ ή δεν κοιμούνται αρκετά στην αρχή της εγκυμοσύνης είναι επιρρεπείς να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση στο τρίτο τρίμηνο. Η σοβαρή στέρηση ύπνου στην αρχή της εγκυμοσύνης μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο προεκλαμψίας, μιας κατάστασης που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό και μόνιμες επιπλοκές για την καρδιά, τα νεφρά και άλλα όργανα της μητέρας.

Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τον έλεγχο άλλων μεταβλητών, ο κακός ύπνος φαίνεται να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πρόωρο τοκετό, χαμηλό βάρος γέννησης, επώδυνο τοκετό, καισαρική τομή και κατάθλιψη. Τα αναδυόμενα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η κακή ποιότητα ύπνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προβλέπει προβλήματα ύπνου και κλάμα στα μωρά μόλις γεννηθούν.

Πόσες ώρες πρέπει να κοιμάται μια έγκυος;

Μεταξύ 7 και 9 ωρών ύπνου.

Πώς επηρεάζει ο ύπνος την εγκυμοσύνη;

Οι περισσότερες γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι έγκυες γυναίκες τείνουν να κοιμούνται περισσότερο κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου τους, αλλά παρουσιάζουν μεγάλη πτώση στην ποιότητα του ύπνου τους. Αποδεικνύεται ότι η εγκυμοσύνη μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε εξαντλημένες όλη την ημέρα. Μπορεί επίσης να προκαλέσει αϋπνία τη νύχτα.

Μπορεί η έλλειψη ύπνου να επηρεάσει την εγκυμοσύνη;

Η έλλειψη ύπνου είναι κάτι περισσότερο από μια ταλαιπωρία. Νέα έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες που δεν κοιμούνται αρκετά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν επιπλοκές της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της προεκλαμψίας ή της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Με πληροφορίες από: sleepfoundation.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved